GÜNDEM Haberleri Tümü

Gelevera Deresi Çevre Katliamından kurtarılmalı

İsmail Kahraman Makale

 Giresun Espiye ilçesindeki Gelevara deresindeki çevre katliamını durdurmak için Gelevara deresini  koruma ve tanıtma platformu kuruluyor. Doğu Karadeniz bölgesinin en yüksek dağlarından olan Ahılbaba veya Ahi baba dağından doğan Gelevara ve Karadoğa derelerinin birleşmesi ile Espiye’den denize dökülen Gelevara deresinin   Espiye’den Arpacık köyü altına kadar olan bölgede dere yatağına kurulan 3 adet taş ve mıcır ocağı, Gelevara deresinde korkunç çevre katliamına neden oluyor. Dere yatağını yol haline getiren bu mıcır Ocaklarının dere yatağında malzeme  almasına  dur demek için harekete geçen  sivil toplum örgütleri,  Gelevara deresini Kurtarma ve Tanıtma Platformu  adı ile  bir platform kurarak, Gelevara deresindeki çevre katliamını önlemek için Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan sayın Binali Yıldırım'a göndermek üzere  imza kampanyası başlatacak.

Türkülere konu olan ve Birinci Dünya harbi Kafkas Cephesi Harşit savunmasında, 16 ay Harşit cephesinin savunulmasında Arpacılar köyündeki karargah merkezi ile önemli  rol oynayan Gelevara deresine sahip çıkmak, bu konuda haber yazıp araştırma  yapmak üzere Giresun Medya  platformu mensuplarını da göreve davet eden platform  üyeleri Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli başta olmak üzere Milletvekilleri, Siyasi parti il başkanları, Giresun Valisi ve diğer yetkililerinde harekete geçerek  çevre katliamını durdurmalarını   istiyor.

GELEVARA DERESİNDE ÇEVRE KATLİAMI DURSUN

“Gelevara deresini dünya tanımalı sloganı” ile harekete geçen platform üyeleri, Gelevara deresi üzerindeki başta Pangal Şelalesi Akkaya dağları Tarihi Ericek köprüsü, İnoyrak geçidi, Gökçebel  ve Aladere barajları  Ağaçbaşı ve Karaovacık yaylaları ile   Tarihi Ahılbaba dağını tanıtmak içinde çalışma başlatacak. Gelevara deresi unutmayalım ki türkülere de konu oldu. Genç yaşında  vefat eden Kazım Koyuncu’nun da çok güzel söylediği Gelevara türküsünün sözleri, duygulu ve dokunaklı.. Sanki beni kurtarın der gibi…

GELEVARA TÜRKÜSÜ

Koyverdun gittun beni oy

koyverdun gittun beni

Allahundan bulasun oy

Allahundan bulasun

Kimse almasun seni

Yine bana kalasun.

 

Sevduğum senun aşkun

Ciğerlerumi dağlar

Hiç mi düşunmedin sen?

Sevduğun boyle ağlar.. )

 

Gelevera deresi oy

Gelevera deresi

İki dağun arasi oy

iki dağun arasi

Yüzünden silunmesun oy

Yüzünden silunmesun

Piçağumin yarasi

Sevdiğum senun aşkun

Ciğerlerumi dağlar

ÖZAL’IN ARDINDAN

Dün 8.Cumhurbaşkanımız Merhum Turgut Özal’ın vefat yıl dönümüydü. 17 Nisan 1993 tarihinde kaybettiğimiz Özal’ın ardından 25 yıl geçti. 25 yıl da Türkiye bir çok konuda önemli merhaleler kat ederken, Özal’ın hedeflediği bir çok projenin de hayata geçtiğini gördük. Sayın Özal iyi bir devlet adamı, Türk siyasetinde unutulmaz izler bırakan müstesna bir kişilikti. Anavatan Partisi ile 3 kez tek başına iktidara gelen, suikaste maruz kalan ve vefatı soru işaretlerine neden olan Özal’ı Türkiye unutmadı.  Bizde sayın Özal ile Anadolu basınını temsilen görüşmüş, GAP Projesi kapsamında kendisinden ödül almış ve Gebze’de kendisini ağırlamaktan onur duymuştuk. Merhum Özal’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

 

 

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz