GÜNDEM Haberleri Tümü

Karaosmanoğlu’ndan Denizli Göleti’ne tarihi hizmet!

 Türkiye’de ki belediye başkanları içerisinde düzenli olarak sabah yürüyüşleri yapan ve bunu da ilçelere yayarak düzenleyen tek belediye başkanı İbrahim Karaosmaoğlu’dur. Belirlenen program ölçüsünde hemen hemen her gün bir ilçeye, bir mahalleye giderek yürüyüş yapıyor ve aynı zamanda da bölge adına projeler sunarak bilgiler alıyor. Oldukça faydalı olan bu projeyi hayata geçirdiği için öncelikle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’na bir gazeteci ve belgeselci olarak teşekkür ediyorum. 

Sayın Karaosmanoğlu önceki gün Denizli Köyü’nde sabah yürüyüşünü gerçekleştirdi. Vatandaşlarla birlikte bölgede yürüyüşe çıkan Karaosmanoğlu’yla daha sonra Denizli Göleti, Akçakoca Gazi ve daha birçok tarih ve kültür konusunda sohbet gerçekleştirdik. Özellikle Kandıra’da bulunan Akçakoca Gazi’nin Anıt Mezarı’na yakışır bir mescit ve çevre düzenlemesi yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yörüklere sahip çıkmaya devam edeceğini de söyleyerek Gebze’de bulunan Denizli Gölet’i için önemli projeler hazırladıklarını dile getirdi. Sayın Karaosmanoğlu ile yaptığımız sohbetin haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.
KARAOSMANOĞLU ÖZEL ÖNEM VERİYOR!
Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Önceki gün Denizli köyünde partililer ve vatandaşlarla sabah yürüyüşü gerçekleştiren Başkan Karaosmanoğlu, Denizli köyüne özel önem verdiklerini söyledi. Başta Denizli Göleti olmak üzere önemli projeler düşündüklerini ve bu projelerin çalışmalarını başlattıklarını söyleyen başkan Karaosmanoğlu, başta Muhtar olmak üzere köy halkından fikir ve önerilerini dinlediklerini söyledi. Bu kapsamda Çarşamba sabahı yürüyüşü Denizli’de gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen Denizli köyünün gelişeceğini söyledi. 
YÖRÜKLERE SAHİP ÇIKILIYOR
Denizli Köyünde bulunan ve yüzyıllar süren Türkmen geleneğini yaşatan Yörük Türklerine sahip çıktıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, ilk kez dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca ile birlikte Sığırlık merasında Yörük obasına giderek sofralarına konuk olup Ramazan iftarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yörük Türklerine de sahip çıktıklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, geçtiğimiz gün gerçekleştirdikleri yürüyüşe katılımın fazla olmamasının nedeninin ise davet olmadığından söyledi.
Evet, kültürümüze sahip çıkmak gerekir. Bu manada Gebze’nin önemli kültür yerlerinden olan Denizli Göleti için proje hazırlayan ve kararlı bir şekilde bu konuda ciddi çalışmalar yapacağını söyleyen Sayın Karaosmanoğlu’nu kutluyorum. Sizlerle Yörük Kültürü ve Denizli Gölet’i ile ilgili daha önce kaleme aldığım yazıyla baş başa bırakıyorum.
SON YÖRÜK OBASI SIĞIRLIK MERASI (18 TEMMUZ 2013 GEBZE GAZETESİ)
35 yıl önceydi. Gebze Köseler köyünden yola çıkmış, bir bahar günü yemyeşil ağaçlar, emaye çeşit çiçekler arasından kuş sesleri eşliğinde Sığırlık Merasına doğru yol arıyoruz. Yörük Obasını ilk kez görmenin heyecanını yaşayacağız. Uzun bir yolculuktan sonra ağaçlar altında kıl çadırlar içerisinde Yörük Obasına geliyoruz. Yörükler, çocuklarıyla birlikte Kıl çadırlar içerisinde hayatlarını sürdürüyorlar. Çadırın tam ortasında Ocak yanıyor, çadırın tepesi açık Ocağın etrafında mutfak malzemeleri,1965 yılında Sığırlık Merasındaki Yörük Ali Şahin’in aile fotoğrafı çadıra dayanmış yataklar, çadır ortasında ki bam tele gibi işlenmiş kilimler üzerinde oturuyoruz. Taptaze sıcak süt geliyor. Sütle birlikte Yörük tandırında pişmiş ekmek ve keçi peyniri ile afiyetle yiyoruz. Çadırın etrafında koyun keçi büyükbaş hayvan sürüleri, atlar cins kangal köpekleri, asırlık ağaçlar altında oynayan çocuklar. Çok sayıda Yörük çadırı Sığırlık Merasının değişik bölgelerine serpilmiş çok sayıda Yörük burada hayatlarını sürdürüyor.
Aradan yıllar geçti. Gazeteci olarak bu kez Sığırlık Merası’na gittiğimde Çadırların birçoğu sökülmüş, yerinden yeller esiyordu. Hayvan sürüleri azalmış, çocuk sesleri neredeyse yok denilecek kadar az. Sığırlık merası ve Yörük obası boşalmış. Ancak sayıları az da olsa bugün Türkiye’de yaz kış dağda yaşayan Yörükler Gebze bölgesinde duruyor. Yörüklerin sesi olduk. Onların feryadını ve devletten isteklerini gazeteci olarak dile getirmelerine aracı olduk. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a mektuplar yazdık. Belgesel çekimleri yaptık. Haber ve makaleler kaleme aldık, konuyu Kocaeli Milletvekili değerli dostum Zeki Aygün beye ilettim. Zeki bey ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne ait uçakla Sığırlık Merası üzerinden uçtuk, Sığırlık merasıyla ilgili Milletvekili Aygün’e bilgi verdim. Aslen kendisi de Antalya Yörüğü olan Kocaeli Valisi Sayın Ercan Topaca ’ya konuyu aktardım. Kocaeli Kent konseyi Başkanımız sayın Dr. İbrahim Kahraman Bey Yörüklerin sorununu Büyükşehir belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu’na iletti. Sayın Karaosmanoğlu ramazan öncesi Türkiye’nin son Yörük obası Sığırlık merasına gitti. “Bu bölgeyi ilk kez görüyor, Yörüklerin ilk kez burada yaşadığına şahit oluyorum.” Dedi. İftar programı organize edilmesi için ilgililere talimat verdi. Dün akşam tarihi bir iftar programı organize edilip son Yörük obası Sığırlık merasında muhteşem bir iftar organizasyonu gerçekleşti. İftar programıyla ilgili ayrıntılı makaleyi yarın kaleme alacağım. Ancak, daha önce gerek gazetemizde haber olarak ve gerekse köşemde makale olarak kaleme aldığım yazıları sizler için paylaşmak istiyorum. Mutlaka yazıları okumanızı arzu ediyorum.
Neden Yörüklük kültürüne bu kadar önem veriyoruz. Kültür ve medeniyet devlet ve milletlerin temelidir. Kültürü olmayan hiçbir devlet ve milletin ebedi olması mümkün değildir. Yörükler Anadolu’nun asli unsurlarıdır. 700 yıldan beri Gebze’nin sahipleridir. Bugün yaz-kış Sığırlık merasında hayat sürdüren Yörükler var. Geçmişte buralar askeri atış bölgesiydi. Askeri atışlarda ki kazalarda dört Yörük top mermileri sonucu öldüler. Onlar Sığırlık merası ve son obalarını terk etmek istemiyorlar. Devletten beklentileri rantçılar devlet ve vatandaş yerini değişik yasal kılıflar altında ele geçirirken 700 yıldır sahibi oldukları bu topraklarda bir çadır kuracak yer istiyorlar. Son oba yok olmasın, son Yörükler Sığırlığı terk etmesin, kültür ve medeniyetimiz yok olup gitmesin. Mücadelemiz ve çalışmamız sadece bundan ibaret. Yörüklere sahip çıkmayı onurlu ve şerefli bir görev biliyorum. (18 TEMMUZ 2013 GEBZE GAZETESİ)
YÖRÜK OBASI’NDA DEVRİ ÂLEM
Evet, Yörükler Anadolu‘nun asli unsurlarıdır. 700 yıldan beri Gebze’nin sahipleridir. 30 yıldır gazetecilik yapan bir gazeteci olarak yaptığımız araştırmalardan hazırladığımız Tarihi Yörük Obası Gebze Sığırlık Merası Belgeseli adlı belgeseli www.youtube.com/watch?v=42hWcjByaJ8 isimli belgeselden izleyebilirsiniz. Son Yörük Obasına sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na kamuoyu adına teşekkür ediyorum.

Yorumlar
  • ismail

    İbrahim Karaosmanoğlu Osmanlı sarayının eti sütü peyniri buradan giderdi istanbula diyor. ne zaman 19. asırda. O bölgede yörük yok iken. O bölgeye hangi yörük gurubu ne zaman geldi biliniyor. 1930 dan evvel olmadığı da biliniyor. 20 asırda sonlarında bile hayvansal ürünleri Gebzeye götürememekten bahsediyor adamlar dert yanıyorlar videoda ama 100 sene evvelinde İstanbula götürebiliyorlar.

  • ismail sevinç

    Bak orada 1965 yılında Sığırlık yörüklerini ziyaretten bahsediyorsun. 1975 olsa yine çocuk sayılırsın. Ali Şahin zaten 1976 da top mermisi isabet ettiğinden öldü. 700 yıllık yörükler meselesinide defalarca dedik 100 yıl öncesinde bile o bölgede yörük yoktu. Bak çıkan ansiklopedinin yüzde 40 ı kadar Denizli köyü yazısı var bende. 262260 kelime. bundan sonrası için 4000 kelimeyi az geçince biter benim yazılar. Size inat yazar gibi görünüyorum ama yörüklerin verdiği her bilgi doğru değil. 57 çadırdan bahsediyorlar bir yerde. 300 nüfus eder. Hiç bir zaman o kadar olmadılar o bölgede. Yarısı kadar belki oldular yada o kadarda olamadılar.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz