GÜNDEM Haberleri Tümü

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

-Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre nisan ayı kapasite kullanım oranı geçen yıla göre Kocaeli’de yüzde 71.4’ten yüzde 71.5’e 0.1 puan arttı, Türkiye genelinde yüzde 78.4’ten yüzde 77.3’e 1.1 puan geriledi. Bununla birlikte geçen aya göre Kocaeli’de yüzde 70.8’den yüzde 71.5’a 0.7 puan artarken, Türkiye genelinde yüzde 77.8’den yüzde 77.3’e 0.5 puan geriledi.

Türkiye geneli kapasite kullanım oranlarındaki gerilemenin geçici olmasını temenni eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Önümüzdeki aylarda kapasite kullanım oranlarında mevsimsel nedenlerle artış bekliyoruz. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimler bu beklentimizi doğruluyor.” dedi. 

Nisan ayında Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranının Türkiye genelinden ayrıştığını belirten Zeytinoğlu, “Kocaeli’deki imalat sanayi firmalarının yüzde 61’i kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını belirtti. İlimiz kapasite kullanım oranlarındaki artışta otomotiv sektöründeki ihracat artışlarının etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bunun birlikte Kocaeli’de otomotiv sektörünün yanında metal, plastik ve kauçuk sektörlerinde de kapasite kullanım oranları ortalamanın üzerinde gerçekleşti.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 28’i, mayıs ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 50’si ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 22’si azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 28.5’u dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 58’i sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 13.5’u ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.


Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz