Dilovası’nın geleceği

Her fırsatta gezip, gördüğüm, sorunlarını ve barındırdığı güzellikleri sürekli kaleme aldığım Dilovası gelecekte nasıl olacak? Dilovası’nda yaşayan insanlar nasıl bir gelecek hayal ediyor. sanayinin başkenti haline gelen Dilovası’nda geleceğe dair neler yapılmalı. Gelin Dilovası’nın geleceği ile ilgili değerlendirmemize bir göz atalım: 

Kocaeli’nin on iki ilçesi arasında Dilovası’nın ayrı bir yeri var. Küçük fakat oldukça sanayi ve ekonomik potansiyeli ile büyük bir ilçe Dilovası. Dilovası’nı ilk kez 1975’li yıllarda gördüm. O zaman adı İzocam ve Nasaş olarak geçiyordu. Dilovası hızla büyüdü. Kırk yıllık geçmişine gazeteci ve belgeselci olarak canlı şahitlik yapmaktayım.
  1978 yılından beri Dilovası’nın ve çevre köylerin nereden nereye geldiğini adeta gün gün not etmiş bir belgeselci olarak Dilovası bugünkü konumu daha iyi anlıyorum. Dilovası deyince kamuoyunda çok farklı algı var. Bu algıyı değiştirmek ve Dilovası deyince markalar kenti olduğu Körfez köprüsü ve 3. Hava limanına gidecek hızlı trenin başlangıç noktası olması dolayısıyla bir ulaşım ve kavşak noktası olduğu tespit ve tescil edilmelidir.
 
DİLOVASI GEÇMİŞİNİ DÜN GİBİ HATIRLIYORUM

   Dilovası’nın Çerkeşli köyüne bağlı mahalle olduğunu daha sonra Belde Belediyesi kurulduğunu 2008 yılında da ilçe haline getirildiğini dün gibi hatırlıyoruz. 5 organize sanayi bölgesi çok sayıda limanın yüzlerce sanayi kuruluşu ile Türkiye’nin adeta sanayi üstü, ulaşım merkezi ve limanlar kenti olduğu gözler önüne seriliyor. Dilovası deyince sadece sanayi değil tarım ve hayvancılığı da unutmamak gerekiyor. Üzümü, kirazı, koyun yoğurdu ve diğer sebzeleriyle Dilovası önemli bir nokta.

DİLOVASI BELEDİYE BAŞKANI İLE SÖYLEŞİ


Dilovası Belediye Başkanı ALİ Toltar’la da söyleşi gerçekleştirdik. Ali Bey ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi izleyici ve okuyuculardan ilgi görmüştü. Tavşancıl sahillerinde yaptığımız söyleşinin haber ve görüntülerini yine www.gebzegazetesi.com’daki ve www.kocaeligebze.tv’deki linkten izleyip paylaşabilirsiniz.
  Bu tür söyleşilerdeki amacımız yetkili ve yöneticilerimizin bölgeleriyle neler düşündüğü ve ne tür açıklamalar yaptığını belgeleyerek gelecekte bölge ile ilgili akademik çalışmalardan araştırmacılara bir veri olmasını sağlamak. Keşke kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımız zaman zaman bölgeleri ile ilgili raporlar hazırlayıp bunları kamuoyu ile paylaşabilseler.
  Dilovası nüfusu artmaması, sanayi bölgelerinin çoğalmasına rağmen Dilovası nüfusunun artmaması konut ver yerleşim yerinin olmamasından kaynaklanıyor. Acı ama gerçek bugün İMES, Makineciler, Kömürcüler, Mermerciler, organize sanayi bölgeleri konut yapılacak alanlar üzerine kurulu. Organize sanayi bölgeleri sadece sanayi yatırımlarını düşünürken konut yerleri dikkate alınmadı. Bu bakımdan çok önemli sorunlar yaşanacak. Bu sorunlar yaşanmaması için Dilovası bölgesi pilot bölge seçilmeli ve 2023 Dilovası vizyon raporu hazırlanarak önümüzdeki aylarda seçimlere girecek millet vekillere ve siyasi partilere verilmelidir.
    Sadece Dilovası için değil Kocaeli’nin tümü için Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi bir çalışma grubu oluşturup akademik çalışmalar yaparak 2023’deki Kocaeli’nin ne olacağı en iyi şekilde gündeme getirilmelidir. 



banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981