GÜNDEM Haberleri Tümü

GİRİB toplantısı ve fındık

İsmail Kahraman makale

Gebze merkezli faaliyet gösteren, ancak Türkiye genelinde tüm Giresunlular için hareket eden Giresun İşadamları ve Bürokratları Birliği (GİRİB), hafta sonu kahvaltı programı düzenledi. Bizde hem Giresunlu olmamız, hem de Gazeteci ve Belgeselci olarak toplantıya katıldık. Aynı gün bin bir emeklerler hazırladığımız Türk Dünyası belgesel Film festivali nedeniyle düzenlenen kahvaltı programına katılmayarak, memleketimiz için düzenlenen bu güzel organizasyona katılmayı tercih ettim. Zira doyduğumuz yere yaptığımız katkılar kadar, doğduğumuz ata topraklarımıza da vefa borcumuz var.

  Düzenlenen istişare toplantısında bir çok dost ve arkadaş ile hasret gidermenin yanı sıra, yapılabilecek çalışmalar hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. Öncelikle böylesine bir toplantıyı organize ettiği için GİRİB başkanı sevgili dostum kemal Tokmak bey ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. 

MEMLEKETİMİZ İÇİN NELER YAPTIK?

    Bugün GİRİB’de Tevazulu bir yönetim var, gerçekten güzel işler yapıldı. Gerçekleştirdikleri güzel işler yapıldığı için yönetime teşekkür ediyoruz. Burada yaptığımı konuşmada ağırlık olarak fındık meselesi üzerinde durdum. Yaptığımız konuşmayı ve tavsiyeleri sizlerle paylaşıyorum:

   Giresun için ne yaptık, neler yapabiliriz diyoruz? Köyümüze gidiyoruz, memleketimizi geziyoruz ama memleketimiz için neler yaptık bunları sorgulamalıyız. Bu derneğin ve Giresunluların önemli bir gayesi olmalı. Eğer hedef yoksa sadece toplantılar yapılıp, laf üretilir. Eğer memleketimize katkımız olacaksa en önemlisi dünya markamız fındık. Unutmayalım ki fındığın ana vatanı Karadenizdir. Trabzon’dan Ordu’ya kadar olan bölge anavatanıdır, Giresun ise fındığın başkentidir. Dünyada en kaliteli fındık Giresun’dan çıkmaktadır. İpek Yolu’nun Çin’den  başlayıp Tirebolu’ da denizle buluştuğu gerçeği vardır. Bu durum tesadüfi değildir. İpek yolu yeniden canlanıyor, Tirebolu’ya tren tartışmaları yapılıyor. Yaklaşık 1.5 yıldır bu limanın canlandırılması, ticaretin hareketlenmesi için çalışmalar yapıyoruz, fındığımızı dünyaya tanıtmak için çalışmalar yapılıyor. Fındıkla ilgili tartışmalar yapıyoruz, bu konuda yapılması gereken çok çalışma var bu konuda.

1.DÜNYA SAVAŞI’NDA ASKERİN ERZAĞI OLAN FINDIK

  1935 yılında hazırlanan bir fındık raporu var. Bununla birlikte 2014’de 3.Fındık Şurası yapıldı ve daha sonra hiçbir şey yapılmadı. Fındık önemlidir. Tarihte yaşanan şu tabloyu hep aklımızda tutalım. 1915-1916 yıllarında 1.Dünya Savaşı sırasında ordunun yiyeceği yoktur, askerlerimiz ne yazık ki açtır. Ordumuza erzak lazım oldu. Giresun’dan fındık toplanması talimatı verilir. Sıkıntıların doruğa çıktığı zaman, 1917 yılında Karadeniz işgal altındadır. 3.Ordu komutanı Vehip Paşa’nın emriyle 10 Milyon kilogram milletimizden fındık toplandı. Bu fındık cephelerde askere yiyecek olur, asker bununla idare ederken bir kısmı da satılıp silah alınır. Tarihin bir cilvesidir, 100 yıl sonra Dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli 359 Ton fındık satın aldı TSK’ya.

   Biz fındığı sadece siyaset masasında fiyatıyla tartışıyoruz ancak şunu iyi bilelim ki fındık bir kültürdür. Geçtiğimiz yıl Altay dağlarına gittim, burası bir kadim yurdumuzdur. Ancak orada bir fındık ağaçlarına rastladık. Mesela Uygur Türkleri’nin fındık destanı vardır. Bizim bu nedenlerle fındığımıza sahip çıkmamamız gerekiyor. Herkesi bu konuda göreve çağırıyorum. Fındığı tekrar gündeme getirelim, tartışma platformlarına taşıyalım, TÜBİTAK’da çalışmaları destekleyelim ki, Giresun Fındığı hak ettiği yeri bulsun. Bugün dünyanın en kaliteli fındığına sahip olmamıza rağmen, ne yazık ki politikasını biz değil, Almanlar belirliyor. Biz eğer kendi fındığımıza sahip çıkarsak, işte o zaman politikasını da başkaları değil, bizler belirleriz.

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz