GÜNDEM Haberleri Tümü

MTV’deki artış ikinci el piyasasını da etkiledi

Oto Galericiler Sitesi Başkanı Emin Birlik, MTV’nin taban fiyatının yüzde 15, tavan fiyatının ise yüzde 25’le sınırlandırılmasının sıfır araç satışı kadar ikinci el satışlarını da etkilediğini söyledi

Geçtiğimiz günlerde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’nin Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararla, oranının yüzde 40 olacağı ifade edilmişti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu kararın tekrar görüşülmesini önermişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir takım vergi kanunlarına ilişkin yapılacak değişliklerle ilgili görüşmeler sürerken, komisyona verilen önergeyle MTV’deki artış yüzde 25 ile sınırlandırılma kararı alınmıştı. 1300 cc’nin altındaki arabalar için olan sınırlamada yüzde 15 olarak belirlenmişti.

İKİNCİ ELİ DE ETKİLEDİ

Eski Gölcük yolu, Ömer Türkçakal Bulvarı üzerinde bulunan Oto Galericiler Sitesi Başkanı ve Arı Otomotiv’in sahibi Emin Birlik, Türkiye ve Kocaeli’deki ikinci el piyasasını değerlendirdi. Birlik, sıfır araçlara yansıyan MTV artışının ikinci el araç piyasasını da ciddi oranda etkilediğini söyledi. Emin Birlik, “Yapılan zamlar, vergi artışları ve döviz kurlarına gelen bu artışlar, otomotiv sektörünü olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Vatandaşların araçları hem ulaşım hem de zevk için satın aldığını belirten Emin Birlik şunları söyledi:

387975e8-6a87-4c55-a035-0c109e7ef315__53bdf27b-7d86-4e80-8ad5-627563ce2f39.jpg

FİYATLAR YUKARI ÇIKTI

“Türkiye’de bugün iki önemli sektör var. Birisi inşaat diğeri otomotiv. Bu artışların elbette sektörlere olumsuz bir yansıması var. İnsanlar gelirlerini artırdıkça buna paralel kullandıkları araçların bir üst modeline geçebilsinler, bu sıfır da olabilir ya da ikinci el de olabilir. Şu an itibariyle sıfır ve ikinci el her iki anlamda fiyatların oldukça yukarılara çıktığını ifade edebiliriz. Geçen yıl 100 bin TL olan bir araç şuan 140 bin liraya kadar çıktı. Haliyle bu fiyat ikinci ele de yansımış durumda.

SIFIR FİYATLAR ETKİLİYOR

Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde 20 bin liraya satılmış olan araç 25 bin liraya satılabilecek duruma geldi. Alışveriş yapmak isteyenler bu rakamların biraz daha durulmasını bekliyor. Ülkemizde mala talep fiyatla doğru orantılı. Mala talep varsa ona göre fiyat değerlendirilmesi yapılıyor. Sattığınız fiyata aynı arabayı alamıyorsunuz bizlerde sizler gibi tüketicilerden araç satın alıyoruz. Dolayısıyla tüketici aldığını satarken, sıfır aracı baz alarak satıyor ve yorumu buna göre yapıyor. Biz de eski fiyatlara göre arabaları almıyoruz ve yeni fiyatlara göre araçları satın almak durumunda kalıyoruz. Satarken de ona göre satıyoruz.”

TİCARET HEP GELİŞİYOR

Kocaeli sanayi kenti olduğu için Türkiye’deki birçok ilden ticaretin güçlü olduğunu sözlerine ekleyen Oto Galericiler Sitesi Başkanı Emin Birlik, “Ticaretin her geçen gün geliştiğini gözlemleyen bir esnafım. Türkiye’deki ilk 500 şirketin 80 tanesinin Kocaeli Vergi Dairesi’ne kayıtlı olduğunu sayın Başbakanımız buradaki temaslarında söylemişti. Ticaret hacmi olarak geniş bir iliz, Kocaeli’de insanlar maksimum 2 ya da 3.5 yıl arasında araçlarını değiştirerek bir üst modele çıkarıyor” bilgisini verdi.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz