GÜNDEM Haberleri Tümü

Sanayi ve Teknoloji Zirvesi, Gebze’nin gurur günü!

İsmail Kahtaman Makale

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye’de ilk kez Sanayi ve Teknoloji Zirvesi Gebze Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zirveye başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcısı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Bizlerde Devri Alem Belgesel programı olarak zirveyi ve Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarını takip ettik. Dün gerçekten hem Gebze hem de GTÜ için gurur günüydü. 4 gün sürecek böylesine önemli bir zirveye ev sahipliği yapan GTÜ ve Rektör Haluk Görgün’ü tebrik ediyorum. Gerçekten Gebze artık kabuğunu kırarak, içerisinde yer alan önemli kuruluşlarıyla bir dünya markası olma yolunda ilerliyor. Başbakan Yıldırım ve iki bakanın da zirveye katılması, Sanayi ve Teknoloji zirvesinin önemini gösterdi. Zirvede Başbakan Yıldırım da önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım’ın açıklamalarından satır başlarını sizlerle paylaşıyorum:

BAŞBAKAN YILDIRIM’IN GEBZE’DEN MESAJLARI

Başbakan Binali Yıldırım ekonomiye yönelik değerlendirmesinde "Demokrasiye darbe vurmak isteyenler bunu başaramayınca bugünlerde ekonomi üzerinden yeni bir faaliyet içerisine girmiş gözüküyor. Milli irade, siyasi istikrarı azimle koruduğumuz gibi hiç kimsenin endişesi olmasın, bu ekonomik saldırıların da üstesinden geleceğiz." dedi. Açıklanan teşvik paketini de hatırlatan Yıldırım, "Bazı bildik ekonomistler, siyasi muarızlarımız bundan mutlu olmadılar. 'Efendim, koca koca teşvik paketi açıklıyorsunuz, yandaşlara veriyorsunuz. Bu kafayla hareket edenler, bu ülkenin yönetiminde hiç ama hiç var olma şansları yok" ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR DÜNYA YOK

Toplam 18 OSB ortasında bulunan yarım saatten az bir sürede buralara ulaşan, sanayi ile üniversite işbirliği önemlidir.İdeal şartlar fanus içinde dezenfekte ortamda yaşamaktır. Böyle bir dünya yok. Hayat özel sektörü, üniversitesi, sanat camiası ile her türlü fırsata ve tehdite de açıktır. Hayatta kalmak için her alanda mutlaka var olmalı mücadele etmeliyiz. Biz o yıllarda okurken üniversitede staj bulamazdık. Mezuniyetin gecikmesi söz konusu oluyor. Bunlar yaşanan şeyler. Buraya giren her öğrenci 200 TL ile 2 bin TL arasında bursu hazır. Keşke bugünlerde okusaydık.

BÜYÜMEMİZ DEVAM EDECEK

Türkiye ayaklarını yere sağlam basıyor. 16 yıl önceki Türkiye'nin karanlık senaryolarından çok uzaktayız. Küresel sermaye ve özel sektörde devletimizin verdikleri teşvikler ile büyümemiz devam edecek.

Bir kere işin içine sorumluluğu dahil ettiğiniz zaman, onlar da bu sefer ellerini taşın altına koydular. Gerçek anlamda üniversite sanayi işbirliği başlamış oldu. Bizim zamanımızda üniversiteler burnundan kıl aldırmıyor. Bunun bize bir faydası yok. İkisi birbirinden bekliyor. Olmaz. Bu ezberi Gebze Teknik Üniversitesi bozmuş. Bu potansiyelimizi ortaya çıkarmış. Şimdi 11 teknik üniversitemiz var. Gebze Teknik Üniversitesi 4 yıllık geçmişi var ama öyle bir hızlı geliyor ki asırlık üniversitelerin ensesinde. Bu da onlara bir mesaj veriyor.

TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALMAYA BAŞLADILAR

Avrasya coğrafyasında öyle dik duruyoruz ki Türkiye'ye bölgeye hiza vermek isteyen süper güçler de Türkiye'yi örnek almaya başladılar. Bölgenin geleceğine karar veren ülke Türkiye olmalıdır, komşuları olmalıdır. Tüm bunlar geride kalacak. Bilim teknoloji alanına daha çok yatırım yapmamız lazım. Her sene bin kişi gönderiyoruz. 130 bin 100 değişik ülkeden okuyanlar var. Bu okuyan insan ne oluyor? Türkçe konuşuyor. Bunları servet harcasanız sağlayamazsınız. Bu bir geleceğe yatırımdır. Sizin ülkenizin güzelliklerini anlatan, değerlerini yaşayan dünyanın her tarafında insanlar olması ne demek? Sizin her zaman gündemde olmanız demektir.

AKLA PARA VERMEZSEN ÖMÜR BOYU BEDELİNİ ÖDERSİN

Şu an 77 teknoloji geliştirme bölgesinden 56'sı faaliyete geçti, devam ediyor. 212'nin de altyapı çalışmaları sürüyor. Ar-Ge merkez olma niteliğini kazanan, belgesini alan 857 tane şu an firma var. Demek ki artık firmalarımız geleceğin Ar-Ge'de olduğunun farkına varmış. Şimdi akla para vermezsen ömür boyu onun bedelini ödersin.Amerika 5 dakikada karar verir 5 yılda da işin içinden çıkamaz. Bugünlerde de görüyoruz.

 

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz