GÜNDEM Haberleri Tümü

İlim Kur’an’ın anahtar kavramıdır

Gebze İMH’nin Cuma Buluşmaları konuğu Ömer Bostan hoca oldu.

Gebze İnsan Medeniyet Hareketi tarafından düzenlenen haftalık Cuma Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Haseki Dini Yüksek İhtisas hocası ilahiyatçı Ömer Bostan oldu. Gebze İMH merkezinde gerçekleşen programa Gebze İmh mensupları ile birlikte çok sayıda STK yetkilisi ve Gebzeliler katıldı.
KUR’AN BİZDEN İLMİ DAYANAK İSTİYOR
Konuşmasına Kur’an’ın ilk emrinin “Oku” olduğunu hatırlatarak başlayan Ömer Bostan hoca, “İlim kavramının Kur’an’ın anahtar kavramlarından biri olduğunu vurguladı. Ömer Bostan, Kur’an’da insanların ve toplumların yaptıkları her icraatı ilimle delillendirmelerinin istendiğini ifade ederek, “Kur’an bir çok ayette “Eğer doğru sözlüyseniz delilinizi getirin” diyerek davranışlarımızın, konuşmalarımızın ve icraatlarımızın ilmi bir dayanağının olmasını istiyor. Kur’an defaatle cehaleti kınar, insanı ilme çağırır. Cehaletin birinci sebebi taklittir, çoğunluğa uymaktır, ilmi bir süzgeçten geçirmeden atalara uymaktır” diye konuştu.
İLİM BÜYÜK BİR KAVRAM
İlim kavramının tanımları üzerinde geniş bir değerlendirme yapan ve Kur’an-ı Kerim ve hadislerde ilim kavramınına verilen önem ve değer üzerine bir sunum gerçekleştiren Haseki Dini Yüksek İhtisas hocası Ömer Bostan, “İlim büyük bir kavram. Kur’an’ın üzerinde önemle durduğu bir kavram. İlim kavramını konuşurken cehaletimi iliklerime kadar hissediyorum. İlim sözlüklerde genellikle “Bir şeyin hakikatini idrak etmektir” şeklinde tanımlanır. Kur’an baştan sona Allahu Teala’nın yarattıklarından bahseder ve yaratılıştaki ölçü, nizam, mükemmellik, kusursuzluk ve güzelliğe dikkat çekilerek tüm yaratılış aleminin Allah’ın ilmine ve hikmetine alamet olduğunu belirtir” dedi.
BİLGİNİN SONUCU SORUMLULUKTUR
Kur’an’da ilim sıfatıyla donanmış insanın övüldüğünü ve yüceltildiğini kaydeden Ömer Bostan hoca, “Kur’an’ın övgü konusu ettiği ilim hangi ilimdir? Kur’an Allah’tan gereği gibi alimler korkar, alimler saygı duyar diyor. Kur’an’ın övdüğü ilim, sahibine sorumluluk duygusunu veren ve sorumlulukla hareket etmesini sağlayan ilimdir. İnsana takva kazandıran ilimdir” şeklinde konuştu.
Program Ömer Bostan hocanın dinleyicilerin kendisine yönelttiği soruları cevaplandırmasıyla sona erdi.

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz