İstanbul (AA) haberine göre; Hangikredi Genel Müdürü Oray Durmazoğlu, "Bu yılın sonunda konut kredisinde yüzde 12-13 hacimsel büyüme bekliyoruz. İhtiyaç kredisindeki hacim 2019'da yüzde 28 artmıştı. 2020'de ise bu artışın ivme kaybederek yüzde 19-20 seviyelerinde olacağını öngörüyoruz." dedi.

Durmazoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK), politika faizini yüzde 24'lerden 10,75’e indirmesinin ilk etkisinin konut kredilerinde görüldüğünü söyledi.

2019'un ilk çeyreğinde aylık 7-8 bin ipotekli konut satışı yapılırken 2019 Temmuz'da ilk faiz indirimi sonrası 5 kat artarak aylık yaklaşık 40 bin adet kredili konut satışına ulaşıldığını belirten Durmazoğlu, açıklanan her bir verinin ekonominin çarklarının iyi döndüğünü gösterdiğini dile getirdi.

Durmazoğlu, ekonomideki ivmelenme trendinin 2020'de artarak devam edeceğine işaret ederek, "Bu yılın sonunda konut kredisinde yıllık yüzde 12-13 hacimsel büyüme bekliyoruz. İhtiyaç kredisindeki hacim 2019'da yıllık yüzde 28 artmıştı. 2020'de ise bu artışın ivme kaybederek yıllık yüzde 19-20 seviyelerinde olacağını öngörüyoruz.

Öte yandan, bankalar tarafında taşıt kredilerinde yıllar sonra ilk kez hacimsel artış oldu. 2020 model araçların galerilere gelmesiyle taşıt kredilerinde yıl sonunda yıllık yüzde 10 hacim artışı bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İhtiyaç kredilerini, faiz oranları yüksek de olsa düşük de olsa kullanan bir kitlenin olduğunu dile getiren Durmazoğlu, şunları kaydetti:

"Faiz indirimleri öncesi İhtiyaç kredisine talep aylık 800 bin adet seviyelerindeydi. Faiz indirimleri sonrası talebin aylık 1 milyon 200 bin adetlere ulaştığını gördük. Yüksek faizlerle kredi çekmiş vatandaşların, faizler düştükten sonra borçlarını yapılandırdıklarına şahit olduk. Böylece faize verilecek para, vatandaşın cebinde kaldı. 2019'un başında aylık yüzde 2’lerin üzerinde olan ihtiyaç ve konut kredisi faizleri aylık yüzde 1'in altına geriledi. Kamu bankalarının öncü olduğu bayrak yarışını özel bankalar da takip etti. Faiz indirimleri vatandaşa büyük avantaj sağladı.“



banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Gülten Onur 4 yıl önce

çok değerli̇ yasemin hanım sizleri ailecek okuyoruz gebze gazetesi ve size sonsuz teşekkür ederiz yazılarınızın ve başarılarınızn devamını dileriz

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934