banner1006
GÜNDEM:

03 Mart 2015 Salı 16:41

Türkmenistan Devlet Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının davetlisi olarak bir kez daha Türkiye’ye geldi. Diğer Türk Cumhuriyetlerine göre Türkiye ile Türkmenistan arasında ilişkiler belli seviyede devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkmenistan’a gitmiştim. Başkent Aşkabat, Mevr şehrine kısa da olsa bir kültür turu atmıştım. Gerçekten güzel bir ülke. Ancak değişik anlamda sıkıntısı olan özellikle Afganistan, İran gibi ülkelerle komşu olması dolayısıyla yüksek derecede güvenlik sorunu yaşayan ve güvenliğe önem veren bir ülke.

Türk tarihinin önemli kilometre taşları Afganistan’da bulunmaktadır. Başta Damdan akan savaşlarının yapıldığı bölge ve tarihi Merv Şehri Türkmenistan’ın kültür başkenti. Türkiye ile Türkmenistan arasında turizm anlaşması olmaması dolasıyla Türk vatandaşları, turist olarak Türkmenistan’a gidememekte. Türkmenistan’ın sıkı vize politikası bulunuyor. Bu yüzden vizelerde büyük problem yaşanmakta. Türkiye ile Türkmenistan arasında turizm anlaşması olmalı, karşılıklı turizm ve kültür faaliyetleri devam etmelidir.

Türkmenistan’la ilgili daha önce bu köşede birçok yazı kaleme aldım. Ayrıca bir de belgesel hazırladım. www.kocaeligebze.tv’de bugün yayınlanacak Canlı Makale’de Türkmenistan ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdim. Youtube’de de belgeselimizin 12 dakikalık bir bölümü yer almakta. Bu yazı ve belgesellerle ilgili linkleri www.belgeselyayincilik.com ve www.kocaeligebze.tv adresinden izleyip, okuyabilirsiniz.

TÜRKMENİSTAN CUMHURBAŞKANI TÜRKİYE’DE

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Ankara'ya dün saat 07.50'de gelen Berimuhammedov'u ve beraberindeki heyeti, Esenboğa Havalimanı'nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi karşıladı. Uçaktan indiği esnada, Türkiye'de eğitim gören bir grup Türkmen öğrenci tarafından şiirler ve bayraklarla karşılanan Berdimuhammedov, bir süre öğrencilerle sohbet ettikten sonra Bakan Zeybekçi ile şeref salonuna geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'de iki gün resmi temaslarda bulunacak Berdimuhammedov ve heyetinin ilk durağı Anıtkabir olacak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılanacak Berdimuhammedov, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısına katılacak. Berdimuhammedov'un onuruna Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca akşam yemeği de verecek. Berdimuhammedov gün içerisinde TOBB Üniversitesi'nde düzenlenecek törene katılacak ve kendisine burada fahri doktora unvanı verilecek.

Türkmen Devlet Başkanı yarın İstanbul'da Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu'nun açılış törenine katılacak.

 

TÜRKMENİSTAN’DA DEVR-İ ALEM

Dost ve kardeş Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiy’ye anlamlı ziyareti türk halkının büyük ilgisiyle devam ediyor. Konuk devlet başkanının ziyareti Türkiye Türk Cumhuriyetleri arasında ki ilişkileri yeniden gündeme getirdi. Türkiye ile dost ve kardeş Türkmenistan devleti arasında iş birliği ve dostluk ilişkileri başarıyla devam ediyor. Türkmenistan devlet başkanının Türkiye ziyareti her bakımdan anlamlı ve çok önemli.

   Türkmenistan Orta Asya’nın İsviçresi. Geçtiğimiz yıl Türkmenistan’a giderek üç gün süreyle Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, tarihi Merv şehri ve diğer bölgeleri gezip Türkmenistan’ı yakından tanımıştım. Türkiye’ye döndüğümde bu köşede kaleme aldığım yazıda Türkmenistan’ı ”Orta Asya’nın İsviçresi” olarak değerlendirmiştim. Bu konuda ki yazımı www.belgeselyayincilik.com sitesinde makaleler bölümünden okuyabilirsiniz. Ayrıca Türkmenistan ile ilgili devri Alem belgesel TV programının Türkmesintan belgeseli yine internet sitemiz üzerinden izleyebilirsiniz.

   Türkmenistan adeta etrafı ateş çemberiyle kuşatılmış bir ülke. Pakistan ve İran’a çok geniş çaplı sınırı bulunan bir ülke. Etrafında ki bu ülkeler adeta savaş ve huzursuzluk içerisinde. Bu ülkelere rağmen Türkmenistan barış ve huzur adası. Türkmenistan’da ekonomik, siyasi ve kültürel kalkınma alabildiğine hızla ilerliyor. Türkiye-Türkmenistan arasında ki ilişkiler ise her şeye rağmen başarılı bir şekilde sürüyor.

   Türkmenistan’dan döndükten sonra Türkiye’nin Türkiye’nin Türkmenistan büyükelçiliğine başvurarak Türkmenistan ile ilgili görüntüler istedim, büyükelçilikten aldığım görüntülerle hazırladığım Türkmenistan belgeseli bir çok TV kanalında önümüzde ki dönemde yayınlanacak. Türkmenistan kültür tarihimizin kilometre taşı, Anadolu Türklerinin vatanı, Selçuklu Devletinin başkenti, Harzemşahlar devletinin kurulduğu yer, Osmanlıların geldiği coğrafyadır. En önemlisi Türkmenistan Türklerin ata babası Oğuzhan’ın memleketidir.

Oğuz Türkmenin Çepni boyundan gelen birisi olarak Türkmenistan ve Türk tarihi beni hep yakından ilgilendirdi. Türkmenistan devlet başkanının Türkiye ziyareti vesilesiyle Türkmenistan devlet başkanının gezisinin haberini ve Türkmenistan ile ilgili daha önce hazırladığım gezi notlarını bir kez daha bu köşeden sizlerle paylaşıyorum.

DAHA ÖNCEDE GELMİŞTİ

Türkmenistan Devlet Başkanı  Gurbanguli Berdimuhamedov  daha önce de Türkiye'ye gelmişti. Dönemin  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Berdimuhamedov'u, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve diğer ilgililer karşıladı. Konuk Devlet Başkanı'nın uçağının inmesinin ardından 143 kişilik Türkmenistan Halk Dansları ekibi gösteri yaptı. Türkmenistan'dan ve Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden gelenler de Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonu'nda ''Kahramanı alkışlıyoruz'' diye tempo tuttu.

BİZ İKİ DEVLET BİR MİLLETİZ

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bu göreve yeniden seçilmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmişti. Ziyaret öncesi köşkte özel mülakat veren Türkmen lider, Türk gazeteciler aracılığıyla sıcak mesajlar gönderdi. 12 Şubat'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 97,14'ünü alarak koltuğuna ikinci dönem için oturan Berdimuhamedov, ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirirken, ilk röportajını da Türk gazetecilere verdi.

İKİ DEVLET TEK MİLLET

Berdimuhamedov Türkiye ziyareti ve iki ülke arasında ki ilişkilerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “ Ben kardeşim ve meslektaşım olan Sayın Abdullah Gül ile görüşmeyi daimi arzu ederim. Bu görüşme ister Türkmenistan'da yapılsın ister Türkiye'de. Biz 'iki devlet, bir millet'iz. Halklarımızın ortak kökleri mevcuttur. Bunu sadece tarihi kaynaklar değil, aynı zamanda günümüz ilişkileri de teyit etmektedir. Oğuz Han bizim ortak atamızdır. Kültürümüz ve manevi değerlerimiz ortaktır. Devlet başkanlığına seçilmemin ardından ilk resmi ziyaretimi kardeş Türkiye'ye yapıyorum. Türkmen-Türk ilişkileri iki halkın yüzyıllardan geçmiş tarihi ve kültürel ortaklığına ve gelenek haline gelen kardeşlik ilişkilerimize dayandığını, bir kez daha belirtmek istiyorum. Bunun gibi zengin geleneklerimizi göz bebeği gibi korumak ve onları kuşaktan kuşağa aktarmak kutsal vazifelerimizdir.

  

ORTA ASYA’NIN İSVİÇRE’Sİ TÜRKMENİSTAN’DA ÜÇ GÜN (27-29 Ocak 2011)

Biz tarafsız ülke olarak sadece İsviçre’yi biliyorduk. Aslında 20 yıllık bağımsızlık tarihi olmasına rağmen BM tarafından tarafsızlığı tescil edilen  Türkmenistan’ı bilmiyorduk. Türkmenistan’a gitmek için fırsat ararken ajanslık ve basın danışmanlığı hizmetini yaptığımız Sistem Taşımacılık firmasını Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde ki işlerinin katalog basımı ve tanıtım filmini hazırlamak üzere Türkmenistan’a davet aldığımda çok sevindim. Birkaç gün önceden gidip Türkmenistan’ın tarihi ve turistik yerlerini de tanımak istiyordum. Türkiye’den üç saatlik uçak yolculuğu ile 27 Ocak’da Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a indiğimde sabah olmuştu. Bir taksi kiralayarak Aşkabat’ı gezmeye başladım. Aşkabat sanki rüyaları süsleyen hayal bir şehir. Bağımsızlığı üzerinden az bir zaman geçmesine rağmen dünyanın en modern ülkelerinden birisi görünümünde. Modern binalar, gökdelenler, geniş yollar, müzeler, anıtlar, iş merkezleri ve Aşkabat’ın genel görünümü beni oldukça etkiledi. Bu ülkeyi bugüne kadar tanımamanın ve bilmemenin eksikliğini yaşadım. Yanı başında Afganistan, İran gibi ülkeler olmasına rağmen Türkmenistan can güvenliğinin tam olduğu, insanların huzur ve barış içerisinde yaşadığı bir ülke görünümündeydi. Ülkeyi idare eden devlet yöneticileri ülkelerini lider ve başarılı ülke yapmak için ellerinden geleni yaptıklarını, polis ve devlet memurunu ülkeyi ziyaret edenlere saygı ve nezaketle davrandığına şahit oldum.

Aşkabat’da kaldığım süre içinde Türkiye’nin Aşkabat büyükelçiliği, basın, kültür, eğitim ve diğer müşavirleri ile görüştüm. Türk işadamlarını, Türk eğitim kurumlarını ziyaret edip bu ülkede yaşayan Türklerle tanışma imkanı buldum. Türkmenlerin dil, kültür, gelenek ve görenekleri ile örnek insanlar olduğuna şahit oldum. Türkiye’den bu ülke yeteri kadar tanınmasa da ekonomik gelişmesi, istikrarı ve çalışkan devlet yöneticileri ile dünyanın lider ülkesi olma yolunda hızla ilerlemesi ataları bu topraklardan gelen Oğuz Türklerinin Çepni boyundan birisi olarak beni sevindirdi.

Sistem Taşımacılık firmasının iş yaptığı Türkmenbaşı şehrine gitmeden önce Türkmenistan’ın kültür ve tarihinin izlerinin bulunduğu Mari şehrinin Bayram Ali kazasında ki tarihi Merv şehrinde ki tarihi eserleri görmek için 29 Ocak’da bir günlüğüne Mari’ye gittim. Tarihi adı Merv olan bu şehir sadece Türkmen tarihi değil Türk tarihi içinde çok önemli. Binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerinin bulunduğu Türkmenlere göre yadigarlık denen bu bölgede ki kızlar, yiğitler ve Erk kalelerini gezip, sahabeler, Yusuf Hemedani ve Selçuklu hükümdarı sultan Sencer’in türbesini ziyaret ederek, kültürel olarak bilgi sahibi olmak amacıyla kamera ve fotoğraf çekimleri yaptım. Tarihi Merv şehrinin muhteşem Türk ve Türkmen tarihi için çok anlam ifade ettiğini öğrendim. Keşke Moğol Hükümdarı Cengiz Han bu Merv şehrini yakıp yıkmasaydı. Bu muhteşem Merv şehrinin yakılıp yıkılması ile  büyük bir kültür ve medeniyet katliamına neden olunmuş. Tarihi Merv şehrinde ki yadigarlıkları gezerken, Oğuzlardan Selçuklu’ya Türk tarihini yaşadım.

Bizim üç günlük Türkmenistan gezimiz sadece ön gezi ve araştırma türündeydi. Aslında Türkmenistan Türk medeniyet tarihinin kilometre taşı. Daşoğuz bölgesi, Serahs, Dandanakan Savaşı’nın yapıldığı bölgeler Türk tarihinin muhteşem destanının yazıldığı yerlerdir.

Canlı Makaleyi izlemek için linki tıklayın.

http://kocaeligebze.tv/v/38575/smail-kahramanla-canli-makale---turkmenistan-cumhurbaskaniin-tur#.VPXM97OsXpI


 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku