GÜNDEM Haberleri Tümü

Kirazpınar taş ocakları kapatılmalı!

Gebze Kirazpınar mahallesi sakinleri,bölgede bulunan taş ocaklarının gece gündüz çalışmalarından ve çevreye verdiği zarardan dolayı mağdur olduklarını belirtti.

   Gazetemize gelen taş ocakaları ile ilgili sıkıntıları Murat K. şöyle anlattı.”Oturduğumuz konutlara 200 metre mesafede taş ocağı çalışmaktadır. Gece-gündüz hiçbir önlem almadan yoğun bir şeklide çalışmaktadırlar. Bu bölgede oturan aileler olarak bu durumdan mağduruz. Bu taşocakların 10/12/2013 yılında Kocaeli Valiliği mahalli çevre kurulu kararınca 2015 yılına kadar kapatılması yönünde kararı vardır. Ama her nedense daha sonra bu karara uyulmayarak ruhsatları uzatılmıştır.

Şikâyetlerimize aldığımız cevaplarda sürekli olarak denetim yapıldığı, çevre ve insan sağlığı için olumsuz bir durum tespit edilmediği belirtiliyor. Hâlbuki çıkan toz ve ses seviyesi yaşamımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Toz bölgeyi etkileyerek, havayla birlikte her yere girmektedir. Tamamen bir toz bulutunun içinde yaşamaya mahkûm olduk.

Taşocakları sabah saat 7.30 da çalışmaya başlayıp, akşam 21.00 kadar çalışmaktadır. Bazen gece-gündüz aralıksız olarak çalışıyorlar. Taşocaklarından çıkan toz ve ses aşırı derecededir.

Taşocaklarına ait büyük kamyon ve iş araçları bizim kullandığımız yolları, öğrencilerin okula gidiş-geliş yollarını yasak olmasına rağmen kullanmaktadırlar. Ayrıca toplu konutlara yakın olan taş ocaklarına ait yollarda da aşırı toz olmaktadır. Bu yollar içinde herhangi bir sulama ve benzer bir önlem almadan bu yollar kullanılmakta ve toza neden olmaktadır.

En önemlisi taşocaklarına ait maden sahalarında patlatma yapılmaktadır. Patlatma yapılan mesafe konutlara yaklaşık 400-450 metredir. Son 2-3 haftadır patlatmalar konutlara yakın bölgeye kaydırıldı. Her gün yapılan bu patlatmalar konutları şiddetli bir şekilde sarsmaktadır. Oturduğumuz dairelerdeki fayanslar ve avizeler düşmektedir. Bu durum başka binalarda da meydana gelmektedir. İlgili resimler ektedir. Emlak Konut Genel Müdürlüğünü aradım. Geçen hafta inceleme için evime bir personel gönderdiler. İnceleme yapan kişi bu düşmelerin taş ocağındaki patlatmalardan kaynaklandığını ve patlatmalarla birlikte binalarında oturduğunu söyledi.

Eğer bu durum gerçekten böyle ise bu binalarda yaşayan insanların hayatları büyük tehlike altındadır. Her gün bu bölgede bulunduğumuz binaya yakın mesafede patlatmalar yapılmaktadır. Biz bu patlatmadan dolayı kaynaklanan sarsıntıları güçlü bir şekilde hissediyoruz. Zaten deprem fay hattında bulunan bir bölgede bu patlatmaların da bina temellerine zarar verdiği apaçık ortadadır.

Meydana gelecek bir faciada bu sorumluluk kime ait olacak? Yerleşim yerinin yanında bu faaliyetlere izin veren devletimize mi, taş ocaklarına mı, yoksa bu maden sahasının yanına bu binaları yapan Emlak konuta mı?  Maalesef Emlak konut şu anda devam eden 3.etap projesindeki müşterilerine taşocakları ile ilgili kısa sürede taşınacağı bilgisini vererek satış yapıyor. Kendim bizzat satış ofisinde şahit oldum. Devletimiz burada bir facia yaşanıp insanlar öldükten sonramı bu duruma çözüm bulacak.

Hiçbir önlem almadan, sulama yapmadan kamyonlar ve iş araçları oturduğumuz konutların dibinde çalışıyor. Burada yaşlılar, çocuklar, hasta insanlar var. İnsan hayatının hiçbir değeri yok maalesef. Bulunduğumuz bölgede havadaki toz bulutu buranın ne kadar sağlıksız bir yaşam alanı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu konularla ilgili başvurularımız ve şikâyetlerimiz maalesef sonuçsuz kalıyor. Bizler kesin sonuç talep etmekteyiz. Ailelerimiz, çocuklarımız bu olumsuzluklardan etkilenmektedirler. Bu sağlıksız ortamda binbir güçlükle aldığımız evimizi terk etmek zorunda kalacağız.

Sesimizin duyulması ve duyurulması istiyoruz”

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz