KÜLTÜR VE SANAT:
Kocaeli'nin türküleri dilden dile dolaşacak

12 Nisan 2018 Perşembe 17:38

 Kocaeli’nin köylerinde söylenmeye devam eden, ancak çok bilinmeyen türküleri; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Bilge Şehir Kocaeli projesi kapsamında derlendi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Kocaeli Yöre Türküleri, Yöre Müzisyenleri ve Yöre Çalgılarının Araştırılması Projesi”nde derlenen 22 adet türkü, tanınmış halk müziği sanatçıları tarafından seslendirildi. Gelin alma, asker yolu bekleme gibi her birinin ayrı hikayesi olan bu türküler, SDKM’de düzenlenen konserle tanıtıldı. Program sonunda sanatçılar ve protokol üyeleri sahneye çıkarak hep birlikte “Bizim Evin Yanına” isimli Kocaeli türküsünü söyledi. 22 türküden oluşan 2 CD’lik çalışma, geceye katılan konuklara hediye edildi.

 İLGİ YÜKSEKTİ

Kocaeli Türküleri Albümü Tanıtım Programı’nda albümdeki eserleri söyleyen Orhan Hakalmaz, Şükriye Tutkun, Mustafa Arı, Ethem Kaya, Onur Şan, Emel Taşçıoğlu, Adile Kurt Karatepe, Nursaç Doğanışık sahne aldı. Sanatçılar Kocaeli türkülerini teker teker seslendirdi.  Albüm Tanıtım Programı Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Hüseyin Aksoy, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, Genel Sekreter İlhan Bayram, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan, Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hasan Yılmaz, yerel kültür platformu Başkanı Dr. Metin Şentürk ve platform üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlileri ve çok sayıda davetlinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞAMAYA İHTİYACIMIZ VAR

Bilge Şehir Kocaeli Türküleri Albümü Tanıtım Programı’nda açılış konuşmasında “İnsan ruhunu bütünüyle kuşatan bir kültüre sahibiz” diyen Başkan Karaosmanoğlu, “Kültürel çalışmaları ön planda tutmalıyız. Hava gibi su gibi kültürümüzü yaşamaya ihtiyacımız var. Kültürümüzü yaşamadığımızda, yozlaşır ve biz olmaktan çıkarız. Bizi biz yapan inancımız, örf ve adetimiz, sanatımız. Kültürünü dilini dinini kaybeden yok olmuş olur.” dedi. “Ruhen ve bedenen sağlam, sağlıklı, huzurlu ve güven içerisinde yaşayan bir toplum oluşturma arzumuz var, tüm çalışmalarımız da bu yönde. Toplumun neye ihtiyacı varsa ona destek vermek adına hizmet veriyoruz. ” diyen Başkan Karaosmanoğlu Kocaeli Üniversitesi ve çalışmada emeği geçenleri tebrik etti.

 BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesine bağlı Devlet Konservatuvarı ile Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapılan çalışmayla kent kültürüne yapılan katkı dolayısıyla Başkan Karaosmanoğlu ve ekibine teşekkür etti. Türkülerin korunması ve bizden sonraki nesillere aktarılmasının önemine vurgu yapan Vali Hüseyin Aksoy, Kocaeli Kültürünün kayıt altına alınması ve sonraki kuşaklara aktarılması için Kocaeli Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bu çalışmanın takdire değer bir çalışma olduğunu belirterek katkı sunanlara teşekkür etti.

 MİNYATÜRLERLE KOCAELİ SERGİSİ

Program öncesinde fuaye alanında " minyatürlerle Kocaeli" sergisi açıldı. İlimizin tarihi ve kültürel değerlerine ait yerlerin minyatür çalışmaları 30 eserlik özel bir çalışma ile fuaye alanında sergilendi. Davetliler konser girişinde Kocaeli Yöresel Kıyafeti giymiş genç kızlar tarafından karşılandı. Konser öncesi konuklara fuaye alanında düzenlenen kokteylde Kocaeli Yöresel lezzetleri de ikram edildi.

 YÖRESEL KIYAFETLE SAHNEYE ÇIKTI

Ünlü sanatçıların yanı sıra daha önce hiçbir sahne deneyimi olmayan Yöresel Kadınlar Korosu da iki Kocaeli türküsü söyledi. Gecede sahne alan sanatçılar arasında Kocaeli doğumlu olan Şükriye Tutkun da vardı. Kocaeli yöresel kıyafetiyle sahneye çıkan Şükriye Tutkun tarafından Şinanay isimli türkü seslendirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yapılan çalışma sebebiyle teşekkür eden Tutkun, bu çalışmanın tüm Türkiye’ye örnek olacağını söyledi. Orhan Hakalmaz, Şükriye Tutkun, Mustafa Arı, Ethem Kaya, Onur Şan, Emel Taşçıoğlu, Adile Kurt Karatepe, Nursaç Doğanışık gibi tanınmış sanatçılar Kocaeli Türkülerini başarıyla seslendirirken programa gelen konuklar türkülere hepbirlikte eşlik etti.

 TANINMIŞ SANATÇILARDAN KOCAELİ TÜRKÜLERİ

TRT repertuvarına daha önce alınmış 6 türkü, Karamürsel’den İbrahim Akbaba tarafından derlenmiş 3 türkü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen alan tarama çalışmalarında ilk kez derlenen 23 türkü arasından 13’ü seçilerek, 22 adet Kocaeli türküsünün yer aldığı albüm hazırlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde derlenen Kocaeli Türkülerinin, TRT repertuvarına kayıt edilmesi için başvuruda bulunuldu.

 KOCAELİ YEREL KÜLTÜR KADINLAR KOROSU

Kocaeli genelinde yapılan alan araştırmasında, türküleri seslendiren kadınlardan oluşturulan Kocaeli Yerel Kültür Kadınlar Korosu ’Dünürcüler’’ ve ‘’Kandıra Çarşısı’’ isimli türküleri seslendirdi. 20 kadından oluşan, daha önce hiçbir sahne deneyimi olmayan kadın koristler, Kocaeli Yöresine ait geleneksel kıyafetleriyle sahne aldı.

 PROTOKOL SANATÇILARLA SÖYLEDİ

Albüm tanıtım programına katılan protokol üyeleri program sonunda sanatçılarla birlikte “Bizim Evin Yanına”(Akmeşe Yollarında) isimli türküyü hep birlikte söyledi. Başkan Karaosmanoğlu, Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri sanatçılara çiçek takdim etti.

 HER TÜRKÜNÜN BİR HİKAYESİ VAR

Ünlü sanatçılar tarafından stüdyoda okunan Kocaeli türkülerinin birbirinden farklı hikayeleri var. Kocaeli tarihi ve kültürüne ışık tutan türküler, o dönemin sosyo-kültürel yapısına dair ipuçları da veriyor. Ünlü sanatçı Orhan Hakalmaz tarafından seslendirilen ‘’Ulaşlı’nın İçinde’’ isimli türküde, kız alma töreni sırasında erkek tarafının kız evi önünde söyledikleri; gelinin ve damadın övüldüğü, yeni yuvanın mutlulukla dolması dileklerini içeren sözler bulunuyor. ‘’Biz Gidiyoruz Taştan Taşa’’ isimli türküde ise gelin almaya giden köy gençlerinin darbuka eşliğinde söylediği türküyle “darbuka çalacak kol kalmadı” diyerek bahşiş beklentileri dile getiriliyor.

 KOCAELİLİ GENCİN VATAN AŞKI

Mustafa Arı tarafından seslendirilen Kandıra yöresine ait Kur’a      Kağıtları türküsünün de oldukça çarpıcı ve duygu yüklü bir hikayesi varKocaeli Osmanlı döneminde gerek devlete bağlılığından, gerekse payitahta yakın olduğundan orduya ve ülke savunmasına en fazla asker gönderen bölgelerin başında gelmekteydi. Özellikle Tanzimat sonrası askerler cepheye gönderilirken kur’a çeker Al(kırmızı) kağıt çekenler Garp(Batı)cephesine, yeşil kağıt çekenlerde Şark(Doğu) cephesine gönderilirmiş. Aynı aileden 2 kardeş aynı cepheye gönderilmez, biri dönmezse bari diğeri dönsün, ocak tüttürsün diyerek. Bu türküde vatanına göz diken düşmanla savaşmaya giden Kocaelili bir gencin vatanı için canını feda etmeye hazır olduğunu, eşini anne babasına emanet ederek vatan savunmasına geri dönmeyi düşünmeden koşarak gittiğinin hikayesi anlatılıyor.

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Ay Işığında Şamata'ya yoğun ilgi
Çalışkur apartmanında yaşayan Çalışkur Ailesi'nin ve apartman sakinlerinin sahte ilişkilerini ve yozlaşan...

Haberi Oku