GÜNDEM:
Vali Güzeloğlu: Hünkâr Çayırı satılmayacak

03 Mayıs 2016 Salı 13:10

Fatih’in vefat yıl dönümü dolayısıyla Gebze’de düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Kocaeli’de olmasına rağmen katılan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile yaptığımız özel söyleşide Hünkâr Çayırı’nın satılmayacağını herkesin gönül rahatlığı içinde olmasını, Hünkâr Çayırı’nın Fatih’in hatırasına yakışır hale getirileceğini açıkladı.

Vali Sayın Hasan Basri Güzeloğlu göreve başladığı günden beri Kocaeli bölgesinin tarih ve kültür değerlerine önem verdiğini Kocaeli’yi sadece sanayi kenti değil, kültür ve turizm kenti olarak tanıtmak istiyoruz.

Tarih ve kültür konularına yakın ilgi gösteren Vali beyin dün toplantı çıkışında kendisi ile yaptığımız söyleşide özetle şunları ifade etti. “Hünkâr Çayırı sadece Kocaeli değil Türkiye tarihi için önemli. Bölgenin özelleştirilmesi söz konusu değil. Biz burada Fatih’e yakışır özel çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Gebze Teknik Üniversitesi’nin Gebze Belediyesi ile işbirliği yaparak Fatih Araştırma Enstitüsü, Fatih Müzesi yapma projeleri var. Biz bu projeyi Valilik olarak destekliyoruz” dedi.

GENÇLER FATİH’İ TANIMALIDIR

Hünkâr Çayırı ve Fatih otağı Kocaeli için büyük bir şans. Gençlerimize bu bölgeyi gezdirmemiz gerekiyor. Gençler tarih bilincine sahip olmalı. Gençlerimizin tarih bilincine sahip olması için tarihi mekânlarımızı değerlendiriyoruz. Bu kapsamda Hünkâr Çayırı’nı da en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu bölgeye çok iyi projeler yaparak önümüzdeki yıl daha geniş daha kapsamlı tüm Kocaeli’nin katılımını sağlayacak anma toplantısı yapmayı planlıyoruz.” Açıklamasını Vali Hasan Basri Güzeloğlu’na Hünkâr Çayırına gitme önerimiz teklifimize olumlu cevap vererek önümüzdeki günlerde Hünkâr Çayırı’nda söyleşi yapma sözü aldık.

ESKİ VALİMİZ TOPACA ’DA SÖZ VERMİŞTİ

41 yıllık gazetecilik hayatımızın son 35 yılı Gebze’de geçmekte. Ve sürekli Hünkâr Çayırı’nı gündeme getirdik. Hünkâr Çayırı içerisinde ki 300 dönümlük alanın Anadolu Holdinge ait sağlık merkezine verilmemesi için ciddi mücadeleler verip haberler yaptık. Buna rağmen dönemin belediye yönetimi imar tadilatı yaparak inşaata açtı. Daha sonra devlet malzeme ofisi buraya inşaat yapmak istedi. Eski TOE fabrikasını satın alan Karadeniz Holding bölgede çok geniş liman projeleri yapmak istedi. Bu konuları sürekli gündeme getirip dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca ’ya aktarmıştık. Bugün Hatay Valisi olan Sayın Topaca Hünkâr Çayırı’nda çok önemli projeler yapacaklarını açıklamıştı. Ancak bugüne kadar gelinen son nokta gerçekten çok üzücü. Alanın Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılması Fatih’e büyük bir vefasızlık. Valimiz Sayın Güzeloğlu inşallah düşündüklerini gerçekleştirir kubbede hoş seda bırakır.

FATİH’İ ANMA TOPLANTISINDA KİMLER NELER KONUŞTU

Hünkâr’a Fatih projesi! İstanbul'u fethederek çağ açıp, çağ kapayan ve 1481 yılında Gebze Hünkâr Çayırı'nda vefat eden Fatih Sultan Mehmet Han, vefatının 535.Yılında Gebze'de düzenlenen programla anıldı. Gebze Kaymakamlığı, Gebze Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliği ile yapılan programa katılım yoğun oldu. Programda GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Hünkâr Çayırı ile ilgili projelerini açıklayarak Fatih Sultan Mehmet Araştırmaları Enstitüsü kurmak istediklerini belirtti. Projeye en büyük desteği Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu verdi. Gebze Kültür Merkezi’nde yapılan programda tarihçiler birçok yönüyle Hünkâr’ı anlattılar. FATİH VE İNOVASYON Fatih Sultan Mehmet ve İnovasyon konulu bir sunum gerçekleştiren GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Fatih Döneminde Osmanlı, Beylikten İmparatorluğa geçerek yükseliş kaydetti. Doğu ve Batının ufuklarını birleştirerek uluslararası ticaretin ve diplomasinin sanat üzerinde yaklaşmasını istiyordu. Askeri alanda Büyük İskender’i örnek alıyordu ve onu okuyordu. En büyük hayali Dünya İmparatorluğu kurmaktı. Bunun içinde bir sentez arayışı içindeydi. Coğrafyaya ilgi duyuyordu. Kendisinden sonra gelen birçok Padişaha da örnek oldu. İlime çok önem veriyordu. İlk üniversite onun zamanında kurulmuştu. Bu çalışmaları Hünkâr Çayırı’nda Enstitüleştirme için biz Fatih Sultan Mehmet Araştırmaları Enstitüsü adı altında bir çalışma yürütüyoruz. Gebze Belediyesi ile beraber çalışıyoruz. Umarım sonuçlanır. "dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

        Programın ev sahipliğini yapan Gebze Belediye başkanı Adnan Köşker, “ Gebze’de sorduğumuz zaman ‘Fatih ne ifade ediyor, Hünkâr Çayırı nedir?’ diye Yağlı güreşlerin yapıldığı, piknik alanı olduğu sanılıyor. Fatih çok önemli bir değer. Tarihini bilmeyenin geleceği olmaz. Türklerin geleneğinde liderlik, devlet kurma özelliği var. Fatihin torunları olarak onlara vefayı yaşatma anlamında gençlerin çok büyük önemi var. Burada ki gençlerimiz, Bilim adamlarımızla dünyaya hükmeden ve söz sahibi olan güçlü bir Gebze olacağız. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. 3 yıl boyunca çalışma yaptık, Fatih'in fermanlarını toplayarak bir kitap haline getirdik. Fatih ile ilgili fermanlar kitabını dünyada sadece biz hazırladık. Şimdi de sırada Çoban Mustafa Paşa var.”diye konuştu.

VALİ DESTEK VERDİ

         Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Fatih Araştırmaları Enstitüsü’ne destek vererek, “Hünkâr Çayırı bölgesi ve Fatih’i anma etkinlikleri önümüzde ki yıl çok daha büyük etkinliklerle yapılacak. Hünkâr Çayırı bölgesinde çalışılan proje kapsamında Fatih’in mirasının her dem hatırlanmasının alt yapısı için çok önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Fatih için bir Araştırma Merkezi kurulması gerekiyor ve destekliyoruz. Çok genç yaşta İstanbul’un fethini gerçekleştiren büyük bir devlet adamı ve komutandır Fatih. Gençler Fatih’in torunları olarak her alanda Fatihin emanetini ve mirasını daha ileriye taşımak zorundasınız. Fatih bir askeri zaferi hazırlayan komutanın olmasının yanında bir büyük değişimi hazırlayan, değerleri ve bakışı yeninden yorumlayan bir büyük insan. İslamofobinin arttığı bir dönemde İslam Dinini en güzel anlatan fatihin yaptıklarıdır.”dedi. Konuşmaların ardından program tarihçilerin Fatih Konferansı ile devam etti.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku