GÜNDEM Haberleri Tümü

İstanbul’da Türk Dünyası Sinemacılar Şurası

İsmail Kahraman makale

Türk Dünyası Sinemacılar Şurası ve Türk Dünyası Filmleri haftası İstanbul’da başladı. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun Organizasyonunda İstanbul Üniversitesi tarihi binasında başlayan Şura’ya Türk Cumhuriyetleri ve Akraba topluluğu ülkelerinden çok sayıda, Film ve Belgesel Yapımcısı ve yönetmeni katılıyor. Türk Dünyası Sinemacılar Şurası’nın Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Devri Alem Belgesel Program yapımcı yönetmeni olarak takip ediyoruz.

TARİHİ İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ’NDE HEYECAN

Bu önemli Şura, Tarihi binada, tarihi toplantılar ile yapılıyor. Belgesel Film Festivali kapsamında Belgesel Film günleri burada icra ediliyor. Bu yıl bu Şura ikinci kez düzenleniyor. Şura da bizde görüşlerimizi aktarırken şu tavsiyede bulunduk:

Türk Dünyasının önemli fikir adamlarından  İsmail Gaspıralı bey: Dilde, işte, fikirde demişti yıllar önce. Ama ne acıdır dilde birliğimiz bir türlü gerçekleşemiyor ve toplantı sırasında da bazen Rusça bazen farklı dillerde anlaşmaya çalıştık. Bizi Şura’da önerimiz şu oldu: Hangi ülke bu Şura’ya ev sahipliği yapıyorsa, o ülkenin lehçesiyle bu konuşmalar yapılsın ve birbirimizi anlayalım. Bununla birlikte Türk Dünyası gerçekten büyük bir coğrafya. Büyük Okyanus’tan, Atlas Okyanusu’ndan ve Hint Okyanusuna kadar dünyanın bütün her yerinde Türkler yaşıyor. Türkler, bu ülkelerde filmler, belgeseller, kitaplar, kültür eserleri üretiyor. Özellikle filmler ve belgeseller belge bırakma anlamında çok önemli. Bu belgesellerin ve filmlerin listesini Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü arşivleyip, değişik dillerde dünya kültürüne kazandırmasını istedik. Önerimiz büyük ilgi gördü.

TARİHİ BİNA DA TARİHİ TOPLANTI

Buraya Türk Dünyasının çeşitli ülkelerinden çok sayıda davetli katıldı, devletimiz de üst düzeyde misafirlerini ağırladı. Böylesine önemli, bir toplantıya ev sahipliği yapan ise Darulfunun adıyla geçmişten bugüne nam salan İstanbul Üniversitesi…1453’de Üniversite olarak hizmete açılmıştı, 1915 yıllarında ise harbiye Nezareti olarak hizmet vermişti. 1.Dünya Savaşıyla ilgili aldığımız kararlar, Enver, Cemal ve Talat paşa ile birlikte burada alınmıştı. bizler de Şura için geldiğimiz İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsünde geçmişe doğru yolculuk yaparak adeta tarihi yeniden yaşadık.  Şura’nın Türk Dünyası için bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyor, katılan herkese teşekkürlerimizi sunuyorum.

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz