SPOR Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Gebze Belediyesi’nden Çoban Mustafa Paşa’ya vefa

 
Gebze’de önceki gün önemli bir konferans gerçekleştirildi. Gebze tarihi için büyük önem taşıyan Çoban Mustafa Paşa ile ilgili Gebze Belediyesi’nin öncülüğünde panel düzenlendi. Düzenlenen panelde Fatih’in Fermanları Kitabı’nın ardından Gebze’nin kültür hazinesine Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Vakfiyesi kitabı da tanıtıldı.  Düzenlenen panele yoğun katılım olurken biz de yerimizi aldık. 
    Çoban Mustafa Paşa sadece Osmanlı için değil Gebze tarihi için de büyük önem taşıyor. Ben de sık sık Mustafa Paşa ile ilgili yaptığımız araştırma ve yazılarımızı bu sütunlardan paylaşarak, aziz hatırasına sahip çıkılması için elimizden geldiğince yayınlıyoruz. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve yarın başlayacak Çoban Mustafa Paşa sempozyumunda bildiri hazırlayarak sunum yapacağız. Bu noktada Gebze Belediyesi üzerine düşeni yaparak Çoban Mustafa Paşa ve Vakfiyesi için kitap hazırladı. Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun da çalışma yaparak Çoban Mustafa Paşa Külliyesi için elini taşın altına koymasını istiyoruz. 
Mustafa Paşa paneliyle ilgili haberi sizlerle paylaşıyorum: 
DÜNYAYA KAYNAK NİTELİĞİNDE
Çoban Mustafa Paşa ile ilgili konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Gebze’de yaşamak bir ayrıcalık, yaşamaktan keyif alınacak bir kentte yaşıyoruz. Gebze’yi Türkiye’de bilmeyen yok ama Dünyada da bilmeyen yok. Bir sanayi kenti olarak bilinen kentimizin tarihi değerlerini ortaya çıkarmak adına Mehmet Çelik hocamızla çok çabaladık. Fatih’in Fermanları Kitabını oluşturduk ve bütün üniversitelerde, kütüphanelerde kaynak olarak kullanılacak ve bu kitabın telif hakları Gebze Belediyesi’ne ait. Şimdi de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Vakfiyesi isimli iki ciltlik bir kitabın çalışması tamamlandı. Sadece Gebze’ye değil, Türkiye’ye Dünya’ya bir kaynak olacak bu kitabın da telif hakkı yine Gebze Belediyesi’ne ait. Bir Belediye Başkanı bir kenti sadece fiziksel olarak geliştirmekle yükümlü değildir. Şehri fiziksel anlamada geliştirirken o şehri sosyal, kültürel anlamda da geliştirmek lazım” ifadelerine yer verdi. 
EL KİTABI OLACAK
Başkan Köşker’in ardından kürsüye gelen Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan konuşmasında, “Çoban Mustafa Paşa hakkında çok fazla bilgiye sahip değildik. Bu kitap Çoban Mustafa Paşa adına güzel bir kaynak olacak. Sadece akademisyenlere değil bizlere de bir el kitabı olacak. Bu anlamda Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ÇAĞ KAPATIP ÇAĞ AÇAN TEK İNSAN
Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Sait Toprak  ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Akyol ile birlikte gerçekleştirildiği panelde Fatih’in Fermanları Kitabı hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Fatih Sultan Mehmet bir insan olarak bir çağ kapatıp çağ açan tek insandır. Binlerce teze konu olan Fatih Sultan Mehmet’in fermanlarına hiçbir akademik çalışmada yer verilmemişti. Bu korkunç bir eksiklikti. Fatihin Fermanlarından faydalanamamasının sebebi ise fermanların orijinallerinin saklanmayıp yollanması ve nereye gönderiliyor ise o dilde yazılmasıdır. Bir işi yapabilmeniz için iki şeye ihtiyacınız vardır biri at biri meydan. Başkanımızın Fatih Sultan Mehmet’in ölümünün 532 yıl dönümünde gerçekleştirdiği Hünkar Çayırındaki 40 bin kişinin katıldığı programda bu kitabın temelleri atıldı.
Ç. MUSTAFA PAŞA BU ŞEHRİN KİMLİĞİDİR
Çoban Mustafa Paşa’ya gelecek olursak Gebze güzel bir şehir evet ülke ekonomisine büyük katkıları var, sanayi şehri bunların yanında bir kimliğini olması lazım bu kentin. Bu şehrin kimliği Çoban Mustafa Paşadır. Sadece bir cami değildir Memluk Mimarisine sahip Türkiye’de ki tek cami Çoban Mustafa Paşa Camisidir.  Çoban Mustafa Paşa ile ilgili çalışmalar yapılmış ama Mustafa Paşalar birbirine karışmış durumda. Vakfiyesi olmadan Çoban Mustafa Paşa yazılamaz. Vakfiyesi olmadan Çoban Mustafa Paşa yazılamazdı ve bu Vakfiye çok ağır bir dille yazıldığı için kimse cesaret edememiş.  İşte bu vakfiyenin tecrübesi yine Gebze Belediyesi tarafından yaptırıldı ve bu kitap oluşturuldu.
ÖNSÖZ CUMHURBAŞKANININ
Fatih’in Fermanları Kitabının takriz yazısı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazıldı. Aynı şekilde Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Vakfiyesi kitabının yine ön sözü Cumhurbaşkanımız tarafından referandumdan sonra yazılacak ve Gebzelilere bir hediye olmuş olacak. Kitabı satır satır inceleme fırsatınız olacak orijinalinin hemen yanında Türkçe karşılığı ile oluşturulan kitap oldukça önemli bir kaynak” ifadelerine yer verdi.



Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz