banner1001
KÜLTÜR VE SANAT:
Sanat tüm karanlıkları aydınlatır!

04 Aralık 2015 Cuma 11:27

 Onun adı; İlyas Ayluçtarhan. Çok uzaklarda değil hemen yanı başımızda Roza Sanat Merkezinde müzik öğretmenliği yapıyor. 50’ye yakın öğrencisi var, 16 yaşından beri müzikle iç içe. 18 yaşından bu yana ise gözleri görmüyor ama hayata inatla sarılıyor. 
MÜZİK AŞKI AYAKTA TUTUYOR 
Roza Sanat Merkezinde müzik öğretmenliği yapan İlyas Ayluçtarhan hayatın tüm zorluklarını yaşayan biri. 18 yaşından bu yana gözleri görmüyor. Evli ve bir çocuk babası, Darıca’da ikamet etmekte, babası da bir halk ozanı onu hayata sımsıkı bağlayan temel duygu ise ailesi ve içindeki müzik aşkı.  İlyas Ayluçtarhan arkadaşımız Refik Sıla Güvenç ile bir araya gelerek hem hayatından izleri hem de engellilerin dünyasını anlattı. 
HAYATTAN HİÇ KOPMADIM 
13 farklı enstrüman çalabildiğini söyleyen Roza Sanat Merkezi Müzik koordinatörü İlyas Ayluçtarhan, “18 yaşında gözlerimi kaybettim, ama bunu kendime çok dert etmedim. İnancım sayesinde ayakta durmayı başardım. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazandım. İstanbul Üniversitesi Yarı Zamanlı Müzik Eğitimi aldım. Kendimi eğitime verdim, aynı zamanda İlahiyat mezunuyum. 1.5 sene Darıca’da öğretmenlik yaptım” dedi.
BENİM İÇİN ÖNEMLİ YILLARDI 
Bir dönem Ankara’da yaşadığını kaydeden Roza Sanat Merkezi Müzik koordinatörü İlyas Ayluçtarhan,” Ankara’da eğitimler aldım, sanat çalışmalarının içerisinde yer aldım. Benim adıma önemli dönemlerdi. Ardından Gebze’ye döndüm, ilahi gruplarda sanat çalışmalarının içinde yer aldım. Benim sanat serüvenim adına önemli dönemlerdi, hiçbir zaman müzikten kopmadım, sanat çalışmaları içinde yer aldım” şeklinde konuştu. 
BAŞTA BİR ÖĞRENCİM VARDI 
Roza Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Bayram Gündoğdu ile tanışmalarının kendisi adına önemli bir rastlantı olduğunun altını çizen İlyas Ayluçtarhan, “Bayram Bey benimle çalışmak istediğini söyledi, bana inandı ve güvendi. Başlarda tek öğrencim vardı, asla ‘gözlerim görmediği için insanlar benden ders almıyor’ duygusuna girmedim, şu an 50’ye yakın öğrencim var. Kimse bugüne kadar benim yüzünden dersi bırakmadı” dedi. 
YETER Kİ BEYİNLER ENGELSİZ OLSUN 
Kendisini hiçbir zaman engelli olarak görmediğini kaydeden İlyas Ayluçtarhan, “Engel yürektedir, engel beyindedir, ben kendimi hiçbir zaman engelli olarak görmedim. Bazen bizlere zihinsel engelli muamelesi yapanlar çıkıyor, bazıları ne yazık ki kafaca kendisini geliştirememiş. Bazı şeylerin değişmesi, bazı beyinlerin ben ve ben gibi insanlara daha şefkatli davranması gerek. Engel diye bir şey yok, yeter ki beyinlerde engel olmasın” ifadesini kullandı. 
İLETİŞİM KURMADAN OLMAZ 
Kendisi gibi olan insanlara da seslenen İlyas Ayluçtarhan, “Pek tabi kolay bir şey değil, özellikle ülkemizde ben ve benim gibi olan arkadaşlarımız toplumda biraz zor yer ediniyor. Ama önce ilk adımı bizler atmalıyız, toplumun içinde yer almak için, evde oturmak yerine dışarı çıkmalı, kendimizi insanlara kabul ettirmeliyiz. Dışarı çıkmadan, iletişim kurmadan, derdini anlatmadan, ifade etmeden her şey daha da zor olur” yorumunu yaptı. 
BURASI BENİM EVİM 
Roza Sanat Merkezinde yer almaktan dolayı son derece memnun ve mutlu olduğunu söyleyen İlyas Ayluçtarhan, “Burası benim ikinci evim gibi. Buradaki insanlar da benim birer ailem. Burada olmaktan ötürü memnunum. Burada sıcak bir dünya var. Bayram Gündoğdu ve buradaki dostlarıma çok teşekkür ediyorum. İnsanları buraya davet ediyorum, ben hayata tutundum, diğer arkadaşlarımdan da bunu bekliyorum.” dedi. 
EŞİM BENİ BIRAKMADI 
6 yıldır evli olan ve bir de kızı bulunan İlyas Ayluçtarhan, “Ailem benim her şeyim. Eşim gözlerimi kaybettiğim dönemlerde beni bırakmadı. Bana sevgisi ile sarıldı. Çoğu insanın yapacağı bir şey değil. Bir çok insan sevgisini hiçe sayar ve yoldan geri dönerdi. Ancak eşim o kocaman sevgisi ile yanımda oldu. Kızım da müziği seviyor. İyi bir kulağı var, onun da müzikle ilgilenmesini ve müzik çalışmaları yapmasını isterim” şeklinde konuştu.  
YETER Kİ SIMSIKI SARILIN 
Zeynep Başkan, Sevcan Orhan, Sabahat Akkiraz gibi isimlerle çalışan Ayluçtarhan, “Müzik çalışmalarım devam edecek, buradaki arkadaşlarımıza beraber yoluma devam edeceğim. Tasavvuf albümü çıkarmayı düşünüyorum, TRT ile de birkaç projem var. Şunu söyleyebilirim, sanat her engeli aşar yeter ki kalbinizdeki tüm enerji ile ona sımsıkı sarılın. Müzik sayesinde hayata sımsıkı sarılmış durumdayım çünkü biliyorum “Sanat tüm karanlıkları aydınlatır” ifadesini kullandı. 


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
ecem 6 yıl önce

ilyas harikasın!! yaşam enerjin,sağlığın ,huzurun hiç eksik olmasın. eşinle ve kızınla nice güzel yılların olsun. yolun, bahtın hep açık olsun.tebrik ediyorum

Misafir Avatar
yoh artık ya 8 yıl önce

vayy be ne insanlar var bızım ıkı ayagımız ıkı bacagımız ıkı kolumuz gozlerımız kusursuz bır beden sahıp olmamıza ragmen sukur etmıyoruz ama adama bak ya valaha gıbta edıyorum.

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Devri Alem Belgesel Programı Yayın Akışı...
Her gün, günde 3 defa TGRT Belgesel ekranlarında yayınlanan Devri Alem belgesel programı 18-24 Mart 2024...

Haberi Oku