TEKNOLOJİ Haberleri Tümü

Sanal Mezarlık Projesi..

Vefat edenlerin anıları "Sanal Mezarlık"ta yaşayacak

 

- Gebze Teknik Üniversitesinde yürütülen "Sanal Mezarlık" projesiyle, vefat eden vatandaşların anısının yaşatılması için kurulacak sosyal ağda, vefat eden kişilerle ilgili not ve fotoğraflar paylaşabilecek
- Kullanımı ücretsiz olacak uygulamayla aynı zamanda İslam kültüründe önemli bir yeri olan mezarlık ziyaretlerinin artması, bakımsız kalan mezarlıkların azalması gibi olumlu sonuçlarının da olması bekleniyor
- GTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktürk:
-"Vefat eden insanlar için yakınları tarafından açılabilecek, gerek taziye, gerek anı paylaşımı, çiçek gönderilmesi gibi faaliyetlerin sanal ortamda yapılmasını sağlayacak bir yapı geliştirdik"

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümünce yürütülen "Sanal Mezarlık" projesiyle, vefat eden vatandaşların anılarının yaşatılması için sosyal ağ kurulacak.

GTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 1 yıldır üstünde fikir yordukları bir çalışma olduğunu belirterek, gerekli ekibi toparlamak için uzun süre uğraştıklarını söyledi.

Dünyada, vefat etmiş insan sayısının yaşayanlardan daha fazla olduğunu aktaran Göktürk, "Dolayısıyla bilişim hizmetleri ve ürünlerinde hedef kitle olarak yaşayan insanlardan ziyade bu kez yaşamayan insanları seçtik. Bugün görüyoruz ki hayatını kaybeden insanların sosyal medyadaki sayfaları yaşamaya devam ediyor. Hayatını kaybeden insanların sanal ortamda yaşamaya devam ettiği bir ortamda 'Bunu ayrı bir konsept ile hayata geçirebilir miyiz?' diye düşündük ve sadece hayatta olmayanlar için bir yapı oluşturmaya karar verdik." diye konuştu.

- "Amacımız sosyal medyada varoluşlarını güçlendirmek"

Göktürk, mezarlıklar müdürlüklerinin son yıllarda oldukça iyi elektronik hizmetler verdiğini, bu kapsamda bir kişinin mezarının nerede olduğunun birçok ilde kolayca internet kanalı ile sorgulanabildiğini anımsatarak, bu sistemle entegre olarak projeyi uygulayacaklarını bildirdi.

Farklı bir proje hayata geçireceklerine işaret eden Göktürk, şunları anlattı:

"Ancak resmi olan sistemlere sanal ortamda girip baktığınızda oraya bir yorum yazmak, resim yüklemek, dua okumak gibi bir imkanınız yok. Anı defteri gibi bir ihtimaliniz yok. Bizim yaptığımız, fotoğraf paylaşımı, yorum yazma ve dua konusunu ele alarak yaşamayan insanlar için bir sanal ortam oluşturmak. Yakınları böyle bir sayfa açtıklarında tüm ziyaretçiler gerçek mezarla ilgili olarak yer bilgileri, güncel fotoğraf bilgileri, diğer yakınlarının o kişiyle ilgili ortaya koydukları dualar, dilekler, ve daha önce birlikte edindikleri fotoğrafları paylaşabilecekler. Hedefimiz yaşamayan insanların sosyal medyada varoluşlarını biraz daha güçlendirmek, bunlara özel bir sosyal medya yapmak, onların hatırlanmasını sağlamak. Yaşamayan insanların da bu proje ile sosyal medyada yer almasını sağlayacağız. Sanal mezarlık projesiyle oldukça önemli bir yeri olan mezarlık ziyaretini öne çıkarmaya çalıştık. Amacımız insanların gerçekten mezarı ziyaret etmeden, mezar ziyaretini yapabilmelerini bir anlamda sağlamak, daha çok mezar ziyareti yapabilmelerini sağlamak, bunu mobil ortama aktarabilmek. Vefat eden insanlar için yakınları tarafından açılabilecek, gerek taziye, gerek anı paylaşımı, çiçek gönderilmesi gibi faaliyetlerin sanal ortamda yapılmasını sağlayacak bir yapı geliştirdik. Amacımız sosyal medyada yaşamayan insanların da var olmasını sağlamak, onlarla bağımızı güçlendirmek, şu anda hayatta olanlarla olmayanları sosyal medya aracılığıyla birbirine bağlamak."

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz