GÜNDEM Haberleri Tümü

Gebze Bölgesi’nin Tarihi Projesi’ne Canlı Şahitlik!

İsmail Kahraman makale

“Ya Bir Yol Bulacağız,

Veya Bir Yol Açacağız!”

Anıt mezarı Gebze’de olan ünlü Kartacalı Komutan Hannibal, 2000 yıl önce Alp dağlarını aşıp, Roma’ya saldırırken böyle söylemişti.

Gebze’de trafik geçit vermiyor, Yol açılamıyor... Trafik sorununa çözüm için Türkiye’de İlçe merkezinde ilk Metro Gebze’ye yapılıyor. Gebze Bölgesi, Cumartesi günü tarihi bir günü yaşadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tek seferde ki en büyük yatırımı olan, yaklaşık 5 Milyar TL değerindeki Darıca Sahil-Gebze OSB Metrosu’nun nihayet temeli atıldı.  

  Gebze-Darıca Metro inşaatının temeli TBMM Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle atıldı. Cumartesi günü düzenlenen temel atma törenini www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com olarak takip edip belgesel çekerek tarihe not düştük. Tören alanından canlı yayınlar yaptık.

GEBZE’NİN GELECEĞİNİ KURTARALIM

  Temel atma töreninde 1975 yılında Gebze’ye geldiğim ilk günleri hatırladım. Soğuk bir Kasım günü. Yağmurlu ve sisli bir havada Tarihi Çoban Mustafapaşa Camisinin geniş bahçesinde oturmuş, Köseler köyüne gidecek minibüsü beklemiştim.

1978 yılında Gebze’ye ikinci kez kalmak üzere gelmiş, Gebze’yi çok sevmiş, vatani görevimi tamamladıktan sonra 1982 yılı Haziran ayında Vergi kaydımı yaparak, Basın yayın hayatına başlamıştım.

Gebze’ye Metro inşaatının başlaması tarihi bir olay. Türkiye’nin kriz ortamından geçtiği, ekonomik olarak bizleri baskı altına almaya çalışan güçlere karşı, finans çevreleri, ekonomi baronlarına karşı Büyükşehir Belediyesi’nin 5 Milyar TL gibi devasa çap da bir projeyi hayata geçirmesi çok önemli. 5 yıl da tamamlanması beklenen Metro projesi, Gebze Bölgesi’nin trafik sorununa önemli bir çözüm getirecek. Dileğimiz bu projenin aksamadan hayata geçirilmesi. TBMM Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın da dediği gibi artık yerin üstü Kocaeli’ye yetmiyor. Geçmişte iyi planlanmayan Gebze’de bugün sorunlar yumağı var. Bundan 30-40 yıl önce Gebze’nin gelişimi ön görülebilseydi, yaşanan yoğun nüfus artışı bu kadar sorun olmazdı. Artık geçmişe dair bir şeyler yapamayacağımıza göre, Bölgemizin geleceğini garanti altına almak zorundayız.

  METRO GEBZE’YE LÜTFU DEĞİL İHTİYAÇ

   Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri ve şehirlerinde trafik sorunu artık yerin altından çözülüyor. Metro ile şehirler birbirlerine bağlanırken, Hızlı tren gibi raylı sistemler, toplu taşımayı cazip kılarak ulaşıma neşter vuruyor. Türkiye’nin de özellikle Büyükşehirlerinde raylı sistemi, Metro, Tramway gibi projeleri uygulaması gerekiyor. Kocaeli geçtiğimiz yıl Tramwaya kavuştu, şimdi de Gebze Bölgesi Metro için gün sayıyor. Kocaeli’de ulaşımın raylı sisteme dönmesi gerçekten çok sevindirici. Özellikle Gebze nazarında baktığımız zaman Metro bir lütuf değil ihtiyaçtır. Çünkü 13 OSB’nin yer aldığı, İstanbul’un hemen yanı başında ki, Sabiha Gökçen, D-100 Karayolu, Tem Otoyolu, Kuzey Anadolu otoyolu, Osmangazi Köprüsü gibi Türkiye’nin can damarı yolların güzergahında yer alan, gündüz nüfusu 1 Milyonu aşan, kayıtlı nüfusu ise 750 bin olan Gebze’ye artık yerin üstü yetmiyor. Yerin üstü yetmediği için de yeni bir yol açacaksınız bu da yerin altından Metro sistemleridir. Türk sanayinin başkenti, ülkemizi İstanbul’dan sonra en fazla kalkındıran ikinci yer konumunda ki Gebze’nin gelecek de ulaşım ve şehirleşme konusunda daha fazla sorun yaşamaması bu gerekliliktir.

  Buradan böylesine devasa bir projeyi hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nu, Kocaeli Milletvekillerini, Metro için her daim ön ayak olan ve ısrarla üzerinde duran Belediye Başkanlarımızı, Gebze’de ilk Metro Çalıştayını gerçekleştiren GTO başkanı sayın Nail Çiler başta olmak üzere tüm emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. TBMM başkanı sayın Binali Yıldırım da temel atma törenine katılarak kentimize ne kadar önem verdiğini bir kez daha göstermiş olduğu. Kısıla sesine rağmen sayıl Yıldırım temel atma butonuna bastığı anda  yaşanan heyecan gerçekten görülmeye değerdi. Gebze-Darıca Metrosu’nun hayırlı olmasını dilerken, Temel atma töreni ile ilgili hazırladığımız haberi sizlerle paylaşıyor. Gebze ile ilgili Görüş düşünce ve yorumlarınızı paylaşmanızı istiyoruz

https://www.youtube.com/watch?v=HeHcToeqFHw

 

 

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz