GÜNDEM Haberleri Tümü

KO-MEK Akdeniz’i Körfez’e taşıdı

Türkiye’nin 7 bölgesinden farklı renkleri Kocaeli’nde buluşturan KO-MEK ilçe sergilerinde kültürleri buluşturmaya devam ediyor.

 7 coğrafi bölgenin kültürel, ekonomik ve fiziksel özelliklerini ilçe sergilerinde yansıtan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK) bu kez Akdeniz Bölgesi konseptiyle Körfez ilçe sergisini açtı. Akdeniz Bölgesi’nin tüm kültürel, fiziksel, gelenek ve göreneklerini sergilendiği sergide birbirinden güzel sürprizler vardı. Körfez Kültür Merkezi’nde açılan sergide, Akdeniz Bölgesi’ne yönelik el işlemesinden iğne oyasına, resimden yöresel yemek kültürüne, kadar birçok branş da çalışmalar yer aldı.

 

RENKLİ AÇILIŞ

Oldukça renkli gecen açılışa; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan, il ve ilçe protokolünün yanı sıra kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

KÖRFEZ KO-MEK’TE TÜRKÇEYİ ÖĞRENDİ

Açılışta Kursiyerler adına konuşan Muhammed Enes Elhaccı, KO-MEK ile hayatında değişenleri anlattı. “Ben Suriyeli mülteci değilim, sizin dostunuz ve komşunuzum” diyerek sözlerine başlayan Elhaccı,” Suriye’de savaş çıkınca bizi vatanımızdan ayrılmaya mecbur ettiler. Allaha hamdolsun bir buçuk yıl önce Türkiye’ye geldim. Kocaeli iline gelip ikamet ettim. Suriye bizim anavatanımızdı, burası bize baba oldu. İlk başlarda Türkçe ile ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Sonra KO-MEK’e kayıt olarak Türkçeyi öğrendim” dedi.

 

BARAN, “BÜYÜKŞEHİR BİZE İLHAM KAYNAĞI OLUYOR”

KO-MEK projesinin bir aile okulu projesi olduğunu ifade eden Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran konuşmasında “Zaman zaman kursları ziyaret etme fırsatım oluyor. Bu güzel çalışmalar bize ilham veriyor. Biz de bu tarz etkinlikler ve çalışmaları artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Belediyeciliğin sadece yollar yapmak olmadığını ifade eden Başkan Baran, Büyükşehir Belediyesi gençler ve bayanlara olan çalışmalarda ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

 

KARAOSMANOĞLU, SAĞLIĞINIZ İÇİN HERŞEYE VARIZ

Programda son olarak konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu sağlığa dikkat çekerek;” Ne yazık ki gittikçe hantallaşıyoruz, hareket etmedikçe kilo almaya başladık. Spor yaparak sağlığımızı kontrol altına alabiliriz” dedi. Özellikle ev hanımları için yeni bir proje başlattıklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, “Evden okula haydi anneler spora kampanyası” başlatarak ev hanımlarını spor yapmaya teşvik ettiklerini belirtti. 12 ilçede bayanların daha rahat spor yapabilmesi için çalışmalar başlattıklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, yeni spor alanları yapacaklarının sözünü verdi. Konuşmasının sonunda Başkan Karaosmanoğlu artık geleneksel hale gelen ve KO-MEK’te paylaşma ve birlikteliğin sembolü olan KO-MEK Bohçasını bu yıl evlenecek nişanlı bir bayana hediye etti.

 

ASHAB-I KEFY BEĞENİ TOPLADI

Serginin açılışı, protokol ve kursiyerlerle birlikte kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Akdeniz Bölgesi konseptiyle hazırlanan sergi, daha sonra tüm katılımcılarla birlikte gezildi. ‪‎Körfez ilçe sergisinde el sanatları, motifleri, yemekleri, fotoğrafları, giyimi, resimleri ve müzikleri ile tam bir ‪‎Akdeniz Bölgesi rüzgarı hakimdi. Yörenin fiziksel özelliklerinin de sergilendiği sergide yöreye özgü hikâyeler de görsel olarak aktarıldı. Kur’an-ı Kerimde adı gecen Ashap-ı Keyf kıssasını görsel halinde sergiye katılanlara aktaran çocuklar, izleyenlerden tam not aldı. Sergide, Isparta gülünden Akdeniz sahillerine kadar birçok görsel sergilendi, kültürel değerler canlandırıldı.

 

EL EMEĞİ GÖZNURU ÜRÜNLER SİZLERİ BEKLİYOR

Geleneksel kültürümüzün ve el sanatlarımızın en önemli örneklerinden olan İğne Oyası ipek iplikten iğne ile oluşturulan üç boyutlu kenar dantellerinin yer aldığı sergi “El emeği göz nuru” tanımına en fazla uyan el işlerinden olan iğne oyaları standını görmek için Körfez İlçe Sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Körfez İlçe Sergisi;  20 Nisan 2017 tarihlerinde 08.30 – 20. 00 saatlerinde Körfez Tütünçiftlik Kültür Merkezinde ziyarete açıldı.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz