GÜNDEM Haberleri Tümü

23 Nisan ve Çocukluğumuzdaki Bayramlar!

İsmal Kahraman Makale

 Bugün, TBMM’nin açılışının 98.yıl Dönümü. Dünyada çocuklara armağan edilen tek Bayram özelliği olan 23 Nisan’ı bir kez daha coşkuyla kutlarken, tarih bilinci içerisinde kutlanmasını temenni ediyorum. Çünkü 23 Nisan sıradan bir tarih değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden, milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasına ön ayak olan önemli bir gün 23 Nisan. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 19 mayıs 1919’da başlattıkları Milli Mücadele hareketinde, 23 Nisan en önemli merhalelerden biri. Tarih bilinci içerisinde 23 Nisan’ı kutlamamız gerekiyor. 23 Nisan sadece bir bayram değil, bir Milletin yeniden şahlanışının öncü tarihidir.

 23 Nisan 1920’den 23 Nisan 2018’e 98 yıllık Türkiye tarihini çok iyi yorumlayıp değerlendirmek gerekiyor. Türkiye devleti bu günlere kolay gelmedi. Bugün Türkiye’de yaşananları anlayabilmek için çok iyi tarih bilincine sahip olmak gerekiyor. Bugün Düşmanı Anadolu’dan  temizleyen Kuva-i Milliye kadrolarının  başkomutan  Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile  tarihin dönüm noktasıdır.

ÇOCUKLUĞUMDA 23 NİSAN BAYRAMI

Her şeyi bir kenara bırakıp, çocukluk yıllarımızı hatırlayalım. İlkokul sıralarında 23 Nisan bayramını coşku ile  kutladığımız yıllara geri gidelim. Aylar öncesinden bayram için yaptığımız hazırlıklar.  Bayram sabahı yeni elbiselerimizi giyerek  heyecanla geldiğimiz okulumuzda kır çiçekleri ile süslediğimiz  sınıflarımızı düşünelim.

Bugün nerelerde olduğunu bilemediğimiz, bazıları çoktan ebedi hayata giden öğretmenlerimiz , acı tatlı  bir  çok hatıralarımız olan  ilk okul arkadaşlarımız, hep birlikte  coşku ile  kutladığımız  23 Nisan bayramlarını  birer anı ve hatıra olarak içimizde  yeniden  yaşatalım.

Gelin bugün  yaşımız ne olursa olsun, kendimize  bir iyilik yapıp, çocukluk  yıllarımızı hatırlayarak, çocuk ve torunlarımızın  ellerinden  tutup, hep birlikte bayramların kutlandığı  alanlara giderek, çocukluk  yıllarımızı yeniden yaşayalım.

KURTULUŞ SAVAŞI BELGESELİ

23 Nisan Bayramı ve Kurtuluş Savaşı tarihimizin dönüm noktasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunu gerçekleştiren Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de Hacı Bayramı Camii’nde kılınan  Cuma namazı sonrası dualarla açılmıştı. Anadolunun her yerinden çok önemli insanların oluşturduğu kurucu meclis hem Türkiye Devletini kurmuş ve hem de düşmanı anadoludan söküp çıkarmışlardı. Devlet kurulmuş, düşman Anadolu’dan çıkmış. Daha sonra koltuk kavgaları ve siyasi entrikalar ortaya çıkınca kurucu meclis birbirine düşmüştü.

Kurtuluş Savaşında Büyük hizmet yapan birçok isim dışlanmıştı. Bunların içerisinde Mehmet Akif Ersoy’du. Canını kurtarmak için Mısır’a kaçmak zorunda kalmış. Kazım Karabekir Paşa’da dışlanarak sıkı takip edilip idamla yargılanmıştı. Bunlar üzerinde yazılıp söylenecek çok şey var. Ancak bir gerçek vardır ki tarihimizi yargılamadan tarihte yaşananlardan ders ve ibret almak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını çok iyi anlamak ve gelecek kuşaklara çok iyi anlatmak gerekiyor.

Heyecanla 23 Nisan bayramını kutlarken, bizlerde Devri Alem belgesel ekibi olarak tarihimize vefa borcunu ödeme adına, önemli araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasını sağlayan, Sakarya meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği, Ankara Polatlı, Haymana ve mangal dağı bölgesinde uzun bir süredir yaptığımız çalışmalarda önemli aşamalar kat ettik. Bugün ne yazık ki bir çok insan Sakarya meydan muharebesinin yerini bilmiyor. Ancak yaptığımız çalışmalarla Haymana ve Polatlı’da Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bölgelerin mili park edilmesine öncülük ederken, bizlerde tarihimize olan vefa borcumuzu ödemenin huzurunu yaşıyoruz.

Tarih bilincine sahip olmak her şeye sahip olmaktır diyerek 23 Nisan Çocuk Bayramını kutluyorum. Gazi Mustafa Atatürk ve silah arkadaşlarını da bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.

 

 

 

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz