GÜNDEM Haberleri Tümü

Referandum Sonrası Yurt Dışı Basını

İlk sayfasında büyük bir kutlama fotoğrafına yer veren İngiliz gazetesi The Times, İstanbul Kasımpaşa'daki atmosferi "Adını vermek istemeyen yaşlı bir adam cebinden bir fotoğraf çıkararak, 'Bu kim biliyor musun?' diye soruyor.

 

Fotoğraf 1453'te İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'e ait. Arkasını çevirdiğindeyse Erdoğan'ın fotoğrafı var. Erdoğan için 'O ikinci Sultan Mehmet' diyor"" satırlarıyla okuyucularına aktardı.

The Guardian Gazetesi AK Parti ve liderinin tarihi referandumdan zaferle çıktığına yer verdi. Ancak gazeteye göre fark Erdoğan'ın beklediğinden daha az.

Fransız basınında "Avrupa ve Ankara arasında yeni dönem", "Memnun ama muzaffer değil" gibi başlıklar kullanıldı.

















İngiliz The Times gazetesi, Türkiye'deki referandum haberini ilk sayfasında  İstanbul'da çekilmiş bir kutlama fotoğrafıyla duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zafer kazandığını belirten The Times, referandumun geride ikiye ayrılmış bir Türkiye bıraktığını yazdı.

Gazetenin İstanbul muhabiri Hannah Lucinda Smith, Erdoğan'ın büyüdüğü İstanbul'un Kasımpaşa ilçesindeki kutlamaları şu satırlarla aktardı:

"Sonuçlar gelirken, Erdoğan'ın halen kahraman olarak görüldüğü Kasımpaşa'da bir kahvehanede erkekler toplanmış. Sürücüler arabalarına astıkları ve Erdoğan'ın portresinin olduğu bayraklarıyla korna çalıyor. Adını vermek istemeyen yaşlı bir adam cebinden bir fotoğraf çıkararak, 'Bu kim biliyor musun?' diye soruyor. Fotoğraf 1453'te İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'e ait. Arkasını çevirdiğindeyse Erdoğan'ın fotoğrafı var. Erdoğan için 'O ikinci Sultan Mehmet' diyor."

The Times'a göre, İstanbul Üsküdar'da 'hayır' oylarının kazanması referandum zaferine bir sembolik darbe odu.

Muhaliflerin oyların yeniden sayılmasını istediğini aktaran Smith, haberinde 'hayır' oyu verenlerin korkularından söz etti: "Muhalifler, sonucun modern Türkiye'nin babası Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası için ölüm çanları anlamına gelmesinden korkuyor." 

Smith referandum sonuçlarını analiz ettiği yazısında ise "Türkiye bir zamanlar parçası olmayı arzu ettiği Batı'ya yüzünü daha da çevirecek" ifadesine yer verdi.


The Guardian: Fark Erdoğan'ın beklediğinden daha az

The Guardian gazetesinin bugünkü manşetinde de  Türkiye var. Oyların yeniden sayılması için yapılan çağrıyı öne çıkaran The Guardian, spotta Ak Parti ve liderinin tarihi referandumdan zaferle çıktığına yer verdi.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Martin Chulov, referandumdaki farkın Erdoğan'ın beklediğinden daha az olduğunu belirtiyor. Chulov, modern Türkiye'nin yüz senelik ömründe 2016'nın belki de 'en çarpıcı ve baş döndürücü' yıl olduğunu dile getirerek yazısında Cumhurbaşkanı'nın 2034'e kadar görevde kalabileceğini aktardı.

'Evet' kampanyasının İstanbul ve Ankara'da kaybedildiği belirtilen yazıda "Ülke genelindeki kentli muhafazakarlar da yeni kanunlar için istenilenden daha az heyecanlıydı. AKP kademelerinde dün gece coşku yoktu" deniyor.

Le Figaro: Avrupa ve Ankara arasında yeni dönem

Fransız Le Figaro gazetesi, referandum sonucunu birinci sayfadan duyurdu. Haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan az farkla zafer kazandı. Ancak Türkiye’nin üç büyük ili Ankara, İstanbul ve İzmir'de hayır çıktı. Türkler, Erdoğan’ın yıllardır hayal ettiği başkanlık rejimi liderlerine destek verdiler, 90 yıllık parlamenter sistemden sonra Anayasa 'da 18 maddede değişiklik öngören referanduma yüzde 51,3 oyla evet dediler" ifadeleri yer aldı.

Referandumu birçok haberle sayfalarına taşıyan gazete, "Katılım, konunun ciddiyetini anlayan bir seviyede gerçekleşti. Yurt dışındaki Türkler dahil 58 milyon seçmen oy kullandı. Muhaliflerin sesini duyuramamasına rağmen 'evet' oyları ancak küçük bir farkla önde çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beklediği yüze 60 oranının çok gerisinde bir skor elde etti" diye yazdı.

Başka haberde ise, "Avrupa ve Ankara arasıda yeni bir dönem başlıyor" başlığı kullanıldı. İdamın geri getirilmesini değerlendiren Le Figaro, "Avrupa için, böylesi bir adım üyelik görüşmelerine son verecek adımın atılması anlamına geliyor. Avrupalılar Türk problemi karşısında bölünmüş durumda. Referandum tartışması Mart ayında Hollanda gündeminin merkezine oturdu. Avusturya gibi bazı ülkeler, Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini istiyor. Angele Merkel ise temkinli. Türkiye ile ilişkilerin kopmasını istemiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenen Fransa ise bu konuya girmekten kaçınıyor" dedi.

Liberation: Memnun ama muzaffer değil

Sol eğilimi Liberation gazetesi, haberinde "AKP seçmeni memnun ama muzaffer değil" yorumunu yaptı. Liberation, "Öğleden sonra sürprizler birbiri üstüne geldi. Başkent Ankara, AKP’nin kurulduğu İstanbul, Adana ve Antalya gibi büyük illerde hayır oyu galip geldi" diye yazdı.

Le Monde: Evet zar zor kazandı

İnternet sayfasından canlı bağlantılarla aktaran Le Monde gazetesi, kıyasıya yarışın sonunda 'evet'in galip geldiğini aktardı. Gazete, Avrupa’daki Türklerin referanduma kitlesel bir destek verdiklerini, buna karşılık küçük sayıda nüfusu bulunan Amerika'daki Türklerin çoğunlukla 'Hayır' dediklerinin altını çizdi.

Kaynak Milliyet

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz