GÜNDEM Haberleri Tümü

Çayın başkenti Rize’den Fındığın Anavatanı Ordu’ya Devri Alem

İsmail Kahraman Makale

  Türkiye’nin yeni sisteme geçişi ile ilgili yazılarım dolayısı ile ara verdiğim Doğu Karadeniz’le ilgili son yazımı bu gün sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Rize çayın başkenti…

Rize’de bizleri Rize Gazeteciler Cemiyeti başkanı arkadaşım Faik Bakıoğlu karşıladı. Kaçkar TV’nin Sahibi Osman Delihasan beyle medya üzerine uzun sohbet ettik..

İstanbul’dan 7 Renk 7 Bölge İl dernekleri Konfederasyonu genel başkanı Rize Güneysu ilçesinden arkadaşım Ömer Erdoğan tarafından Rize’de Halen Halatçılar camisi İmamı olan Recep Koyuncu tarafından açılan binlerce kitap ve belgenin yer aldığı Rize ihtisas kütüphanesinde belgesel çekimi yaparak, Rize Kalesi’nden Rize’yi seyredip Rize’ye çayı kazandıran Zihni Derin beyle ilgili bilgiler alıp, Güneysu ilçesine hareket ettim..

RİZE’DE ÖRNEK BİR DİN ADAMI VE İHTİSAS KÜTÜPHANESİ

  Rize gezimizin en anlamlı durağı, ihtisas Kütüphanesiyle ilgili bilgiler vermek istiyorum. Halatçılar Cami’nin genç İmam Hatip’i recep Koyuncu, sosyal sorumluluk alarak herkese örnek olacak şekilde büyük bir kütüphane kurmuş Rize’de. Âdeta ilim adamı olmanın gereğini yerine getiren Recep Koyuncu, muazzam bir kütüphane ve arşiv oluşturmuş. Kendisi Kütüphaneyle ilgili bizlere şu bilgiler verdi: “…İhtisas Kütüphanesi’ni Rize’de 2012 yılında hizmete açtık. Rize’nin geçmişini, kültür hafızasını geleceğe aktarmak için çalışmalar yapıyoruz. Burada Rize ile ilgili olan 7 binin üzerinde kitap, süreli yayınlarımız, gazetelerimiz var. Rize’nin geçmişiyle ilgili orijinal fotoğraf arşivimiz var. Araştırmacıların hizmetin sunduk bunları. Bir telefon açınca herkese istediği konu da yarımcı oluyoruz. Gelen misafirlerimize kitap hediye edip, ilimizin tanıtımına katkı sunmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte Rize denince akla ilk gelen Çay’dır. Rize’ye çayı getiren aslen Muğla’lı olmasına rağmen rahmetli Zihni beydir. Türkiye’de çayın yetiştirilmesini sağlamıştır. Her Rizeli’nin kursağında rahmetli Zihni beyin emekleri vardır.”Sayın Recep Koyuncu’yu bir kez daha tebrik ediyor ve herkese örnek olmasını diliyorum. 

 Güneysu en Başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi. Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Antalya Valisi Münir Karaalioğlu, AK Parti MKYK Üyesi ve Eski Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün de Güneysu’lu.. burada Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nun akrabalarıyla da tanışıp, kendileriyle hasbihal ettik.

Güneysu belediye başkanı Halil Turan, Güneysu kaymakamı Davut Düzgün’den ilçe ile ilgili bilgiler alıp Güneysu ilçesini gezerek, www.devrialem.tv olarak Rize’deki belgesel çekimlerimizi tamamlayıp, Ordu’ya gitmek üzere yola çıktık.

GÜNEYSU TARİHÇESİ

Güneysu, Rize iline bağlı bir bucak merkezi iken 1987 yılında ilçe olmuştur. Güneysu İlçesi’nin eski adı ve halk arasında da yaygın olarak kullanılan ismi Potomya'dır. Çünkü Karadeniz bölgesinde kaynağını dağların kuzeyinden alan birçok kısa mesafeli, gür akışlı akarsulardan olan Taşlıdere Havzası'nın iki önemli kolu olan Salarha Deresi ve Potamya deresi arasında kaldığından bu ismi almıştır. Yani iki akarsu ortasında yer aldığından Potamya denilmiş ve zamanla halk dilinde Potomya'ya dönüşmüştür.

Güneysu, Rize il merkezinin güneydoğusunda Taşlıdere'nin Karadeniz'le birleştiği noktadan güneye doğru gidildikçe dokuzuncu kilometrede yer alan ve 107 km2 alana sahip Rize'nin iç kesim ilçelerinden biridir. Şehir merkezinin, kıyıya uzaklığı 9 km. olup şehir merkezi rakımı 152 metredir.

KÜLTÜR VE TURİZM

Güneysu’da turizm alanında İlçe Merkezinden 18 km. uzaklıkta bulunan ve 132.000 hektar düzlüğe sahip Handüzü yaylası yaz aylarında dağ ve yaylacılık turizmiyle ilgilenen vatandaşlar tarafından ziyaret edilmektedir. Yaylada 2014 yılında ziyaretçilere hizmet verebilecek nitelikte alt yapı çalışmalarına başlanmıştır. Bu yaylada 1999-2008 yıllları arasında sekiz yıl Ağustos ayı içerisinde yayla şenlikleri düzenlenmiştir. Bu yaylada konaklama tesisleri olmadığından daha çok günübirlik ziyaret edilmektedir. Yolu betonla kaplanmış olup, her çeşit vasıtayla ulaşmak mümkündür.

Bunun dışında turistik restoran niteliğinde bir anda 150 Kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip İlçe Merkezinde alabalık çiftliği bulunmaktadır. Ayrıca Asmalıırmak köyü ile Gürgen köyünde sadece alabalık satan 2 ayrı balık çiftliği vardır.

Başköy ve Çamlıca köylerinde çeşitli hastalıklara iyi geldiği tecrübe edilen ılıcalar mevcuttur. Rize’den Başköy ve Çamlıca köylerindeki ılıcalara tek vasıta ile ulaşmak mümkündür.

ORDU’DA DEVRİ ALEM

Trabzon ve Giresun üzerinden Ordu’ya geliyoruz. Ordu’da bizleri 43 yıl önce Trabzon’da birlikte okuduğum arkadaşım Bilal Karslı bey karşıladı.. Ordu Büyükşehir belediyesinde daire Başkanlığı yapan Bilal beyin rehberliğinde Ordu’yu Karadeniz bölgesinin ilk teleferiği ile gezip “Boztepe’ye çıkmalı, şu Ordu’ya bakmalı” diyerek Boztepe’den ve Teleferik’den Ordu’nun belgesel görüntülerini çektim.

Bir dünya markası olan Türk Fındığının ana vatanlarından birisi olan Ordu’da Altas TV yöneticileri ile görüşüp Devri Alem Belgesel TV program arşivimizi verip, Altas TV’den Ordu ile ilgili Belgesel Görüntüler alarak, Ordu-Giresun havalimanından Gebze’ye doğru yola çıkarken, Giresun ve Trabzon’da geçen çocukluk ve gençlik yıllarım belgesel Film gibi gözümün önünden geçti..

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz