Kültür ve medeniyet tarihimizin izlerini Irak’ta araştırarak tarihe not düşüp, zamana noterlik yapmaya devam ediyoruz. Türkmeneli Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Gazeteciler Şurası’na katılmak üzere Türkiye’den 12 kişilik gazeteci grubu ile gittiğimiz Irak’ta belgesel çekimlerimizi sürdürüyoruz. 

Bu makaleyi kaleme aldığım tarih 29 Mayıs 2016. Yani Osmanlı’nın Çanakkale’den sonra en önemli zaferi olarak bilinen Kut'ül Ammare Zaferi'nin 100. Yılı. Kut’ül Ammare Zaferi’nin tarihimizde önemli bir yeri vardır. Zafer her yıl farklı etkinliklerle kutlanır. Zaferin 100. Yılı münasebetiyle Iraklı aşiret liderleri kutlamalara katılmak üzere Bağdat’tan Türkiye’ye doğru hareket etti. Konuyla ilgili olarak gazetelerde yer alan haberi sizlerle özet bir şekliyle paylaşmak istiyorum.

IRAKLI AŞİRET LİDERLERİ TÜRKİYE’YE GİDİYOR

Iraklı aşiret liderleri, Kut'ül Ammare Zaferi'nin 100'üncü yılı kutlamalarına katılmak üzere Bağdat'tan Türkiye'ye hareket etti. Kut'ül Ammare savaşında Osmanlı ordusunun yanında yer alan Iraklı el-Beyat, Beni Lam, ez-Zubeydi, el-Bezzun, el-Sadun ve el-Muntefik aşireti liderleri, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin katkılarıyla kutlamalara katılmak üzere Bağdat'tan İstanbul'a gönderildi.

Bağdat'taki Türkiye Büyükelçiliği'nde konuşan el-Beyat (Bayatlı) aşiret lideri Visam el-Beyati,  "Atalarımız, Kut'ül Ammare ve Şuaybe Savaşı'nda İngiliz güçlerine karşı Osmanlı ordusunun yanında yer aldı. Kut'ül Ammare zaferi, Müslüman topraklarının muhafaza edilmesi ve savunulmasında önemli mücadele sembollerinden biriydi." dedi.

Irak Türkiye ilişkilerine de değinen Beyati, şunları kaydetti: "Irak halkı, müslüman, komşu ve dost ülke Türkiye'ye karşı sevgi doludur. Türkiye'nin Irak'a karşı olumlu yaklaşımı söz konusu ve bu Osmanlı zamanından beri bakidir. Türkiye, İslam tarihi, uygarlık ve bilim açısından gelişmiş ülke statüsünde yer alıyor. Türkiye, Ortadoğu bölgesinde güçlü irade ve karar sahibiyken DAEŞ ile mücadelede de çok önemli rol üstleniyor."

"İNGİLİZ ZULMÜNE KARŞI OSMANLI'NIN YANINDA YER ALDIK"

Irak'ın güneyinde Basra kentindeki el-Bezzun Aşiret lideri İmad el-Bezzuni, "Kut'ül Ammare ve Çanakkale Zaferleri'nde Iraklı aşiretlerin önemli rolü olmuştu" diyerek, "Kut'ül Ammare savaşında Iraklı güney aşiretleri İngiliz zulmüne karşı Müslüman Osmanlı'nın yanında yer aldı. O zaman İngilizlerin tutumu İslam şeriatıyla çakışıyordu ve biz Osmanlı ile buna mukavemet ettik." diye konuştu.

ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELECEĞİZ

Şeyh Bezzuni, şöyle devam etti: "Iraklı aşiretler Osmanlı ordusuyla birlikte Kut'ül Ammare'de İngilizlerin tüm imdat yollarını kesti ve böylece Osmanlı'nın muazzam başarısı elde edildi. Türkiye'nin de günümüzde bölgede önemli bir pozisyon ve rolü söz konusu. Türkiye'nin Irak ile özellikle ticaret alanında çok önemli mesafeler katedilebilir ki bu da Irak'taki istikrarın sağlanması ve işsizliğin ortadan kalkmasına büyük katkı sunacak. Türkiye'ye ve Türk yetkililerine büyük saygı duyuyoruz ve ilişkilerin daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. Bu ziyaretimiz sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerle de bir araya gelerek iki ülke halkının çıkarına hizmet edecek dostluk ilişkilerimizi daha da pekiştireceğiz."

KUT'ÜL AMMARE NEDİR?

Kut'ül Ammare Kuşatması (7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916), İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti. Ordunun çoğu Hint Müslümanlardan oluştuğu için savaş sırasında İngilizlerin takviye ve yiyecek göndermedikleri bilinir.

Kut'ül Ammare, Dicle Nehri kıyısında Şattülarap kanalı ile birleşen Basra Körfezi'nin 350 km kuzeyinde, Bağdat'ın 170 km güneyinde bulunan bir kasabadır. 1915 yılı nüfus sayımına göre 6500 kişi bulunmaktaydı.

Evet, bizler Irak’ta kültür ve zaferler tarihimizin izlerini araştırmaya devam ediyoruz. Türkiye’den 12 kişilik gazeteci heyetiyle geldiğimiz Irak’ta hem toplantılara katılıyor, hem de bölge ile ilgili araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Heyetimizde yer alan duayen gazeteci Yavuz Donat, Türkmeneli ile ilgili bir yazı kaleme alarak gazetede paylaştı. Donat’ın Sabah Gazetesi’nde yer alan “Türkmeneli Günlüğü” başlıklı yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

“TÜRKMENELİ GÜNLÜĞÜ”

Donat yazısında şu ifadeleri kullandı; “Atatürk Havalimanı... Airbus 321- 200... Kız Kulesi uçağı... Koltuk sayısı 165... Uçakta 91 yolcu var... Yarısı Türkmen.

Saat 12.20'de havalandık... 2 saat sonra "Türkmen şehri" Erbil'deydik.

"Türk müteahhit, mühendis ve işçisinin yaptığı Erbil Havalimanı"nda bizi Aydın Maruf Selim karşıladı.

111 milletvekilinin bulunduğu Irak Kürdistan Bölgesel Parlamentosu'nda 6 Türkmen milletvekili var... Biri Bakan.

Aydın Maruf Selim... 6 Türkmen milletvekilinden biri.

- Aydın Bey nasılsınız?.. Türkmen kardeşlerimiz nasıllar?

- Türkiyemiz iyi olsun... Türkiyemiz güçlü olsun... Türkiyemiz dimdik olsun... Yoksa Türk dünyasının eli, dili, kolu bağlanır.”

Evet, Irak – Kuzey Irak – Kerkük – Türmeneli, Türkiye için önemli bir yer. Bizler bu bölgelerde araştırma yapıp, belgesel çekimlerimizi sürdürürken, sizleri de burada Türkmen kardeşlerimizle kucaklaşmaya davet ediyoruz. 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981