GÜNDEM Haberleri Tümü

Kamu hizmetlerinde Bürokratik Oligarşi ile mücadele

İsmail Kahraman makale

Türkiye, 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylaması ve 24 Haziran’da yapılan seçimlerle yeni bir döneme girdi. Parlamenter sistemin sona ermesiyle başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, özünde hızlı karar alan bir mekanizmayı ve bürokrasiyi en aza indirmeyi hedefliyor. Hızlı ve etkin dönüşüm için kamuda önemli düzenlemeler gerçekleştiriyor. Bu düzenlemeler bizzat Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçiriliyor. Bakanların parlamento dışından atanmasının ardından, geçtiğimiz günlerde Sayın Erdoğan Politika kurullarını da belirleyerek kamuoyuna açıklamasını yapmıştı.

 BÜROKRATİK OLİGARŞİ AŞILABİLECEK Mİ?

Dünde önemli bir gelişme yaşandı ve vatandaşların hizmet alımında yaşadıkları en büyük sorun olan Bürokrasi’ye yönelik sayın Erdoğan, önemli bir genelge yayınladı. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle sayın Erdoğan, vatandaşların hizmet alımında bürokrasinin en az indirgenmesi talimatında bulundu. Bana göre bu durum son derece önemli. Gerek vatandaşların hizmet alımında gerekse kamu kurumlarının hizmet yapımında karşılaşılan en büyük engel bürokratik oligarşiydi. Bazen hazırladığınız projeler aylarca bürokratların önünde bekliyor, bir imza nedeniyle projeler hayata geçirilemiyor, bazen başlanılıp devam eden işler, yolun yarısında Bürokrasi nedeniyle iptal ediliyor, kamudan hizmet bekleyen vatandaşlarsa bir evrak için aylarca ve hatta yıllarca bekledikleri oluyordu. Üstelik bazı kamu kurumlarında bürokratlar herhangi bir konuda karar ve imza yetkisinin kendilerinde olmadığını belirtip, diğer birimlere ulaştırılması vatandaşı canından bezdirirdi.

  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamu kurumlarına gönderilen genelgeyle bürokraside aşılan bu sorunların aşılacağını umut ediyoruz.

KAMU HİZMETLERİ GENELGESİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kamu hizmetlerinde bürokrasinin azaltılmasına yönelik genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgede Erdoğan, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde sorun çözen, çözüm üreten, sonuç ve vatandaş odaklı devlet anlayışı ile bürokrasinin azaltılmasının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin öncelikli hedeflerinden olduğunu vurguladı.

Kamu hizmetlerinde hantallığa neden olan hususların ortadan kaldırılmasının önemine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

  "Milletimize hizmetlerin süratli ve en iyi şekilde sunulması, devlet ve millet bütünleşmesini zedeleyen davranışlardan kaçınılması gerekmektedir. Bu itibarla kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan tüm başvurularda, talebin sonuçlandırılması başka bir idari makamın görev alanında kalsa dahi başvurular anında incelenerek takip edilecek, talebin ilk başvuru yerinde neticelendirilmesine özen gösterilecek, başvuru sahibine yapılan işlemler hakkında gecikmeksizin nihai ve kesin bilgi verilecek." Cumhurbaşkanı Erdoğan genelgede, başvuruların süratli ve doğru sonuçlandırılması amacıyla gerekli tüm tedbirler alınacağını belirtti.

  Bürokratik Oligarşi, Türkiye’nin yıllarca süregelen en büyük sorunlarının başında geliyor. Sayın Erdoğan, bir çok konuşmasında defalarca Bürokrasi’ye karşı yaşadıkları sorunların altını çizerek, bu problemin aşılması gerektiğine vurgu yapmıştı. Bana göre bu konuda en önemli adımlardan birisi atıldı. Temennimiz bu son genelgeyle vatandaşların hizmet alımında çabuk ve seri karar alınarak hemen sonuca ulaşılması ve kamu hizmetlerinde kurumların önüne çıkan engellerin jet hızıyla aşılmasıdır. Bekleme süreleri ne kadar aza indirilirse, inanıyorum ki  kalkınma da o derece artar. 

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz