İpek Yolu’nun ayrı bir destanı vardır. Çin’den başlayıp Avrupa’ya giden İpek Yolu’nun denizle ilk buluştuğu yer Giresun’un Tirebolu İlçesi. Burada tarihi Zefre limanı yer almaktadır, o da Espiye’nin Gülburnu mevkindedir. Zefreli İşadamı Ahmet Güler bey ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Ahmet bey bize Gülburnu ve Zefre ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. 

Ahmet bey bakın Gülburnu Zefre ile ilgili bakın bizlere neler söyledi: “Zefre eski ismi, 1960’lı yıllarda Gülburnu adını aldı. Ben Zefre doğumluyum, Zefre’nin 7 mahallesi var. Ben Helep mahallesinde doğdum, çocukluğum orada geçti. O zamanlar Karayolu yoktu, biz yüklerimizi sırtımızda taşıyorduk. Zefre bir limandı, gemiler oraya sığınıp, konaklardı. Köylülerimiz odun ve ağaç keserek geçim için satardı. Gelen gemilerin bir çoğundan insanlar dışarı çıkınca bizim oralarda konaklayıp, yemeklerini yerdi. Harika bir sahili vardı, doğal ortam bozulmamıştı, insanlar birbirlerine saygılıydı, bugünkü gibi çok kalabalık nüfuslu ve karmaşık yapılı değildi. Bizim çocukluğumuzda Pazartesi günleri Espiye’de Pazar kurulurdu. Bütün köylüler orada alışveriş yapardı. Özellikle Yaz günleri sabah 05.00’de Gülburnu’nda yaşayan insanlar tarihi Gülburnu cami önünde toplanır, o zamanlar kayıklarla, kürek çeke çeke Espiye’ye kadar gidilirdi. Hava güzelse sıkıntı olmazdı, ama kötüyse zor olurdu. Kayıkla fındıklarımızı götürdük, Fiskobirlik’e teslim ederdik. Yarım saate kayıklarla Espiye ilçe merkezine varırdık, alışverişimizi yapardık, saat en geç 21.00’e kadar işlerimizi hallederdik. Dönüşte eğer kayık varsa binerdik, bulamazsak patika yollardan yürüyerek geri dönerdik.

GÜLBURNU CAMİ’NİN HİKAYESİ

Bizim köyümüzün tahmini 200 yıllık geçmişi vardı. Bizim köyün yerleşiminde aile yerleşimi yok, herkes fert fert gelmiş. Köyde ki Cami yetmeyince, kıyıda cami ihtiyacı hasıl olmuş, kayalarla dört duvar bir çatıdan ibaret cami yapmışlar. Burası Giresun’un en güzel yerlerinden birisi. Minaresi yoktu Cami yapıldığı dönemlerde. Rahmeti dedem Aziz Güler 1973’lerde Minare yapımına ön ayak oldu. Maddi destekler alarak bu caminin minaresi yapıldı ve 2010 yılına kadar geldi. Zamanla yıprandı, nüfus da arttı. Bu nedenle yeniden yapılması konuşulmaya başlandı ön ayak olacak kimse çıkmadı. Ben de bunun üzerine 2012-2013 yıllarında gönüllü bir şekilde harekete geöçtim. Burayı yıkıp, yeniden Kubbeli bir cami yapmayı plandım. Ancak Anıtlar Kurulu’na takıldık, ancak Kurul’dan izin çıkmadı. Bir arkadaşımın da tavsiyesi üzerine ben yıkılıp yeniden yapılmasından vazgeçtim ve aslına uygun restore edilmesi ağır bastı. Burada önce bir İmam evi yaptık, sonra istinat duvarlarını yapıp, restoresini tamamladık. Giresun valimizin Şadırvan ile ilgili değişiklik istemesi üzerine bin  bir zorluluklarla yerini değiştirdik. Son haliyle çok güzel bir görüntü aldı. Karadeniz’e gidip gelenlerin  uğramalarında fayda görüyorum, çayımızı içsinler. Bu caminin restoresini Allah bizlere nasip etti, bundan sonra da masraflarını üstlenmeye devam edeceğim. Gençlerimiz de bizden sonra Camimize sahip çıkıp, korumalılar.

ZEFRE LİMANI

Ünlü İpek Yolu'nun Zefre Limanı ilçenin kuzey batısında bulunmakta olup, eski zamanların sert rüzgarlara kapalı, Doğu Karadeniz'in en ünlü doğal limanıdır. Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi yapısının özelliklerini taşımaktadır. Hem Tirebolu (Tripolis) hem de Zefre (Rumca Zephyrion) isimleri Bizans yazılı metinlerinde yer alırken Espiye ile ilgili bilgilere rastlanmaz. İlçede bulunan Zefre Limanı ünlü İpek Yolu’nun önemli bir limanıdır. Buradan yüklenen mallar gemilerle Romanya ve Rusya üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. Zefre limanını koruyan, Cenevizliler ya da Trabzon İmparatorluğu tarafından yaptırılan Andos Kalesi Yağlıdere’nin Karadeniz’e döküldüğü yerdeki yüksek bir tepenin üzerindedir.

İSMAİL HAKKI BÜLBÜL’ÜN ARDINDAN

Belgesel çekimleri için dün gittiğim Kırklareli’nde acı bir haber aldım. Gebze’nin siyaset ve cemiyet hayatından tanıdığım, değerli dostum, Gebze eski Şoförler Odası Başkanı İsmail Hakkı Bülbül’ün kalp krizi neticesi vefatını teessürle öğrendim. Çok eski dostluğumuzun bulunduğu İsmail beyin vefatı beni derinden üzdü. Kendisine Allah’tan rahmet dilerken, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum.

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934