EKONOMİ Haberleri Tümü

Kefalet sigortası geliyor

Şirketler kamu ihalesine teminat verirken artık teminat mektubu yerine kefalet sigortası da yaptırabilecek. Böylece özel sektöre de destek sağlanarak bankaların kredi limitlerini başka alanlarda kullanılmasının önü açılacak.

 Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine'nin reel sektörü rahatlatacak ve teminat ihtiyacını karşılayacak yeni bir düzenleme yaptığını belirterek, "Artık şirketlerimiz bir kamu ihalesine teminat verirken opsiyonları sadece banka teminat mektubu ile sınırlı olmayacak. Banka teminat mektubu yerine dilerse 'kefalet sigortası' da yaptırabilecek" dedi. Şimşek, yaptığı açıklamada, kefalet sigortasının, borçlunun alacaklıya karşı yükümlülüğünü yerine getirememesi riskine karşı teminat sağlandığını hatırlatarak, kefalet sigortalarının dünyanın birçok ülkesinde banka teminat mektubu gibi kullanıldığını söyledi. ABD'de teminat ihtiyacının tamamının Avrupa'da ise 25'nin sigorta şirketlerince karşılandığına, bu oranın Asya Pasifik'te yüzde 50, Güney Amerika'da yüzde 95 olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'de de kefalet sigortası genel şartlarında geçen yıl yapılan değişiklikle bu sigortanın banka teminat mektubunun işleyişine benzer bir yapıya kavuştuğunu ifade etti.

KAMUDA DA VAR

Şimşek, söz konusu sigortanın farklı ülkelerde olduğu gibi reel sektörün teminat ihtiyacının karşılanmasında daha etkin kullanılabilmesi amacıyla mevzuat düzenlemesi yaptıklarını belirterek, "kefalet sigortalarının kamu ihalelerinde de kullanımının önü açılmıştır" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE DESTEK

Şimşek, bankalarca hali hazırda teminat ihtiyacı için kullandırılan kredi limitlerinin başka alanlarda kullanımı imkanının sağlandığını ve teminat ihtiyacının karşılanmasında ürün çeşitliliğinin artırıldığını bildirdi.(Sabah)

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz