EKONOMİ Haberleri Tümü

Konut Fiyatları Temmuzda Yüzde 0,74 Arttı

REIDIN Emlak Endeksi'ne göre Türkiye genelinde konut fiyatları temmuzda yüzde 0,74 artarken, yeni konutların yarısı senetle satıldı. Temmuz ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir yüzde 2 ile Aksaray oldu

 (AA) - Türkiye genelinde konut fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,74 artarken,  yeni konutların yarısı senetle satıldı.

Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle hazırlanan "REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" ve "REIDIN Emlak Endeksi" temmuz ayı sonuçları açıklandı.

"REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi"ne göre temmuzda fiyat artışı bir önceki aya kıyasla yüzde 0,29, geçen yılın aynı dönemine kıyasla da yüzde 3,41 olarak gerçekleşti. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 75,70 artış yaşandı.

Temmuz ayında İstanbul'daki markalı konut projeleri Anadolu yakasında yüzde 0,11, Avrupa yakasında yer yüzde 0,35 fiyat artışı kaydetti. Endeksin başlangıç dönemine göre ise Anadolu yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 10,9 puan fazla artış gösterdi.

Temmuzda yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı haziran ayına göre 1 puan azalarak yüzde 20, senet kullanım oranı da 2 puan gerileyerek yüzde 50 oldu. Banka kredisi kullanım oranı ise 3 puan artarak yüzde 30'a çıktı.  

Geçen ay satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 29'u bitmiş, yüzde 71'i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Haziran ayına göre stok erime hızı, adet bazlı 1 puan artarak yüzde 3,7, metrekare bazlı ise 0,7 puan artarak yüzde 3,2 oldu.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz