banner1024
İsra ve Miraç hadisesi İslam tarihinde ve Efendimiz’in risaletinde önemli bir yere sahiptir. Bu yazımızda İsra-Mirac hadisesinin detaylarına girmeyeceğim. Burada, Mirac kandilinin hakikaten bir KANDİL olup bu ve tüm gecelerimizi aydınlatmasına fayda sağlayacağını umduğum İsrâ suresinden seçtiğim  ve her biri birer KANDİL olan Rabbimizin 12 mesajına yer vereceğim.

BİRİNCİ MESAJ: Herkes yaptığı işten sorumludur. Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmaz. Dünyada yapılan her amel Kur’an’ın  “Kitap” dediği(mesela bkz.Kehf 18/49) bir nevi sicil defterine yazılır ki bu da hesap günü büyük duruşmada delil dosyaları olarak herkesin önüne serilir. “Oku kitabını! Bugün kendi hesabını kendin göreceksin. Dünyadan neler getirdiğini göreceksin.( İsra17/13-14)

İKİNCİ MESAJ: Allah dünyayı, ama sadece dünyayı ve dünyalığı isteyene elbette verir. Ama bu tiplere cehennemi de mekân yapar. Buna mukabil ahireti yani cenneti ister ve bu yolda gayret gösterirse bunun da karşılığı elbette verilecektir.( İsra17/18-19)Bu sebeple dünyaya bakış açımız bir tarla düzeyinde olmalı. Ahiret yurdunda hasat edilmek üzere tohumların serpildiği bir tarladır dünya. İyilik tohumları eken ahirette iyilik biçecek şüphesiz. Kötülük tohumları eken de kötülük biçecektir.(Zilzal 99/4-8)

ÜÇÜNCÜ MESAJ: Ana- babaya iyilikte bulunmak Allah’a kulluktan sonraki en mühim vazifemizdir. ( 22. Ayette de Allah’ın astında Allah ile birlikte başka bir tanrı edinme! deniliyor) Bu, bu sûrenin 23. Ayetinde ve Kur’an’ın bir çok  sûresinde  çeşitli şekillerde vurgulanan bir hakikattir. Öyle ki isrâ 23’de “Onlar senin yanında yaşlanırlarsa onlara kötü muamele bir yana sakın ha “öf” bile deme” denilmektedir.

DÖRDÜNCÜ MESAJ: Malından akraba ve diğer yoksulların hakkını da gözet. İnfak et. Bunu yaparken de saçıp savurma. Müsrif olma. Zira israf etmek şeytan işidir.(İsra  17/26-27) Ne  müsrif ol ne de cimri.(İsra 29, ayrıca bkz Furkan 25/67).İnfakta bile dengeli ol. Aşırıya kaçma.

BEŞİNCİ MESAJ: Yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin(İsra17/31) Cahiliye çağında kız çocukları diri diri gömülürken bugün modern çağda “bakamayız” diye anne karnında katlediliyor. Ya da özürlü doğacak diye anne karnında öldürülüyor. Özürlü olmak öldürülmeyi mi gerektiriyor? Anne karnındaki canlı da bir bireydir. Öldürülemez. Her ne gerekçeyle öldürülürse öldürülsün öldürenler, öldürtenler mahşerde CİNAYETTEN yargılanacaktır. KÜRTAJ yaptıran anne evlat katilidir. İslam, sadece anne ile çocuğu arasında bir tercih yapılması zorunlu olduğu durumlarda annenin hayatı tercih edilip çocuğun hayatına son verilebileceğine cevaz verir.

Diğer taraftan çocuklarımızı “din ve ahlak eğitimini” ihmal ederek de  manen  öldürmüş oluyoruz. Yavrularımızın karnını doyurup aklını-zihnini aç bırakmak onları öldürmek gibidir. Onları ateşe atmaktır( Bkz.Tahrim66/6)Bu bağlamda yedi yaşına gelmiş çocuklarımıza namaz eğitimi vermeye başlamak zorundayız. Mahremiyet eğitimi de asla ihmal edilemez.

ALTINCI MESAJ: Zinaya-fuhşa yaklaşmayın. Çünkü zina çok çirkin bir iş ve çok kötü bir yoldur. (isra17/32)

YEDİNCİ MESAJ: Haksız yere adam öldürmeyin. (İsra17/33).Bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek gibidir.(Maide5/32)

SEKİZİNCİ MESAJ:  Yetim malı hususunda dikkatli olun.(İsra17/34) Yetim malını haksız yere yiyenler karınlarına ateş doldurmuş olurlar.(Nisa4/2,10)  

DOKUZUNCU MESAJ: Verdiğiniz sözü tutunuz.( (İsra17/34)   

ONUNCU MESAJ : Ticari hayatınızda islâmi ölçülere dikkat edin, ölçü ve tartıda hile yapmayın(İsra17/35, ayrıca bkz. Mutaffifin 83/1-4)Efendimiz, “bizi aldatan bizden değildir” buyurmuştur. Aldatan imanını kontrol etsin.

ONBİRİNCİ MESAJ: Hakkında bilgi sahibi olmadığın şeyin ardına düşme. Bilmediğin konuda sus. Bilmediğin konuda hüküm verme. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma. Bilmediğin tanımadığın kimseler hakkında konuşma.(İsra17/36)

ONİKİNCİ MESAJ: Büyüklük taslamaktan sakın.(İsra(17/37)

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981