banner1024
GÜNDEM:
Seçimler ve yeni dönem hayırlı olsun

25 Haziran 2018 Pazartesi 10:58

 MHP Lideri sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamasıyla başlayan seçim süreci dün yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 27.Dönem parlamento seçimleriyle sona erdi. Öncelikle seçimlerin ve yeni dönemin memleketimize ve milletimizi hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye bu seçimlerle yeni bir döneme girdi, artık Başbakanlık tarihe karıştı.. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle artık devletimiz yönetilecek.

  Gebze’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu’nda oyumu kullandıktan sonra seçim sonuçlarını beklemeye başladım ve nihayet seçim sonuçları açıklandığında, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın Referandumda ki oydan daha yüksek bir oy oranıyla Cumhurbaşkanlığı’nı kazanması, İttifaklarla şekillenen Partilerinde Meclis’e girmeleri kesinleşmiş oldu.

 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

Cumhurbaşkanı adaylarının sonuçlarını yorumlayacak olursak, tartışmasız iki ismin başarılı olduğu gözükmekte. Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın referandumdan daha yüksek oy almasının, AK Parti oyu ile kendi oyu arasındaki farkın çok yüksek olması Cumhurbaşkanı’nın başarasını da gösterirken, CHP Adayı sayın Muharrem İnce’nin partisinden yüksek oy alması CHP’de liderlik tartışmasını da bugünden itibaren başlatmış oldu. Deyim yerindeyse artık CHP’nin doğal lideri Muharrem İnce olacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in partisinden daha az oy alması da partide tartışılacak. HDP’de ise yine aynı durum söz konusu… Selahattin Demirtaş’ın doğal liderliği bugünden itibaren tartışma konusu olacak. Partisinden daha az oy alması, HDP barajı geçmesine rağmen Demirtaş’ın yüzde 7’lerde kalması liderlik konusunu parti içinde sorgulatacaktır.  Saadet Partisi çok büyük bir beklentiyle İttifakla seçime gitmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu yine partisinden az oy aldı. Temel bey beklentilerin altında oy alması Tartışmalara neden olacaktır.

  Bu satırları yazdığımız saatlerde henüz sandıkların tamamı açılmamıştı ama Cumhurbaşkanlığı seçimin sonuçları netleşmişti. Sonuçlara göre Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan seçimi Yüzde 52 oy oranıyla kazandı ve üstelik referandum bandının üzerinde bir oy aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin Başkanı olması ve yeni sisteminde lideri olarak artık yeni sistem devreye girmiş olacak.

MECLİS’DE 5 PARTİ DÖNEMİ

 Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sisteminde Meclis tam anlamıyla yasama ve denetleme görevini yapacak. Meclis uzun yıllardan sonra ilk defa Grubu bulunan 5 Parti ile şekillenmiş olacak. Henüz sonuçlar tam bitmemiş, açılan sandık oranı Yüzde 94 seviyelerindeydi. Resmi olmayan bu sonuçlara göre Cumhur İttifak partilerinden AK Parti Yüzde 42, MHP, Yüzde 11, Millet İttifakı Partilerinden CHP Yüzde 22, İYİ Parti Yüzde 10, HDP de Yüzde 11 ile Meclis’te yer alan partilerdi. Milletvekili sandalye dağılımında tablo AK Parti’nin 294, MHP’nin 48, CHP’nin 147, HDP’nin 66, İYİ Parti’nin 45 Milletvekili şeklindeydi. Tabi bu sayılar bir iki gün içinde değişebilir de, aynı şekilde kalabilir de. Bu tabloyu Yurt dışı oyları da şekillendirecek. Resmi sonuçlar bazı ufak değişikliklere neden olabilir.

  Kocaeli’de Milletvekili seçimleri sonrası yeni bir tabloya büründü. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 7, CHP 3, MHP 1, İYİ Parti 1 ve HDP 1 Milletvekili ile Mecliste temsil hakkı kazandı. Uzun süre 1 Milletvekilliği AK Parti ile HDP arasında gidip geldi ve resmi olmayan sonuçlarda 1 Vekil AK Parti’ye 8 değil, HDP’ye 1 Milletvekili oldu.

  Evet Türkiye bir seçimi daha bu şekilde yaşadı. seçimler üzerine daha çok yazılar yazıp, analizler yapmaya devam edeceğiz. Sonuçların bir kez daha ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum…

 

 

 

 

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku