GÜNDEM Haberleri Tümü

Türk Dünyası Belgesel Festivali

Türk dünyası gazeteciler Federasyonu tarafından üç yıl önce başlatılan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival uluslarası alanda marka olmaya devam ediyor

Türk dünyası gazeteciler Federasyonu danışma kurulu İstanbul Topkapı kültür mahallesinde toplandı.Danışma kurulunda konuşan TDGF. Genel başkanı Menderes Demir,festivale çok sayıda filimin geldiğini bu yıl fotoğraf yarışmasıda düzenleneceğini festival kapsamında Türk ana belgeselinin çekildiğini açıkladı. 

Mesleklerinde duayen ve tanınmış isimlerin katıldığı Danışma toplantısınada bir çok konu görüşülüp karara bağlandı.
TDGF başkan Yardımcısı ve festival yürütme kurulu üyesi İsmail Kahraman, yaptığı konuşmada Türk dünyası Belgesel film festivalinin geçmişi ile ilgili bilgi verip festivale sahip çıkılıp desteklenmesini istedi.
Türk dünyası belgesel film Festivali ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve festivale filim göndermek için: 
https://www.turkbelgesel.com/

Belgesel nedir?
Bir kaç saniye filim ve bir kare fotoğraf tarihi aydınlatır. Geleceğe ışık tutar Türk dünyası belgesel filim Festivali Türk İslam medeniyeti tarihine çok büyük bilgi belge ve arşiv bırakmaktadır.

Belgesel nedir diye sorduğumuzda öncelikle bir anlatım türü olarak belgesel gerek televizyonda gerekse sinemada her zaman “gerçeğe en benzer” olduğu iddiasıyla başlamak gerekir. “Gerçek olan ve olmayan” ayırımı ya da “gerçeğin yeniden inşası” (reconstruct) belgesele ilişkin yaklaşımların “gerçek anlayışlarına” yansımıştır. Belgesel yapımcıları var olan gerçeği tarafsız ve doğru olarak ele alıp, işlediklerini ileri sürmektedirler. Oysa “var olan gerçek” tanımlamasının kendisi bile görecelidir.
Farklı kültürlerde, tarihsel ve toplumsal dönem uğraklarında farklı gerçeklik tanımlamaları vardır. İzleyici içinde yaşadığı toplumun kültürel kodları aracılığıyla anlatı türlerindeki “gerçeğe benzerliği” okur ve anlamlandırır. Yaşanılan toplumsal – tarihsel dönemin ilişkileri ve “gerçeklik” tanımları anlatı türünün yapısını ve yapımcının dünyaya, olaylara ve kişilere bakış açısını etkiler. Gerçek olayları, kişileri ve mekanları ele aldığı iddiasında olan belgesel en yaygın tanımı ile belgesel nedir dediğimizde; belgelere dayanan, nesnel bir sunumu olan programdır diyebiliriz. Belgeler ise yapımcıyı belirleyen ve onun tarafından belirlenen toplumun gerçek olarak kabul edilen malzemelerdir. Bir kişi ya da bir olay üzerine olabilir bu belgeler.

Belgesel nedir konusunda sinematografik anlatım tarzı olarak “belgesel” terimini ilk kez John Grierson, Flaherty’nin Moana (1926) adlı yapımını izledikten sonra kullanmıştır. Moana, Polinezya’lı bir gencin ve ailesinin gün, delik hayatlarındaki olayların görsel anlatımı olarak belgesel değere sahiptir. 1920’lerden bu yana tanımı ve içeriği hatta izleyiciye ulaştığı iletişim aracı değişerek gelişen belgesel türü için Peter Weis’in yaptığı tanımlama yerindedir. “Belgesel, gerçeği öykünün yörüngesinde değil, gerçekliğin kendi dramatik gerilimi içinde aktararak izleyicisinin gerçek dünyaya yeni bir gözle bakmasını sağlar.”

John Grierson ise belgeseli öncelikle gerçeğin yaratıcı bir biçimde yorumlanması olarak belgesel nedir sorusunu tanımlamıştır. İngiliz Belgesel Okulunun kurucularından Grierson’un belgesele yaklaşımı, iletişim araçlarının özellikle de sinemanın izler kitleler üzerinde güçlü etkileri olduğu yolundaki bakış açısının bir uzantısıdır. Kamunun eğitilmesi ve bilgilendirilmesinde belgesel türünün önemini vurgulayan Grierson için bu anlatım biçimi demokrasi geleneğini güçlendirisi ve kamuoyunu aydınlatacak bir enformasyon aracıdır.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz