EKONOMİ Haberleri Tümü

KOTO’da hedef: Nokta atışı ihracat

KOTO’nun düzenlediği ‘Hedef Pazar Strateji Belirleme ve Ticari İstihbarat Bilgilendirme Toplantısı’nda, Kocaelili firmaların en doğru pazar ve zamanda ihracat yapabilmeleri için ‘nokta atışı’ bilgiler paylaşıldı.

Kocaeli Ticaret Odası’nın başlattığı ihracat atağı, ‘Hedef Pazar Strateji Belirleme ve Ticari İstihbarat Bilgilendirme Toplantısı’ ile devam etti. Kocaeli Ticaret Odası Başkan Yardımcıları Hüseyin Gezer, Volkan Yılmaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Barış ve Yusuf Erenkaya’nın meclis üyeleriyle birlikte ev sahipliği yaptığı programda, ‘nokta atışı ihracat’a odaklanıldı.

GEZER: DARALAN İÇ PAZAR NEDENİYLE

YENİ PAZAR ARAYIŞLARI ÖNCELİĞİMİZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, Oda olarak başlattıkları ihracat atağı projesinin 2. Organizasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Kentimiz ihracat potansiyelinin yükseltilmesi amacıyla başlattığımız projemizin 2. Toplantısını gerçekleştiriyoruz. Ekonomik gündem çok yoğun ve sıcak. Gerek dolardaki artış gerekse ekonomik sıkıntılar, iç pazar olanakları daralan üyelerimize yeni dış pazarlar kazandırma hedefimizin temelini oluşturuyor. İlk toplantımızda üyelerimize ihracatla ilgili temel bilgiler sunarak, finansmana erişim kanalları hakkında bilgiler verdik. Şimdi hedefimiz yeni pazarlar bulmak ve alternatifler sunmak. Oda olarak ihracatı bilmeyen arkadaşlara da bu konuda danışmanlık veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi. Gezer konuşmasını, ilimize dair ekonomik verileri paylaşarak sonlandırdı.

ADANALI: DİL VE UZMAN KONUSUNDA SIKINTI VARSA

İHRACATTA İLERLEME SAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi – KOTO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan’ın moderatörlüğünde devam eden toplantıda ilk sunumu Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Gökhan Adanalı gerçekleştirdi. İhracat yapmak isteyen firmalar için önemli bilgiler veren Adanalı, “İhracata hazırlık için firmalarımızda İngilizce bilen en az 1 kişinin ihracat sorumlusu olarak istihdam edilmesi büyük önem arz ediyor. Ayrıca, Örneğin Orta Doğu – Körfez ülkeleri için Arapça, Güney Amerika ülkeleri için İspanyolca, Asya için Çince-Japonca, Doğu bloku ülkeleri için Rusça bilen nitelikli personel istihdamı da faydalı olacaktır. Böyle bir personelin tam zamanlı istihdam edilme olanağı yoksa dışarıdan ihracat konusunda uzman olan isimlerle çalışılabilir. Dil ve uzman konusunda sıkıntı varsa ihracatta ilerleme sağlamak mümkün görünmüyor. Bakanlığımızın, ihracat yapmak isteyen firmalar için hazırladığı bir dış ticaret yol haritası var. Bu yol haritasında firmalara; pazar araştırmaları, Pazar olanakları hakkında kapsamlı bilgiler sunuluyor” dedi.

HEDEF PAZAR BELİRLEMEDE

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR!

Hedef Pazar seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili önerilerini de sıralayan Adanalı, “Hedef ülke ve pazar tespitinde milli geliri ve alım gücü yüksek, döviz sorunu yaşamayan ülkelere öncelik verilmesi sağlıklı bir başlangıcın temelini oluşturuyor. Örneğin Kuzey Amerika, Batı Avrupa (AB dahil), Körfez Arap ülkeleri ve Asya’nın zengin ülkeleri öncelikle incelenmeli, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın düşük-orta gelirli ülkelerine ikinci planda yer verilmeli. Bakanlığımızın www.ticaret.gov.tr  adresinde yer alan «ülkeler» kısmında hedeflediğimiz ülke ile ilgili; Hedef ülkenin dünya ile ticareti, Türkiye ile ticareti (GTİP ve ürün ismi bazında, yıllara göre Türkiye’den ithalatı ve ihracatı), ülkenin ekonomik durumu hakkındaki rapor ve bilgilere ulaşılabilir. Aynı sayfada, o ülkede görev yapan Ticaret Müşaviri-Ataşesi’nin isim, adres ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Böylece; İhraç etmeyi planladığımız ürünün ithalatında yasak-kota-engel vs. olup olmadığı, Ürünümüze uygulanan gümrük vergisi oranı, Türkiye ile hedef ülke arasında serbest ticaret anlaşması olup olmadığı, Ürünümüzün, ülkeye ithalatı sırasında tabi olacağı etiket, kalite, standart vb. uygulamalar, Ürünün, Türkiye’den ilgili ülkeye nakliye maliyeti, hedef ülkeden Türkiye’ye döviz transferi uygulamaları, ithalatçı firmaların dövize ulaşmalarının mümkün olup olmadığı, ürünümüzü ithal edebilecek firmaların isim, adres ve iletişim bilgilerini içeren listeler hakkında detaylı bilgiler toplanabilir” ifadelerine yer verdi.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz