banner1006
GÜNDEM:
Tarihe canlı şahitlik yapmak ve anıları yazmak!

10 Temmuz 2018 Salı 10:27

 Anı kitapları önemli…hangi makamda ve mevkide olursak olalım mutlaka anılarımızı kaleme alıp yazmalıyız. Her fırsatta etkili ve yetkili yerlerde olan dostlarımıza hatırlarını yazmalarını arzu ediyorum. Bana göre hatırlara tarihe bırakılan en önemli belgeler.

   Bugün Türkiye, tarihi günler yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sistemi, yeni yönetim, yeni Bakanlar kurulu deyim yerindeyse Türkiye’de bir milat olan yeni sisteme geçişle ilgili günler yaşıyoruz. Gazeteci ve belgeselci olarak bu konuları yakından takip edip zamana noterlik yapıyorum. Yeni sistemle ilgili yarın çok ayrıntılı ve geniş bir yazı alıp sizlerle paylaşacağım. Bugün bu köşeden sizinle Türkiye’nin bir çok ilinde görev yapmış emekli bir Vali arkadaşımın hatıralarından söz etmek istiyorum. Osmanlı İmparatorluğu’na 95 yıl Başkentlik yapan Edirne Valiliği’nden emekli olan, renkli kişiliği ve önemli açıklamalarıyla kamuoyunda iz bırakan değerli devlet adamı ve vefalı arkadaşım Dursun Ali Şahin beyin yazdığı hatıralardan söz etmek istiyorum. Dursun, kitabını yazmasının amacını ön sözünde şu sözleriyle dile getiriyor:

DURSUN ALİ ŞAHİN BEYİN EDİRNE HATIRALARINDAN ÖNSÖZ

“…Önceki kitabımın ön sözünden birkaç cümle aktararak yazıma başlıyorum. “İdarecilik çekip çevirme sanatıdır. Beceri isteyen bir meslektir… İdarecilik kanunları bire bir uygulama sanatı değildir. İdarecilik, ceza hukukunda tiplilik ilkesi gibi olayı kanundaki maddenin üstüne koyup tam tamına uymasını sağlamak değil, yerine göre kanuna, yönetmeliğe vb. yorum katmak sanatıdır. Zaman, mekân gibi değişik etkenler yorum farklılığını getirir.”

İdareci değişik zaman ve yerlerde değişik olaylarla karşılaşabilir. İşte idarecinin hemen ve de doğru karar vereceği an bu andır. Olaya ve zamana hâkim olacağı ve büyük bir yüreklilikle karar verebileceğini bilen idareci ileri görüşlü ve keskin bir öngörüye sahip idarecidir. Değişken bir yapıya sahip toplumlar da böyle idarecilerin başlarında bulunması nedeniyle her zaman atılım yapabilirler ve gelişmişliklerini sürdürebilirler.

İdarecilik yöneticilerin gelişmeler ve olaylar karşısında gösterdikleri cesaret ve ortaya koydukları farklı yorum ve uygulamalarla ustalığını, becerisini sergileme sanatıdır. Bunu gösteren idareciler çevresini aydınlatan yöneticiler olmuşlardır.

Edirne, bir serhat şehri olmanın çok ötesinde, tarihi misyonu olan ve bunu yarınlara ve sınır ötesine taşıyacak potansiyele sahip stratejik bir konumdadır. 3T olarak kısaca özetlediğimiz tarım, ticaret ve turizm Edirne’miz için vazgeçilmez bir konumdadır. Edirne her üç konuda da alt yapıya, stratejik konuma ve gelişmeye müsaittir. Bu nedenle Edirne’de özel plan-program ve uygulama çalışmaları yaptık. Bu çalışmalarımızın devam ettirilerek geliştirilmesi gerekir. Devletimiz sıradan bir serhat şehri algılamasından kurtularak Edirne’ye olan güzel yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmeli ve yeni yorumlarla değerlendirmelidir diye düşünüyorum. Edirne gelecekte yeni ve çeşitli açılımlar yapabilecek, ülkemizin yüzünü güldürebilecek bir geçmişe, konuma ve sinerjiye sahiptir.

Edirne insanı vefakârdır. Sabırlıdır. Çalışkandır. Saygılıdır. Devletine bağlıdır. Geçmişte böyle idi, şimdi de böyledir, yarın da böyle olacaktır. Kendilerine 20 ay kadar hizmet etme fırsatını bulabildiğim Edirneli hemşehrilerim candan insanlardır. İlgi, destek ve katkılarına yakından tanıklık ettiğim serhat şehrimizin güzel insanlarını ve Şehirler Sultanı Edirne’mizi unutmayacağım. Edirne aşığı rahmetli Süheyl Ünver’in sözüyle sözlerimi bitiriyorum:

Her şey biter Edirne bitmez.

ÇORLU’DA Kİ TREN KAZASI

Türkiye Pazar günü acı bir olaya daha şahit oldu. Kapıkule-İstanbul seferini yapan Yolcu treni ne yazık ki aşırı yağışa bağlı olarak menfezde oluşan toprak kayması sonucu raylardan çıkarak kaza yaptı. 6 vagonun yatması sonucu ne yazık ki 24 vatandaşımız hayatını kaybetti, onlarca yaralımız var. Türkiye bu acı olayla bir kez daha yasa boğuldu. Kazada ihmal var mı bu soruların cevapları devletin ilgili ve yetkili makamları tarafından araştırılacak. Uzun yıllardır Tren kazalarıyla anılmayan ülkemizde, yıllar önce meydana gelen Pamukova Hız Tren kazasından sonra ne yazık ki elim bir olayı daha yaşamanın hüznü içerisindeyiz. Kazayla ilgilim soru işaretlerinin aydınlatılmasını dilerken, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

NAHİT ÇİĞİT’İ KAYBETTİK

Hayat ne kısa, ne garip. Daha dün birlikte olduğumuz dostlarımızın acı haberleri bizleri üzüntüye sevk ediyor.  Kocaeli basınımızın  değerli kalemlerinden Gazeteci Nahit Çiğit vefat etti. Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Çiğit'in de kardeşi olan Nahit Çiğit uzun süredir tedavi görmekteydi. Çiğit 31 Aralık 2016 gecesi  beyin kanaması geçirmiş ve tedavi altına alınmıştı. güzel bir dostluğumuzun bulunduğu Nahit kardeşimin vefatından duyduğum üzüntüyü buradan dile getirmek istiyorum. Genç yaşta vefat eden Nahit Çiğit'in cenazesi dün öğle namazına müteakip Fevziye Cami’nden kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Merhum Nahit Çiğit’e Allah’tan rahmet, Çiğit Ailesine baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.

 

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku