banner1024
 Uzun yılladır Kocaeli’nin marka değeri olması için araştırmalar yaptığım, belgeseller çektiğim, makaleler yazdığım, korunup yeniden kültür, sanat ve ekonomimize kazandırılması gerektiğini düşündüğüm Hereke İpek Halısı için tarihi bir adım atılıyor.

Ordu Valiliği’nden ilimize atanan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Sümerbank Halı Fabrikası’nı kente yeniden kazandırmak için incelemelerde bulunarak çalışma başlattı. 176 yıllık bir tarihe sahip olan Halı Fabrikası’nda proje tamamlandığında Hereke ve Kocaeli tarihi için önemli bir endüstriyel dönüşüm gerçekleştirilmiş olacak. Gazeteci ve belgeselci olarak, yapılan bu ziyaretin ardından atılacak adımları takip ederek, projenin başlangıcının ve işleyişinin takipçisi olacağım. Tarihi bir önemi olan Hereke İpek Halısı için, yetkililere tarihi bir görev düşüyor ve ben de gazeteci ve belgeselci olarak üzerime düşen görevi yerine getirerek bu konuyu takip edip, siz değerli okuyucularımızla paylaşacağım.

Hereke İpek Halısı yeniden gündemde

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın yaptığı ziyaretle ilgili Gazete Gebze’de yer alan haberi sizlerle paylaşıyorum;

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sümerbank Halı Fabrikası’nı kente yeniden kazandırmak için çalışma başlattı. Hangi fonksiyonlarla donatılacağı konusunda çalışma yürütülen 176 yıllık tarihi fabrikada Tahir Büyükakın, Vali Seddar Yavuz ile birlikte inceleme yaptı. Proje tamamlandığında Hereke ve Kocaeli tarihi için önemli bir endüstriyel dönüşüm daha gerçekleştirilmiş olacak.

VALİ YAVUZ İLE BÜYÜKAKIN İNCELEMELERDE BULUNDU

Osmanlı döneminde Kocaeli’nin ilk özel sanayi kuruluşu olarak kurulan Sümerbank Halı Fabrikası özelleştirildikten sonra kapandı. Milli Saraylara ait olan bölümleri dışında kalan fabrikanın diğer yapıları kaderine terk edildi. Ancak Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl fabrikayı yeniden canlandırmak ve bölgeye kazandırmak için çalışmaları başlattı. Kültür Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışmalarda fabrikanın yeniden canlanması için iki yöntem üzerinde çalışma yürütülüyor. Vali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın önceki gün fabrika alanını gezerek bölgenin nasıl fonksiyonlandırılması gerektiği ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

FABRİKANIN KENTE KAZANDIRILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Fabrikanın mevcut sahibi Oyak Grubunun restorasyonu yaparak yeni bir işleve kazandırması ya da yerin Büyükşehir ve Bakanlık tarafından alınarak kentte kazandırılması söz konusu. Fabrikanın mevcut sahiplerinin proje yapmasına küçük bir ihtimal gözü ile bakılırken, yerin Büyükşehir ve Kültür Bakanlığı tarafından alınarak yeni bir fonksiyonla kente kazandırılması bekleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, fabrikanın kente kazandırılması ile ilgili çalışmalara büyük önem veriyor.

176 YILLIK TARİHİ YAPI

Hereke Sümerbank Halı Fabrikası 1882-1884 yılları arasında Ermeni taş ustaları Ohannes ve Bogos Dadyan tarafından inşa edildi. 1844 yılından bu yana 176 yıldır ayakta duran fabrika Kocaeli’nin sanayileşme tarihi açısından büyük öneme sahip. Özel bir kuruluş olan fabrika 1885 yılında ilk halılarını üretti. Ardından 1886 yılında Padişah II. Abdülhamit üzerine tapusu yapıldı. 1933 yılında Sümerbank’a devredilen fabrika 1987 yılında özelleştirilme kararı alındı. 1995 yılında özelleştirilen fabrikayı Garipoğlu Şirketler Grubu aldı. Ardından 1999 yılında TMSF’ye devredildi. 2001 yılında Oyak Grubuna satıldı ve şu anda hala Oyak Grubunun elinde.

*

Yetkililere tarihi görev

Gazeteci ve belgeselci olarak Hereke İpek Halısı üzerine yıllardır çalışmalar yapıp, belgeler arşivleyerek ve sizlerle paylaşarak kentimizin değerlerinin korunmasına katkı sağlamaya çalışıyorum. Umuyorum ki Hereke İpek Halısı, kentimizin en büyük değerleri olarak korunup, sahip çıkılıp gelecek nesillerimize aktarılacaktır. Hereke İpek Halısı’nın kente yeniden kazandırılması için yetkililere tarihi görev düşüyor. Makam ve mevki geçici, önemli olan gök kubbede hoş bir seda bırakmaktır…

Daha önce yaptığımız araştırmalar sonucu yazdığım makale, çektiğim belgesel ve Hereke İpek Halısı ile ilgili bilgi notlarını sizler paylaşıyorum.

http://herekeipekhali.com/

https://www.gazetegebze.com.tr/hereke-ipek-halisini-arastiriyoruz-makale,621.html

https://www.gazetegebze.com.tr/kocaeli-hereke-ipek-halisina-sahip-cikiyor-makale,623.html

https://www.gazetegebze.com.tr/hereke-ipek-halisina-sahip-cikalim-makale,409.html

https://www.youtube.com/watch?v=HEjGFldWoyw&feature=youtu.be&list=PLVpLtuUKuBQCCUR9DxT2uSCa5KFODsGeH&fbclid=IwAR0hP6iE2fvFrvyuFQ1yjOcb5Jj0l5aZvisvd795qLZPs006Z4HDf5aJn0k

https://www.gazetegebze.com.tr/hereke-ipek-halisi-belgeseli-hazirliyoruz-makale,452.html

https://www.youtube.com/watch?v=IXlDLTYYwsE&feature=youtu.be

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981