KÜLTÜR VE SANAT:
Çoban Mustafa Paşa'ya vefa borcumuz

24 Mayıs 2015 Pazar 14:06

  

 

 

 

Fatih Sultan Mehmet’in Gebze’de vefat etmesi dolayısıyla 2013 yılından itibaren Gebze Belediyesi çok güzel kültür etkinlikleri gerçekleştirmekte. Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Hünkâra vefa sempozyumunda Çoban Mustafa Paşa’nın da gündeme alınması gerçekten sevindirici. Gebze’nin bugünkü duruma gelmesinde kentleşme sürece ve dünyanın önemli sanayi merkezi haline gelmesinde Çoban Mustafa Paşa’nın Gebze’ye yaptığı vakıf hizmetlerinin önemi çok büyük.

Bir Menzil kasabası olan İstanbul’a gelen ve İstanbul’a giden kervanların seferi çıkacak orduların uğrak yeri ve durak yeri olarak Çoban Mustafa paşa tarafından kurulan Gebze bugüne kadar Çoban Mustafa Paşa’ya vefa borcunu ödemedi. İlk kez bu sempozyum dolayısıyla Gebze Belediye Başkanı Sayın Adnan Köşker, Fatih’e vefa borcumuzu ödemeye çalıştığı gibi Çoban Mustafa Paşa’ya da vefa borcumuzu ödeyeceğiz demesi gerçekten önemli.  Sayın Başkanın ifadesine göre bugüne kadar onu anmamak hatırlamamak bir eksiklikti. Biz bu eksikliği gidererek onun öncelikle Osmanlı arşivlerinde bulunan vakıf senedini okutarak kültürümüze kazandıracağız ve vakıflarını araştırıp tespit edeceğiz. Bugüne kadar Çoban Mustafa Paşa’nın vakfı senedinin okunmaması Türkiye’deki tarih bölümü olan Üniversitelerin ve kültür bakanlığının büyük bir ayıbı. Vakıflar genel müdürlüğü ise en büyük suçu işleyen bir kuruluş. Vakıflar genel müdürlüğü sadece Mustafa Paşa’nın değil, tüm vakıf mallarına sahip çıkıp, Mustafa paşa gibi bir vakıf adamını Türkiye ye değil Dünya’ya tanıtmalıydı. Mustafa Paşa’nın kurduğu vakıflar ile ilgili dünya çapında araştırma yaparak o vakıf mallarını insanlığın hizmetine kazandırmalıydı. Bu bakımdan Vakıflar tarihi suç işlemiştir. Vakıfların bu ayıbını Gebze belediyesinin giderecek olması önemli bir hizmet olarak tarihe geçecektir.

ÇOBAN MUSTAFAPAŞA’NIN VAKIFLARI

Çoban Mustafa paşa, Fatih tarafından Osmanlı Enderun mekteplerine alınmış ve devlete kazandırılmış çok önemli bir devle adamı. Fatih’ten sonra 31 yıl hükümdarlık yapan 2. Beyazıt döneminde birçok devlet hizmetinde bulunmuş Yavuz Sultan Selim döneminde Bakanlık yapmış, Yavuz’un kızı ile evlenerek saraya damat olmuş, Kanuni Döneminden Başbakan yardımcısı orduların başkomutana unvanına sahip olmuş, 4 Padişah döneminde yaşayıp 75 yıla yakın ömrüne devlet hizmetinde geçirmiş, kurduğu vakıflar ile sadece Gebze bölgesinde değil, Türkiye’nin bir çok yerinde ve ayrıca Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Macaristan, Bosna, Arnavutluk. Rodos, Mısır ve Hicaz coğrafyasında yaptığı vakıf eserleri ile bugün bile hizmetlerine devam eden malını mülkünü vakıf kurarak insanlığa hizmete adayan örnek bir devlet adamıdır. Bu örnek devlet adamına bugüne kadar Gebzelilerin sahip çıkmaması onu anmamaları vefatının üzerinden geçen 486 yıllık süre içerisinde onu hatırlamamalı hem büyük bir vefasızlık ve hem de büyük bir ayıp.

