Bayanda da değil kadında hanımefendi diyecek incelik lazım.Hanımefendi nasıl güzel bir kelime öyle değil mi? Naifçe...

Aklımla kalbimin ortak kararı hanımefendidir.Benim oyum ondan yana.Öyle seslenilsin öyle bahsedilsin hemcinslerimden. Ama sanırım benimki ütopik bir beklenti çünkü malesef kimsenin gündeminde değil benim ‘’hanımefendi’’.
Çünkü hemcinslerimin büyütmekte olduğu hanımefendiden habersiz bir nesil geliyor ardımızdan.

Dün bir toplu taşıma aracında dinlemediğim halde duyduğum yani duyulacak rahatlıkla konuşan iki genç vardı.Daha 14 yaşlarında olduğunu tahmin ettiğim gençlerden biri Sebile ile çıkıyormuş.( Çıkmak: biriyle duygusal bağ kurmak ve bu sebeple görüşmek demek ki öyle bir bağ olmadığını cümlenin devamından anladım.) Cümle şöyleydi:
“Olum Sebileyle çıkıyordum bir baktım biri eklemiş facebooktan ismi ‘’anlarsın’’ yazıyor.Başta tanımadım sonra bir baktım Arzuymuş.Hemen kabul ettim Sebile’ye yol verdim.”
Tabi bu benim size arkadaşın sözlerini sansürleyip aktarışım.Cümleler bir kamu alanı için fazla gür bir sesle sürüp giderken o lafların kime ait olduğunu merak ettiğim ve belki bakışlarımla ayıplarını yüzlerine vurabilirim diye düşünerek dönüp baktım.Daha 14-15'inde çocuklar hanımefendiden habersiz, kadının kıymetinden habersiz, ileride bir kadına baba olabileceğinden habersiz, kendisini de bir kadın doğurmamışcasına rahat ve kaba konuşuyorlardı.

Yıllar öncesinde aynı yaşlarda daha aşk ve sevginin ne olduğunu bilmezken daha ahlaklı ilişkilerimiz vardı bizim.Arka sıradaki platonik aşkımıza gizli gizli bakardık.Hoşlandığımız çocuk ya da kızın maçını izleyip içten içe onu desteklerdik bir de gol ya da basket vs. atarsa bizden mutlusu olmazdı.Türlü türlü bahaneler bulur sevdiğimizin sokağından günde on kere geçer bir kere görebilirsek sevinirdik.
Ne ara bu nesil yerini 14 yaşlarında 3-5 kızla takılan, ona buna yol veren , her cümlesine o malum küfürle başlayan bir nesle bıraktı.

Şartları iyileşirken kalpleri ruhları nasıl böyle çirkinleşebilmişti?
Bu gidişatta hepimizin payı büyük sanıyorum.Anne babalar yetiştirdikleri erkek çocuklarına, ablalar erkek kardeşlerine, herkes yakınındakine öğretsin.Kadın bir küfür ya da eğlence malzemesi değildir.Alelade bir şey değil kıymetli bir detaydır.Üzerine şiirler yazmasalar da olur ama muhakkak saygı duysunlar.

Okur kalın...

Ayşe Öğünç
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
MAHINUR METİN 5 yıl önce

!”edeb, aklın tercümanı, ahlâkın fermanıdır... edeb bir tâc imiş nûr-i hüdâdan / giy ol tâcı emin ol her belâdan..mevlana celaleddin rumi̇

banner376

banner375

banner377

banner981