banner1006
Tarih ve kültür değerlerimizi araştırıp  koruma altına  almak için çalışma yapmalı. Gebze Eskihisar Kalesindeki  Bayraklı Dede türbesi ile Sahildeki oto park  yanında üzerine tuvalet yapılan Çanaklı Dede türbelerini  araştırıp kültür tarihimize  kazandırmalı. 

TARİH VE KÜLTÜR KATLİAMI

Tarihi ve kültür  değerlerimiz her geçen gün yok olmasına seyirci  kalıyoruz.  Tarihi Gebze  Eskihisar Kalesi ve Eskihisar sahilinde   Horasan Alp Ereni’nin türbesinin yıkılıp  yok edildiği ortaya çıktı.

Bölgenin Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında çok önemli görev  üstlenen Alp Erenler, Horasan Erenleri’nin türbesini yıkılıp  yok edilmesine  sebep olanlar hesap vermeli. 

CANLI ŞAHİTLER CANLI YAYINDA

Gebze Eskihisar’da  Çocukluk yıllarını  geçiren   ve  1850   yılında  Eskihisar’a yerleşen Osmanlı Devlet adamlarından Emin efendinin  torunlara Jale, Sezgin ve  Nur  Bozat Eskihisar’da   bulunan Çanaklı ve Bayraklı Dede   türbeleriyle ilgili www.gebzegazetesi.com canlı yayınında  çok önemli bilgiler  verdiler.

ESKİHİSAR  KALESİNİN FATİHİNİN TÜRBESİNİ  KİMLER YIKTI  VE TARİHİ SELVİ AĞACINI KİM KESTİ?

Eskihisar kalesi Fatih’i Bayraklı Dede Türbesi  ile ilgili bilgi veren   Jale Hanım kalenin  ortasında  yaşlı bir selvi ağacı altındaki türbenin  Eskihisar  kalenin Fatih’i ve kaleye Bayrak çeken Askerin  türbesine  60 yıl önce dua etmek için gittiklerini,  bu gün ne türbe ve ne de Selvi ağacının  kalmadığını açıkladılar. Kalenin eski fotoğraflarında Selvi ağacının görüldüğünü söylediler.   Türbeyi söküp selvi ağacını kesenlerden  hesap sorulmasını istediler.

ÇANAKLI DEDE TÜRBESİNE TUVALET  YAPILMIŞ

Sahildeki  Otoparkın yanındaki  tuvaletin bulunduğu Selvi ağaçlarının altında   Eskihisar’a Çeşme yapan Çanaklı dedenin  türbesinin olduğunu  söyleyen Jale hanım, Yetkililerin bu iki önemli tarihi şahısın türbelerini ortaya çıkarıp, koruma altına alınmasını istediler.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi www.devrialem.tv  ve www.gebzegazetesi.com da Yaşanan felaketi bizde sosyal medya platformu facebook üzerinden canlı yayınladık. Sizlerde facebook sayfamızdan yaşanan acı manzarayı izleyebilirsiniz.

Bayraklı Dede ve Çanaklı Dede ile ilgili bilgi veren Jale Hanım, “Bayraklı Dede Eskihisar kalesine ilk bayrağı çeken şehidimizdir. Diğer Çanaklı dede ise köye değer veren birisidir. Köyün gelişimine katkıda bulunmuş değerli bir erenimiz. Ne yazık ki Çanaklı Dede’nin türbesi tuvaletlerin olduğu yerde. O zamanlar türbesi yoktu, 5 tane selvi ağacının olduğu yerde yatardı. Köyün yaşlıları bile buraya gelip dua ederdi, Çanaklı dede köye su getirmek istemiş ve bunun için köylülerden yardım istemiş. Ancak köylüler ona yardım etmemiş, o da bu duruma çok kızmış, buna rağmen kendi imkanlarıyla çeşme yapmış. Köy içerisinde ki meşhur tarihi Çeşme, Çanaklı Dede’nin çeşmesidir.

  Vicdanımız acıyor, bunu bilen mutlaka eski Aileler vardır. Hepimiz aynı ilgiyi göstermeliyiz. Bütün Gebze’de yaşayan herkes Eskihisar’ın bu tarihi kültürüne sahip çıkmalı.”şeklinde duygularını Devri Alem kameralarına anlattı. 

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934