Çoban Mustafa paşa sahip çıkıp hatırlamadığımız gibi onun bıraktığı vakıf eserlerini adete yağmalanmış, işgal etmiş vakıf mallarını rant uğruna hariç mezat satarak işgal edilmiş. İnsanlığa hizmet olarak kurduğu kütüphane bile yağmalanmış. Kitaplar çalınmış hatta bazı Gebzeli yaşlıların ifadesine göre Çoban Mustafa paşa kütüphanesinin kitapları çarşı meydanında ki çeşmenin önünde yakılarak yok edilmiş.

SEMPOZYUMDA ÇOBAN MUSTAFAPAŞA BİLDİRİSİ

Uluslararası Hünkâra vefa sempozyumu dolayısıyla Gebze’ye gelen akademisyenler içerisinde Celal Bayar Üniversitesinden Dr. Hasan Akyol ile araştırmacı gazeteci ve Devri Alem belgesel program yapımcısı olarak ikimiz Çoban Mustafa paşa ve Vakıfları ile ilgili bildiri sunduk. Sayın Akyol akademik anlamda yaptığı çalışmaları kamuoyu ile paylaşırken bizde fotoğraflar eşliğinde Çoban Mustafa Paşa ile ilgili vakıflarının bulunduğu ülkeler vakıf eserleri sefere çıktığı savaşlar ve özellikle Gebze’deki çoban Mustafa Paşa külliyesi ve yok olan Kütüphanesi ile ilgili fotoğraf ve belgeler işliğinde tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık.

Çoban Mustafa Paşa vakfı ve kütüphanesi Gebze için en önemli bir marka değir. Bu eser Gebze’nin tarihi tapu senedi de. Bu konuda sadece belediye değil, Kocaeli Büyükşehir belediyesi Kocaeli Valiliği ve birçok kurum ve sivil toplum örgütü çalışmalar yapmalı, bu muhteşem kültür mirası ve tarihi esere sahip çıkmalıdır.

ÇOBAN MUSTAFAPAŞA İLE İLGİLİ YAZILARIMIZ

Çoban Mustafa Paşa ile ilgili geçtiğimiz hafta bir çok yazı kaleme aldım. Kaleme aldığım yazılar uzun araştırmalar ve geleceğe ışık tutan bilgilerin derlenmesiydi. Bu yazıların özet kısmını da sempozyumda akademisyenler ile paylaşıp kamuoyuna aktardım. Yaptığım araştırma ve tarihi belgeler ışığındaki toparladığım bilgileri “FATİH SULTAN MEHMET HANDAN KANUNU SULTAN SÜLEYMAN’A ÇOBAN MUSTAFAPAŞA’NIN GEBZE’NİN KENTLEŞME SÜRECİNE KATKISI VE VAKIF MEDENİYETİMİZ” başlığı altında toparlayarak bir bildiri haline getirip kamuoyu ile paylaşmayı planlıyorum.

Çoban Mustafa Paşa ile ilgili yazdığım yazıların başlıkları ve linklerini sizlerle paylaşıyorum.

GEBZE PAŞA’SINI UNUTTU!

http://www.gebzegazetesi.com/gebze-pasasini-unuttu-makale,1058.html

ÇOBAN MUSTAFA PAŞA’NIN GEBZE’DE YOK OLAN KÜTÜPHANESİ

http://www.gebzegazetesi.com/coban-mustafa-pasanin-gebzede-yok-olan-kutuphanesi-makale,1060.html

HÜNKARA VEFA SEMPOZYUMU VE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA

http://www.gebzegazetesi.com/hunkara-vefa-sempozyumu-ve-coban-mustafa-pasa-makale,1067.html

DEĞERLERİMİZE VEFA BORCUMUZU ÖDÜYOR MUYUZ?

http://www.gebzegazetesi.com/degerlerimize-vefa-borcumuzu-oduyor-muyuz-makale,1068.html

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

TÜRKSOY’UN DESTEĞİ İLE “FARABİ FİLM...
El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi’nin 90. yıl dönümü çerçevesinde 29-30 Nisan 2024 tarihleri arasında...

Haberi Oku