banner1024
KÜLTÜR VE SANAT:
Doğa turizminin başkenti; GİRESUN

11 Ekim 2015 Pazar 13:01

Giresun, Anadolu’nun kuzeydoğusunda, yeşil ile mavinin kucaklaştığı, Karadeniz’in inci kentlerinden birisidir 6 bin 934 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Giresun’un 2014 yılı nüfusu 429 bin 984’dür. İl merkezi, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2 km açığında Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası bulunuyor. Derin vadilerle parçalanmış Giresun Dağları üzerinde eski buzulların açığı topoğrafik formların yanı sıra, buzul göllerine de rastlamak mümkün.
AKARSULAR BİR HARİKA
Kuzey Anadolu Dağları’nda kaynak bulan pek çok akarsu, güneyden kuzeye geçerek Karadeniz'e dökülmektedir. Giresun’da da birçok doğa harikası akarsuları görmek mümkün. İlin eşsiz doğası arasında bulutların arasındaki geniş yaylaları arasında akan akarsuların isimleri  Aksu Deresi, Yağlıdere Deresi, Gelevera Deresi ve Harşit (Doğankent) Çayı ile Pazarsuyu’dur. Ayrıca ilin güney kesiminden doğu-batı doğrultusunda geçen Kelkit Irmağı da bu tür bir vadide akmakta. Akarsuların haricinde Giresun’da önemli bir göl bulunmamakta. Fakat Karagöl Dağı gibi bir çok dağda küçük buzul göllerine rastlamanız mümkün. 
KÜMBETE ÇIKMAK GEREK!
Giresun’a gidip de Kümbet Yaylası’na çıkmadan olur mu? Buraya kesinlikle uğramalısınız. Giresun’da birçok doğa harikası yaylalar var. Hepsinin ayrı ayrı önemi olsa da Kümbet Yaylası en çok ilgi görenler arasında. Kümbet Yaylası’na gelmeden önce çim kayağının önemli merkezlerinden biri olan Bektaş Yaylası’na gidiyoruz. Giresun Merkez’den 56 kilometre uzaklıkta olan Bektaş Yaylası’nda yazın çim kayağı, kışın kar kayağı yapmanız mümkün. Ve Sis Dağı, kendinizi bulutların arasında hissedeceksiniz. Doğanın huzurlu dokusuna götürüyor burası sizi. Trabzon il sınırında bulunan ve milli park ilan edilen Sis Dağı, sahile kuş bakışı en yakın yayla konumunda. Giresun’nda bu yaylaların yanı sıra Karagöl Yaylası, Tamzara Yaylası, Tamdere Yaylası, Anastos Yaylası ve Kazıkbeli Yaylası bulunuyor. Bu yaylaların hepsinin ayrı ayrı özelliği var. Ama bir de Kümbet Yaylası var ki tam bir doğa harikası. 
Kümbet Yayları Giresun’un en önemli yayları arasında gösterilir. Doğa güzelliğiyle de bunu fazlasıyla hak ediyor. Giresun’a 60 kilometre mesafe de bulunan Kümbet Yaylası’nda Aymaç mesiresi, salon çayırı orman içi dinlenme tesisleri ve yapıları ile yörede aktivite çeşitliliği yaratmakta. Burada doğayla iç içe birçok tesis bulunuyor. Dorukhan Kümbet Evleri bunlardan bir tanesi… 
18 KİLOMETRELİK DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Doğa kokan Kümbet Yaylası’nın ardından Çaldağ Doğa Yürüyüş Yolu’nda 18.8 kilometrelik bir alanda 4 saat boyunca yürüyüşün tadını çıkartabilirsiniz. İlk bakışta sıkıcı görünse de, orman güllerinin arasında huzurlu ve dostlarınızla eğlenceli bir anıya dönüşebiliyor. Öte yandan, bu güzergâhta motosiklet, bisiklet ve ATV türü araçlarla gezinti yapmanız mümkün. 
İlkbaharda ladinin yeşili, zifinin sarı çiçekleri ile mor orman gülleri ve son baharda oluşan renk cümbüşü fotoğrafçıları hayran bırakacak manzaralar oluşturmakta. Güzergah boyunca Mayıs çileği, ahududu, böğürtlen ile likapa gibi yerel meyveler bulunuyor. Zirveye vardığınız da ise Giresun’un dörtte üçünü görmeniz mümkün. Havada nem yok ise Giresun Adası manzarası ve muhteşem 360 derece panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz. 
Doğayı kendisiyle baş başa bırakıyor ve Giresun merkeze doğru yola çıkıyoruz. Giresun’da bizleri ‘Fındık başımızın tacı’ heykeli karşılıyor. Köylü bir Karadeniz insanının baş ucunda taşıdığı fındık çotanağının bulunduğu heykel ‘Fındığın başkenti’ diye anılan Giresun’un simgesi haline gelmiş. Giresun Limanı ve Giresun kıyılarında yürüyüş yapmak, sağınızda tüm hırçınlığı ile masmavi Karadeniz, solunuzda ise yemyeşil Giresun dağları… Giresun’u birde Giresun Kalesi’nden görmek gerek. Tarihimizin önemli komutanlarından Milli mücadele kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarını ziyaret ederek Fatiha okuyor ve kendimizi Giresun’un eşsiz kıyı manzarasına bırakıyoruz. Gedikkaya, Giresun Müzesi Seyyid Vakkas Türbesi ve Giresun evlerinin bulunduğu  Zeytinlik Mahallesi’ni gezerek şehrin ihtişamlı ve tarihi mekanları ziyaret ederek, Giresun’un en güzel turizm kuruluşlarından olan Hotel New Jasmin’e gidiyoruz.
Giresun’un parlayan yıldızı
Türkiye’nin doğa harikası yerleri ve bu harikaların içerisinde kurulu olan muhteşem kuruluşlar var. Bunlardan bir tanesi Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’nın eşsiz manzarasına sahip Hotel New Jasmin. 
Türkiye’de yeşille mavinin kucaklaştığı yer olarak bilinen Giresun’da hizmet veren Hotel New Jasmin, Karadeniz’in tek adasının manzarası ile muhteşem bir yerleşime sahip. Açılışından bu yana Karadeniz’in konaklama ve konferans merkezi olma konusunda iddialı olan bu otel kaliteyi, rahatlığı, misafirperverliği ve doğayı müşterileriyle buluşturmakta. 2001 yılında hizmete açılan otel, 12 yıldır nitelikli insan kaynağı ile üründe ve hizmette kaliteyi ön planda tutan sektöründe marka haline gelen ve bölgesel rekabette güçlü bir firma oldu. Yeşilin yedi tonunu görebileceğiniz Karadeniz Bölgesi’nin yayla ve turistlik merkezlerine yakın bir yerde konumlanmış olan Hotel New Jasmin hem tatil, hem de iş konsepti ile misafirlerine hizmet veriyor.
KENDİNİZİ SARAYDA HİSSEDECEKSİNİZ
Kendinizi otelde değil sarayda hissetmenizi sağlayan bir dekorasyon düşünün. Her ayrıntı incelikle düşünülmüş ve uygulanmış. Manzara deniz üzerinde ufuk çizgisine doğru uzanırken ister yatağınızda keyifle uzanın, ister salonunuzda muhabbete dalın. Klima, LCD ekran televizyon, uydu kanalları, kablolu/kablosuz internet, telefonun yanı sıra güvenlik için ise duman dedektörü ve kasa mevcut.
HİÇ BALIKLARLA YÜZDÜNÜZ MÜ?
Tatile gittiğinizde en son ne zaman balıklarla yüzdünüz? Otelin plajında misafirperver yöre canlıları ile tanışabiliyorsunuz. Gümüş renkli balıklar hatta dost yunuslar sizinle yüzerken, size eşlik ederken çocukluğunuza döneceksiniz. Havuzun keyfi bir ayrı bir güzel. Muhteşem bir manzara eşliğinde yüzerken sınırları kaybedebilirsiniz.
Otelimizde geçirdiğimiz güzel günlerin ardından Giresun’a veda vakti geldi. Herkesin görmesi, gezmesi gereken doğa harikası bir ilimiz… İster yaz ister kış olsun. Her mevsim ayrı güzelliğe sahip Giresun sizleri de bekliyor. 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

TÜRKSOY’UN DESTEĞİ İLE “FARABİ FİLM...
El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi’nin 90. yıl dönümü çerçevesinde 29-30 Nisan 2024 tarihleri arasında...

Haberi Oku