KÜLTÜR VE SANAT:
Kültür Müdürlüğünde neler oluyor?

16 Nisan 2015 Perşembe 17:02

Kültür ve Turizm müdürlüğü Kocaeli’nin kültür ve turizm değerlerini korumak ve onları tanıtmak adına vardır. Acı ama gerçek bugün Kocaeli’nin kültür ve turizm değerlerini ne koruyabildik ne de sahip çıkabildik. Bir çok tarihi eserimiz yok olup gittik ve kültür değerlerimizin araştırmasını bile yapamadık devlete en fazla vergi veren kent olan Kocaeli’ye TRT’nin ilgisizliği insanı kahrediyor. 
Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürlüğü tam bir yaz boz tahtasına döndü. 17 yıldır kurumda müdürlük yapan Adnan Zamburkan’ın görevden alınıp tayini çıkmasına rağmen üçüncü defa mahkeme kararıyla görevine devam etmesi ve bir türlü Kocaeli’den kopmaması gerçekten üzerinde düşünülmesi gereken en önemli husus. 
17 yıldır Kocaeli’de turizm değerleri açısından neler yapıldığının bir envanteri çıkmalı. Neden bu kurum yaz boz tahtasına döner? Bölgemizin anlı şanlı siyasetçileri neden bu konuyu karşılıklı görüşerek çözmez ve kurumu adeta bir futbol topu gibi oyun alanında çevirip durur? Üstelik turizm haftasının kutlandığı bu günlerde kültür turizm müdürlüğünde bir tayin kargaşası olması Kocaeli adına talihsizliktir. 

Kültür ve Turizm açısından Kocaeli’de bir şanstır. Karadeniz ve Marmara’ya kıyısı olan Kocaeli Sapanca Gölünü de önemli bir bölümünün barındırmakta Karadenizin insan yaşayan tek adası Kefken adasıdır.  Samanlı dağları ve Kartepe kayak turizmin merkezidir. Kefkenden Ağva’ya kadar Karadeniz sahilini ilk kez önceki gün gezme fırsatım oldu. Bu sahildeki koylar doğal plajlar , ağaç ve bitki örtüsü tarihi köyler gerçekten muhteşem . Acaba bu zenginlikten kaç Koaelili’nin haberi var? Bulgaristan’ın Varna kentiyle kentimizi karşılaştırdığımda ilimiz adına üzülmemek elde değil. Kocaeli kadar şanslı olmayan Varna kenti Karadenizden ciddi yararlanırken biz Kocaeli olarak Karadeniz sahillerinde doğru dürüst yola bile sahip değiliz. En çarpıcı örnek İstanbul’un Karadeniz’den Kocaeli’ye son sınır koyu olan Kadıköy’de doğalgaz çalışmaları yapılırken Kocaeli’nin Bağırganlı sahilinde halen doğru dürüst yol yok bu manzara insanı kahrediyor. 

Turizm haftası ve bölgemiz

Turizm haftası kutlamaları başladı. Kültür ve Turizm Millet ve devletlerin manevi tapu senetleridir. Kültürüne ve Turizm değerlerine sahip çıkmayan toplumlar, varlıklarını devam ettiremezler. Kocaeli ili ve özellikle Gebze bölgesi Kültür ve Turizm değerleri bakımından çok önemli, biz sahip çıkıp yeteri kadar tanıtamadık. Bir dilekçe ile istek ve şikâyetlerimi cumhurbaşkanına iletmek istiyorum.
Kültür ve Turizm değerlerimizle ilgili 31 yıldır yazılar yazmakta, makaleler kaleme almakta Devri Alem belgesel programı olarak çeşitli programlar hazırlayarak hiçbir telif ücreti almadan birçok televizyon kanalına dağıtmaktayım. Kocaeli ve Gebze ile ilgili hazırladığım Devri Alem belgesel programlarını www.belgeselyayincilik.com adresindeki Devri alem TV’de ve www.kocaeligebze.tv adresinden izleyebilir ayrıca TGRT Belgesel TV ve TV 5 kanalı başta olmak üzere bir çok televizyon kanalından izleyebilirsiniz.
Sanayi kenti olarak anılan Kocaeli ve Gebze bölgesi, Kültür ve turizm değerlerini tanıtabilseler, bölgemiz büyük çapta ekonomik güce sahip olur, adını dünyaya duyurabilir. Kocaeli’nin Kültür tarihine kısaca baktığımızda, binlerce yıllık bir geçmişi görmekteyiz. Paranın bulunduğu bölgenin Kocaeli olması ekonomik açıdan da çok önemli.
KÜLTÜR TARİHİMİZDE KOCAELİ’NİN YERİ
İslam tarihine baktığımızda İstanbul’u fethe gelen sahabeyi ikram ve islam askerleri 1400 yıl önce Gebze bölgesine karargah kurmuşlardı. 1077 yılında Gebze bölgesinde Selçuklu akınlarını görüyoruz. 1329’da Orhan Gazi’nin Bizanslara karşı Pelekonan savaşının Çayırova’da yapıldığını tarihi belgeler ortaya koymaktadır.
GEBZE BÖLGESİNDEKİ KÜLTÜR VE TURİZM ESERLERİ
Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova ilçeleri Kültür ve Turizm değerleri açısından zengin bir bölgedir. Dünya’ca ünlü Anibal ‘in anıt mezarı Gebze’de bulunmaktadır. Çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet’in otağı Geçtiğimiz günlerde vefat yıldönümünde andığımız Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze’dedir. Tavşancıl’dan Bayramoğlu sahiline kadar bir çok tarihi kale kalıntısı vardır. Darıca ve Eskihisar Kalesi binlerce yıllık bir geçmişin taşa vurulan bir mührüdür.
OSMAN HAMDİ’DEN KİMİN HABERİ VAR?
Türk Müzeciliğinin kurucusu ressam ve müzeci Osman Hamdi ünlü resimlerini Gebze Eskihisar’da çizmiştir. Osman Hamdi sadece bir ressam değil, Türk müzeciliğinin kurucusu, zıraat ve teknik tarıma önem veren birisidir. Her gün Eskihisar’dan topçulara gelip geçen binlerce kişi Osman Hamdi’nin müzesinin bile Eskihisar’da olduğunu bilmeden geçiyorlar.
DARICA KUŞ CENNETİ VE BAYRAMOĞLU SAHİLLERİNİN KIYMETİ
Dünyaca tanınan Darıca Kuş cenneti, hemen yanı başımızda Bayramoğlu sahilleri adeta bir tabloyu andırıyor. Darıca başta olmak üzere bölgemizdeki tarihi çınarlar anıt ağaçlar, eski evler geçmişin nazlı yadigarı. Ballıkayalar tabiat parkı ise Gebze’nin en büyük turizm değerlerinden birisi. Başta Tavşancıl evleri olmak üzere, köylerimizdeki tarihi konaklar ve evler Türk mimarlık tarihinin şaheser örnekleri. Köylerdeki hala sürdürülen köy hayatı az da olsa sebze, meyve ve hayvancılığa verilen önem bölgemizin en önemli kültür değerleri. Denizli göletinin arkasındaki sığırlık merasında 700 yıldan beri varlıklarını sürdüren ve bugün sayları 10 a inen çadırlarda yaşayan yörükler, Kültür tarihimizin yaşayan en değerli varlığı. Bu kültür ve turizm değerlerine başka bir çok şey daha ilave edilebilir.
CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN VE KÜLTÜR BAKANINDAN İSTEĞİMİZ
Önceki günden itibaren Turizm haftası kutlanmaya başlandı. Yasak sağma babında göstermelik kutlama törenleri yine oldu bitti ile gelip geçecek. Kocaeli ve Gebze bölgesindeki başta yaşayan halk olmak üzere yetkili ve yöneticilerimiz Kültür ve Turizm değerlerimize sahip çıkmıyoruz, kıymetini bilmiyor, koruyup tanıtmıyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ve Kültür Bakanı Ömer Çelik’den Kocaeli ve Gebze bölgesindeki Kültür ve Turizm değerlerinin bir envanterinin çıkartılarak, sanayi ile birlikte Kültür ve Turizm değerleri ile Kocaeli ve Gebze’nin tanınmasını arzu ediyoruz
Milletvekillerimiz Turizm haftası dolayısıyla öncelikle Kültür ve Turizm değerlerini yerinde görüp tanımalarını arzu ediyoruz. Vali Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu kendilerine bağlı daire müdürleri ve yetkili yöneticilerle Kocaeli’deki kültür ve turizm değerlerini tanıtmak için geziler düzenlemelerini istiyoruz.
Sonuç olarak, Turizm haftası kutlanırken sözde yazı yazma yerine eyleme geçecek bir yazı kaleme aldım. Kültür ve turizm değerlerimize az da olsa sahip çıkmanın huzuru içindeyim. Siz okurlarımdan da ilgili makamlara birer mesaj atarak vatandaşlık görevinizi yerine getirin. Temennim ve arzum turizm haftası bir milat olmalı Kocaeli’nin kültür ve turizm değerlerini önce bizler ardından tüm Türkiye tanımış olmalı. En önemlisi kültür ve turizm müdürlüğündeki tayin ve atama kargaşası son bulup kültür ve turizm müdürlüğü amacı doğrultusunda hizmet vermeli. 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Ay Işığında Şamata'ya yoğun ilgi
Çalışkur apartmanında yaşayan Çalışkur Ailesi'nin ve apartman sakinlerinin sahte ilişkilerini ve yozlaşan...

Haberi Oku