banner1024
KÜLTÜR VE SANAT:
Gebze'den Tataristan'a kardeş belediye köprüsü

28 Mayıs 2015 Perşembe 16:52

 

 

Geçtiğimiz yıl Türk dünyası belediyeler birliği ile Tataristan Kazan belediyeler birliği arasında kültürel çalışmalar ve iş birliği ziyaretleri gerçekleşmiş, Devr-i Alem Belgesel program yapımcısı olarak bizde bu kültür çalışmalarını yakından takip etmiştik. Türk Dünyası Belediyeler birliği genel başkanı ve Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Tataristan bir çok yetkili ile görüşmüştü. Resmi heyetlerin görüşmelerini belgesel görüntüler ile tarihe not düşüp zamana noterlik yapmıştık. Şimdi de Gebze Belediyesi ile Tataristan’ın Kazan kentinde önemli bir belediye olan  Tyulyaçi belediyesi arasında kardeş belediye çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede Gebze ile ilgili bazı görsel ve Gebze belediye başkanı Adnan Köşker’in Tyulyaçi belediyesi başkanına gönderilmek üzere Gebze Belediyesini tanıtan çalışmalar götürdük

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir´den bu unvanı daha önce devralan Kazan, bugün de kültür başkenti yılının resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılış, Tatar Türklerinin ünlü şairi Aabdulla Tukay´ın 128. doğum günü olan 26 Nisan´a denk getirildi. Kocaeli büyükşehir belediye başkanı ve Türk dünyası belediyeler birliği genel başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığında bir heyette törenlere katıldı. Türkiye’den Devr-i Alem belgesel TV programı, TRT ve NTV televizyonu kültür başkenti programının belgesel çekimlerini yaptı.

Kazan 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti yılının resmi açılışına Türkiye´den de çok sayıda heyet katıldı. Bu heyetlerden en büyüğü 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını yürüten Eskişehir´den oldu. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna başkanlığındaki heyet Tataristanlı yetkililerle resmi görüşmelerde bulundu.

TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİN’E BÜYÜK İLGİ

Kazan’ın kültür başkenti olması törenlerine Türk dünyası belediyeler birliği genel başkanı ve Kocaeli büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığında bir heyetle katıldı. Başkan Karaosmanoğlu Tataristan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Kültür bakanının yanı sıra Sanayi bakan yardımcısı ve Tataristan belediyeler birliği genel başkanı ile bir dizi görüşmelerde bulundu. Heyette, TDBB genel sekreteri Mustafa Başkurt, Büyükşehir belediyesi başkanı Başdanışmanı Ömer Polat ile Kırım Tatar Federasyonu Başkanı İbrahim Vefa Arıca’da yer aldı.

TDBB Belediyeler birliği heyetine katılan ve daha önce Tataristan ve Kazan’da belgesel çeken Devr-i Alem belgesel TV programı yapımcısı ve yönetmeni araştırmacı – gazeteci İsmail Kahraman’da Tataristan Başbakanı ve Kültür bakanı ile söyleşiler yaparak belgesel çekimleri yaptı. Kocaeli Gebze’den önemli sanayi kuruluşlarının da faaliyet gösterdiği Tataristan’da Türk dünyası belediyeler birliği ve Kocaeli heyeti büyük ilgi gördü. Belediyeler birliği heyeti ünlü şair Abdullah Turkay’ın doğduğu köye giden tek Türk heyeti oldu.

TÜRKİYE’DEN İYİ NİYET MESAJI

Kültür Başkenti etkinliklerine katılmak için Moskova´dan gelen Türkiye´nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin de Tataristan Cumhuriyeti´nin ilk Cumhurbaşkanı ve şu anda Cumhurbaşkanı´nın Devlet Danışmanı olan Mintimer Şeymiyev ile görüşüp Türkiye ile Tataristan arasındaki işbirliği hakkında konuştu.

Resmi görüşmelerini tamamlayan heyetler ilk önce Gabdulla Tukay´ın anıtına çiçek bıraktı. Daha sonra Tukay´ın anısına her sene düzenlenen “Şiir Bayramı”na katıldı. Akşam ise Tataristan´a gelen tüm konuklar başkent Kazan´ın Musa Celil Opera ve Bale Tiyatrosunda “Kazan 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti” yılının resmi açılışına katıldı.

Kültür Başkenti yılının resmi açılışı Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının salondan sahneye çıkarılmasıyla başladı. Daha sonra Tataristan Başbakanı İldar Halikov, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna bir konuşma yaptı.

Vali Tuna, konuşmasında Kazan´da olmaktan ve “Kazan 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti” yılının resmi açılışına katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

“2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak biz Eskişehir´de birçok iş yaptık” diyen Tuna, şunları kaydetti:

“Bu işlerin büyüklüğü tabii ki Türk dünyası büyüklüğünden ileri gelmektedir. Türk dünyası insana değer verme noktasında farklı coğrafyalar farklı zamanlar ve farklı şahsiyetler olsa da hep aynı hassasiyeti göstermiş ve bütün insanlığa aynı mesajı vermiştir. Biz dünyaya gönüller yapmak için gelmiş bir milletiz. Biz devleti yaşatmak için insanı yaşatmayı ölçü edinmiş bir milletiz.

Bugünkü vesile ile sadece Tatar edebiyatının değil bütün Türk dünyasının şairi olan Aabdulla Tukay´ı doğum günü münasebeti ile rahmetle ve minnetle anıyoruz.”

Konuşmaların ardından slayt gösterisi ile başkent Kazan´da faaliyet gösteren kültür kurumları ve tarihleri anlatıldı ve Tatar Türklerinin milli bayramı olan Sabantuy´dan kesitler sunuldu. Programda ayrıca Türk cumhuriyetleri ve topluluklarından dans ve müzik örnekleri sunuldu.

İki buçuk saat süren resmi açılış sonunda konuklar, sözlerini Tatar Türklerinin ünlü şairi Tukay´ın yazdığı ve Tatarların resmi olmayan marşı sayılan “Ana Dili” şarkısını okudu.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Sebiha Özbek 9 yıl önce

Bizimle budeğerli bilgilerinizi paylaştirdiginiz için teşekkur ederim saygilari.la

banner376

banner375

banner377

banner981

TÜRKSOY’UN DESTEĞİ İLE “FARABİ FİLM...
El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi’nin 90. yıl dönümü çerçevesinde 29-30 Nisan 2024 tarihleri arasında...

Haberi Oku