banner1006

Kocaeli Basın tarihinde Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin yeri çok önemlidir. Cemiyetin 1986 yılında rahmetli meslektaşımız ve Cemiyetin kurucu başkanından sonra ilk olağan genel kurulda cemiyet başkanı olan Ekrem Bütün’ün ofisinde kurulmuş ve bizde Gebze’den, Yönetim Kurulu ve Sekreterlik görevini üstlenmiştik o günleri dün gibi hatırlıyorum. Gebze’de entertip dizgi ve otomatik gazete baskı Matbaası olmadığı için her hafta. İzmit de merhum Selahattin Telser’in Sahibi olduğu Hürsöz gazetesinde Gazetemiz Gebze gazetesini dizdirip bastırıyor, Gebze’de dağıtıyordum. O günler çok güzel günler ve 26 yaşında gençlik dönemlerimizde yaş 58 Yıllar nasılda geçmiş. Kimler geldi Kimler geçti nice güzel insanlar tanıdım. Hepsini rahmet minnetle anıyorum…

1987 yılında Yönetim Kurulu Üyesi ve genel Sekreteri olduğum Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ni 32 yıldır Canlı şahidi olarak yakından takip ediyorum. Birlik ve beraberlik içinde gerçekten çok önemli hizmetler yapıldı. Kocaeli basın tarihine çok büyük katkısı oldu.

Cemiyet de birlik ve beraberlik bozulunca, kavga başladı toplanan imzalar ile olağanüstü genel kurula gidildi. Genel Kurul salonunda yaşanan gerginlik ve kavgaya Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin 32 yıldır canlı şahidi olan bir gazeteci ve tarih belgeselcisi olarak çok üzdü. Keşke üzücü olaylar hiç yaşanmasaydı

BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

189’a karşı 185 oyla Bizimde Onur kurulunda olduğumuz liste seçimi kazandı. Sonuçlar açıklandıktan sonra birlik ve beraberlik tablosunun yaşanmasına sevindim. Ümit ediyorum Kırgınlık ve dargınlıklar unutulur, yeniden birlik ve beraberlik içinde çok güzel hizmetler yapılır. Seçimlerin cemiyetimiz ve Kocaeli Basın camiasına hayırlı olmasını diliyor. Kuruluşundan bu güne başkanından üyesine Kocaeli Gazeteciler Cemiyetine emeği geçenleri minnet şükran ve saygı ile anıyorum. Seçimin galibi yenilikçiler Grubu’nun başkan Adayı mesut Çatak ve yönetim kurlunda yer alan kardeşim Yunus Kahraman, Gebzeli arkadaşlarımız Yeni Haber Gazetesi Ahmet eki Ayar ve Yenigün Gazetesi Emrah Erdoğan başta olmak üzere tüm yönetim kurulu Üyelerine, diğer organlarda yer alan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Kazanan Kocaeli olsun, kazanan Gazetecilik mesleğimiz olsun.  

Türk Basın Tarihi içinde Kocaeli Basınının ayrı bir önemi var. Türkiye’de renkli olarak şehirlerde gazete çıkarılan illerin başında Kocaeli gelir. İlk gazete Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde Kocaeli adıyla ilimizde yayınlanmış önemli hizmet yapmıştır. Bugüne kadar Kocaeli Basın tarihiyle ilgili çok az çalışma var. Keşke Kocaeli Bası tarihi her bakımdan incelense ve araştırılarak gelecek kuşaklara aktarılsaydı.

16 Ocak 1923 tarihinde Atatürk’ün İzmit Basın toplantısı da basın tarihi açımızdan önemli yere sahip. Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce 16 Ocak 1923’te Mustafa Kemal Atatürk Türk basınının çok önemli gazetecilerinin İzmit’e davet ederek Cumhuriyetin ilanını İzmit’te kamuoyuna açıklamıştı. Gerek Cumhuriyet gerek Cumhuriyet sonrası Kocaeli’de birçok gazete yayınlandı. Araştırmacı gazeteci ve belgeselci olarak bu gazetelerin birçok nüshasına ulaştım. Her biri birer tarihi belge niteliğindeki Kocaeli basınının örnek sayılarak araştırmacıların yüksek bilgilerine sunmayı bir görev kabul ediyorum.

BASIN TARİHİNDE GEBZE

Basın tarihinde Gebze ve Kocaeli’ne baktığımızda Atatürk Cumhuriyet’in ilanından 9 ay önce 16 Ocak 1923’de ilk Basın toplantısını İzmit’te düzenleyerek Cumhuriyet’in ilanı ile ilgili önemli bilgiler vermiştir. Bir anlamda bu basın toplantısıyla Cumhuriyet’in temelleri Kocaeli’nde atılmıştı. Basın tarihimizde Gebze’nin ayrı bir yeri vardır.Gebze’de ilk gazete 1953 yılında Gebze’nin Sesi adıyla Emin Polat tarafından çıkartılmıştır. Hayri Macar’dan Ragıp Demirkol’a Şükrü Bülbül’den İsmail Kadı’ya birçok gazeteci Gebze’de hoş sedalar bırakarak gelip geçmiştir. Önemli olan hoşsedalar bırakmaktır. Genç gazeteci arkadaşlarıma tavsiyem, eforlarını birbirlerine harcamak yerine basın mesleğinin vefasız olmadığını göstermeleri ve basın tarihi ile ilgili araştırma yapmalarıdır. Biz kendi mesleğimize ve kendimize büyük vefasızlık yapıyoruz. Vefasızlık yapanlar vefasızlığa uğrayacaktır.

 Basın yayın hayatında 43 yılı geride bırakan, 80’e yakın ülkeyi gezerek Devri Alem Belgesel programları hazırlayarak gök kubbede hoş seda bırakmaya çalışan, tarihimize, kültürümüze ve değerlerimize vefa borcunu ödemeye çalışan bir Gazeteci olarak bir kez daha Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Kongresinin hayırlı olmasını diliyorum.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934