banner1024
GÜNDEM:
Yeni sistem devlet ve milletimize hayırlı olsun

11 Temmuz 2018 Çarşamba 12:09

 9 Temmuz 2018… Türkiye Cumhuriyeti devleti tarihi için çok önemli bir milat. Yeni bir sistem ve yeni bir yapılanma için ilk adım atıldı. Kısaca Başkanlık diyebileceğimiz parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçmiş olduk. Öncelikle yeni sistemin devlet ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

   Türk Devletleri tarihine baktığımızda tarih boyu bazı kaynaklara göre 112 Devlet, 16 İmparatorluk kurmuş bir milletiz. Tarih bizi Büyük Okyanus’tan Atlas Okyanusu’na kadar Hindistan’dan, Himalayalar’dan Ural Dağları’na kadar çok geniş bir coğrafya da yayılmamızı, devletler kurmuşuz.

  Türkiye Cumhuriyeti Devleti de 9 Temmuz’dan itibaren Başkanlık sistemine geçti, 10 Temmuz’da yayımlanan KHK ile yeni devlet idare modeli yasalaşmış oldu. Cumhurbaşkanı, 16 Bakan ve bir çok kurul ve Başkanlıklarla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni idare edecek Yürütmenin başı oldu. Demokrasilerde vazgeçilmez unsur olan Yasama organı ise 600 Milletvekiliyle Parlamento olarak demokrasiye katkı sunacak. Yasama ise bağımsız bir şekilde yargı hizmetini vererek devletlerin olmazsa olmazı olan Yasama, Yürütme ve Yargı birbirinden ayrı biçimde çalışmalarını sürdürecek.

  Yazdıkları ve belgeseliyle tarihe not düşen bir gazeteci ve belgeselci olarak 9 ve 10 Temmuz 2018 tarihlerinde not defterime düştüğüm, tarihe şahitlik yapacak Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sistemiyle ilgili değişikliklerin özetini sizlerle paylaşıyorum.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

Türkiye yeni bir dönemin startını resmen verdi. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçilen AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de yemin ederek görevine başladı.  Erdoğan daha sona Külliye’de çok sayıda davetlinin katılımıyla yapılan programda yeni dönemi başlattı, ardından Bakanlar Kurulu’nu açıkladı.  

  Türkiye'nin yeni yönetim modelinde Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Erdoğan kendisine bir de Başkan Yardımcısı  belirledi. Bakanlar kurulu dışında Cumhurbaşkanlığına bağlı 8 başkanlık ile 4 başkanlık ofisi olacak. Bunlara ilaveten bir de kurullar var. Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis olacak. Bu afislerin isimleri şöyle : Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi. Bu ofislerin görevleri şöyle: Yatırım Ofisi ile büyük yatırımlar desteklenerek yatırımcıların önü açılacak. Finans Ofisi ile İstanbul Dünya Finans Merkezi Projesi yürütülecek ve Türkiye cazibe merkezi haline getirilecek.

 CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLI 8 BAŞKANLIK HANGİSİ?

Yeni yönetim modelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı 8 başkanlık şöyle : Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı (MİT), Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı.. Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yeni sistemdeki adı "Milli İstihbarat Başkanlığı" oldu. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde olacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı da başkanlığa dönüştürüldü.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ KURULLARI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulacak 9 kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek. Bu kurullar doğrudan Erdoğan'a bağlı olacak. Kurullar şunlar : Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu.

YENİ SİSTEMDEKİ BAKANLIKLAR

Cumhurbaşkanı: Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay

Adalet Bakanı: Abdulhamit Gül

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar

Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu

Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Mehmet Cahit Turan

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk

Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku