Kültür ve medeniyet coğrafyası bilinmeden, tarih anlaşılmaz. Tarihi coğrafyamızda ırmakların, nehirlerin, dağ ve ovaların ayrı bir anlamı vardır.

Dünya coğrafyasını gezdiğimizde, her medeniyetin kültür ve tarihinin sindiği ırmaklar, dağlar, yaylalar çıkar karşınıza. Ünlü şair ve düşünür Yahya Kemal Beyatlı, "Türkün gönlünde dağ varsa balkan, nehir varsa Tuna'dır" diyerek bizlere coğrafyamızın hakikatini yansıtmaktadır. Osmanlı coğrafyasının sınır çizgisini tarihçiler, Nil Nehri’nden Tuna nehrine diye tanımlarlar. Tuna Nehri’nin Osmanlı tarihindeki yeri çok farklıdır. Bu konuda ilginç ve ayrıntılı bilgilere ulaşmak isteyen meraklı okurlarım, hazırlamış olduğum ''TUNADAN BİR TARİH AKAR'' kitap ve belgeselle Tuna Nehri’nin gördüğü Almanya'dan, Karadeniz'e döküldüğü Ukrayna'ya kadar birçok coğrafyanın bilgisini elde edebilirler.

www.devrialem.tv ve www.iktav.com sitemizden belgeselimizi izleyebilir ve kitabımızın ayrıntılı bilgilerini buradan okuyabilirsiniz.

Sakarya Nehri’nden Canlı Yayın

Her zaman ve her fırsatta Gebze Gazetesi ve Devri Alem TV olarak birçok bölgeden canlı yayınlar yapıyoruz.

Sakarya Zaferi’nin 99. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere Polatlı ve Haymanaya giderken bir kez daha Sakarya nehri ile ilgili belgesel çekme ve araştırma yapma imkanımız oldu.

Sakarya Nehri gerçekten çok önemli. Gazeteci ve belgeselci olarak 15 gün içinde Yeşil Irmak, Kızıl Irmak ve Sakarya Nehirlerinde belgesel çekip, canlı yayınlar yapma imkan ve fırsatına sahip oldum.

Türkiye topraklarından doğan ve yine kendi topraklarımızdan denize dökülen bu üç nehirden en önemlisi Sakarya, zaferler tarihimizle anılmakta ve Sakarya Meydan Muharebesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 99. yıl dönümü dolayısıyla Sakarya Meydan Muharebesi’nin yapıldığı Polatlı ve Haymana'ya giderken Sakarya Nehri’nin en güzel manzarasına sahip, Bilecik Osmaneli'nden canlı yayındayız.

Gebze Gazetesi sosyal medya hesabından yaptığımız canlı yayını sizlerle paylaşıyor, Sakarya Nehri ile ilgili görüş, öneri ve yorumlarınızı bekliyoruz.

https://www.facebook.com/100004338481610/posts/1782043128616953/?d=n

SAKARYA NEHRİ’NDEN KURULUŞ VE KURTULUŞ TARİHİMİZ AKAR

Sakarya Nehri’ni, Üstat Necip Fazıl Kısakürek'in Sakarya Türküsü’yle tanırız. Bir de Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönüş noktası olan, Sakarya Meydan Muharebesi ile hatırlarız.

Sakarya Nehri, aslında Selçuklu tarihinde Osmanlı’nın kuruluş yıllarında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli kilometre taşı olmuş, zaferler tarihimizde adını Sakarya Meydan Muharebesi ile altın harflerle yazdırmış bir nehir.

Sakarya'dan sadece su akmaz. Yazımın başında da vurguladığım gibi Sakarya'dan kuruluş ve kurtuluş tarihimiz akar. Sakarya Nehri bilinmeden, Sakarya Havzası gezilmeden, Sakarya Nehri’nin doğduğu dağlar, yaylalar, ovalar gezilmeden kuruluş ve kurtuluş tarihimiz anlaşılmaz.

30 yıl önce genç bir gazeteci olarak, Eskişehir Çifteler’de Sakarya Nehri’nin kaynağını görüp kana kana su içtiğimde Sakarya Nehri’ne âşık olmuştum.

30 yıldır Sakarya Nehri’nin bütün kollarını, doğduğu yerleri, Sakarya Nehri Havzası’nda yaşanan tarihi, yerinde araştırıp belgeselleştirmeye çalışıyorum. 3 ay önce Sakarya Nehri’nin doğduğu Sakarya Meydan Muharebelerinin yaşandığı Ankara'nın Haymana ve Polatlı ilçelerinde araştırma yapıp, belgesel çekmiştim. Bayramın 3. günü, Afyon bölgesine giderek yine Sakarya Nehri Havzası’ndaki Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebelerinin yapıldığı mekânı, Afyon, Kütahya ve Eskişehir bölgelerinde belgeseller çekip araştırma yapma imkânım oldu. Bir kez daha gördüm ve anladım ki Sakarya Nehri’nden bir kuruluş ve kurtuluş tarihi akmakta ve bu savaşlar Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş ve kuruluş tarihine beşiklik etmiştir. Ayrıca, Osmanlı Devleti de yine, Sakarya Nehri Havzası’ndaki Eskişehir ve Bilecik bölgesinde kurulmuştur. Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in Sakarya Türküsü şiirini yazmasında Sakarya Nehri ilham kaynağı olmuştur.

SAKARYA NEHRİ HAVZASI’NDA ÇEVRE KATLİAMI

Bilecik’in Osmaneli ilçesi, başlı başına yazı ve araştırma konusu. Bunu ayrı bir yazıda dile getirmek istiyorum.

Adını Kurtuluş Savaşı’nın önemli komutanlarından, Ali Fuat Paşa’dan alan "Ali Fuat Paşa" bölgesindeki Geyve-Pamukova yakınlarında, Sakarya Nehri’nin en güzel yeri Doğançay’da Devr-i Alem Programı’nı izleyen birçok insanla tanışıyor, bilgiler alıyoruz. Bölgenin tarihi Doğançay İstasyonu çevresindeki, Sakarya Nehri’ne hayat veren Doğançay’ı adeta bir tablo gibi muhteşem yapan asırlık çınar ağaçları kurumaya başlamış. Onlarca çınar kuruyor, diğer çınarlarda kurumaya yüz tutmuş. Bu çevre katliamına dur demeliyiz. Sakarya Nehri’nin değerlerine sahip çıkmalıyız.

Belgesel Haber Ajansı olarak bu katliamı canlı yayınla, başta Tarım Orman Bakanlığı’na ve Çevre ve Şehircilik Bakanı’mız başta olmak üzere tüm yetkililere duyurmaya çalıştık. Canlı videoyu, Belgesel Haber Ajansı Facebook hesabımızdaki, https://www.facebook.com/belgeselhaberajansi/?fref=ts linkinden izleyebilirsiniz. Sakarya Nehri’ne sahip çıkmak, kuruluş ve kurtuluş tarihimize sahip çıkmaktır. Ve sizleri Üstat Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü şiiriyle baş başa bırakıyorum.

SAKARYA TÜRKÜSÜ

İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya;

Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.

Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak;

Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak.

Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir;

Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.

Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kâinat;

Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat!

Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne,

Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine;

Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için.

Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin?

Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur,

Sırtına Sakaryanın, Türk tarihi vurulur.

Eyvah, eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük?

Bu dâva hor, bu dâva öksüz, bu dâva büyük!

Ne ağır imtihandır, başındaki, Sakarya!

Binbir başlı kartalı nasıl taşır kanarya?

İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal.

Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal,

Yalnız acı bir lokma, zehirle pişmiş aştan;

Ve ayrılık, anneden, vatandan, arkadaştan.

                                                      Necip Fazıl Kısakürek

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981