Darıca’nın Bayramoğlu Mahallesi’nde bulunan bir sosyal tesisin içerisinde ki tarihi kalenin adı Flokrini Kalesi…
Bundan iki yıl önce bölgede bir tarihi kale olduğunu öğrenmiş, konuyu kamuoyuna taşıyarak gündeme getirmiştim. Bölgemizde 30 yılı aşkın süredir siyaset yaptığını ya da yaşadığını söyleyen etkili ve yetkili birçok isim bile böyle bir kaleden haberdar olmadığını dile getirmişti.
Daha sonra konu bir daha açılmamak üzere kapanmış, tarihi kalenin durumu yeniden unutulmuştu. 
Geçtiğimiz yıl vatani görevimi tamamladıktan sonra tarihi kale ile ilgili yeni bir araştırmaya girdim. İnternet ve tarihi kaynaklarda çok fazla bir bilgi olmamasına rağmen, Darıca’da tarihe merak salan ve “Karye-i Darıca’dan, Darıca İlçesi’ne” adlı kitabı ile Darıca’nın tarihine ışık tutan değerli ağabeyim Mutlu Kerem Kolcuoğlu’ndan bu kale ile ilgili bilgi almıştım. Kaleme aldığı kitapta da bu kaleden bahsetmişti. 
Burasıyla ilgili sadece kitap ve internet ortamında kısa bir bilgi var.
Kale Bayramoğlu’nun çok güzel bir noktasında…
Bildiğim kadarıyla, kaleden ayakta sadece bir burç ve bölgede tarihi eser olarak adlandırılabilecek taşlar ve ağaç var.
Tesis yetkilileri bu kaleden arda kalan kalıntılara özenle baktıklarını, Anıtlar Kurulu’nun da konuyla ilgili bilgisi olduğunu ve onların denetiminde buranın korunduğunu dile getiriyor.
Fakat yaptığım bir araştırmada bu alan bir bankanın tapulu mülkü… Satın alındığında burada tarihi bir kalenin ya da kalıntının olduğunu bilmiyorlar. Konu daha sonradan ortaya çıkınca fark ediyorlar ve durumu yetkililere iletiyorlar.
Bu bilgiler yaptığım bire bir görüşmelerden ve araştırmalardan elde edilmiştir. Yani yanlış olma payı da vardır, %100 doğru olma payı da…
Bizanslılar döneminden kalma olduğu söyleyen bu tarihi kale hakkında çok fazla şey konuşuluyor. Bunların hepsini burada paylaşmak gazetecilik etiğine yakışmaz.
Tarihi kaleyle ilgili en son geçtiğimiz dönem milletvekili olan Lütfü Türkkan bir soru önergesi vermiş ve bu kaleyle ilgili merak edilenleri Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sormuştu. Bildiğim kadarıyla araya seçim çalışmaları da girince soru önergesine bir cevap verilmedi.
Sizinle internet ortamında bu kale ile ilgili paylaşılan kısa bir bilgiyi paylaşıyorum.
ANADOLUDAKİ BİZANS ARAZİLERİNİN KAYBI
III. Andronikos Osmanlı devletine karşı mucadelesinde başarısız kalmıştır ve Bizans topraklarının Osmanlı devletinin eline geçmesini önleyememiştir. Osmanlılar 1326'da Bursa'yı ele geçirip başkent yaptıktan sonra Bizans'a ait olan Marmara bölgesinde askerî harekata geçmişler ve Mayıs 1329'da İstanbul Boğazı kıyılarında 8.000 kişilik bir ordu ile görünmüşlerdir. Türklerin Kocaeli yarımadasındaki kaleleri alarak İstanbul yakınlarına gelmeleri Bizanslıları telaşa düşürdü. Bizans İmparatoru III. Andronikos ülkesi için ciddi bir tehlike teşkil eden Osmanoğulları’nı durdurmak, kaleleri geri almak ve İznik’i kurtarmak amacıyla 1329 yılında kalabalık ordusuyla 2 gün yürüdükten sonra 3. gün sabahı düşmanla temasa geldi. Darıca ile Eskihisar arasında bulunan Pelakonon önlerinde Orhan Gazi’nin komuta ettiği Osmanlı ordusu ile giriştiği meydan muharebesinde yenilgiye uğradı. Bozulmuş olan Bizans askerleri hayatlarını kurtarmak için dörde ayrılarak bir kısmı Filokrini, bir kısmı Nikitiato (Çayırova mevkiinde), bir kısmı Dakibyza (Gebze) ve diğer kısmı da Riçio (Darıca) kalelerine sığınmak zorunda kaldılar. İmparator yaralı bir halde İstanbul’a getirildi.
III. Andronikos ve Yannis Kantekuzenos'un 2.000 paralı asker ile takviyeli Bizans ordusu ile ilk defa olarak 11 Haziran 1326'da Maltepe (Palekanon) Savaşı'na girişmişlerdir. Bu savaşta Bizans ordusu Osmanlı ordusuna yenilmiştir. Böylece III. Andronikos'un Bizans Anadolu topraklarını geri alma planları suya düşmüştür ve Bizanslılar bir daha böyle planlara girişmemişlerdir. Kocaeli ve özellikle eski Doğu Roma ve Bizans başkentleri olan İzmit (Nikomedia) ve İznik (Nicea) Bizans tarafından savunulamaz duruma gelmiş ve Osmanlı orduları tarafından, İznik 1331de ve İzmit 1337de Bizans'in elinden çıkmıştır.
Evet, tarihi eserlerimizin büyük önemi var. Hakkında birçok şey söylenen, Bayramoğlu’nun en güzel noktasında yer alan tarihi kalemiz hakkında detaylı bilginin kamuoyuna aktarılması gerekiyor. Elbette ki kale korunuyor ve sahip çıkılıyor olabilir. Ama bu zamana kadar bölgemizde yaşayan insanların dahi bilmediği bir kale ortaya çıktıysa, bu kale hakkında da bilgi sahibi olmak en doğal hakkımız. Sizce de öyle değil mi?
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934