GÜNDEM Haberleri Tümü

Giresun Valisi ile Devr-i Alem

Türkiye gerçekten çok güzel bir ülke. Türkiye’nin kıymetini bilemiyoruz. Türkiye âdeta saklı cennet. Türkiye’nin değerlerine sahip çıkamadığımız gibi Türkiye’yi de tanıyamıyoruz. Karadeniz bölgesindeki belgesel çekimlerimize Giresun’da devam ediyoruz. Giresun Valisi Sayın Hasan Karahan ile Giresun tarihi ve kültürü üzerine önemli bir söyleşi yaptık. Giresun’un önemli yazarlarından olan Fahri Şirin bey ile Vali Karahan’a konuk olduk. Giresun Valisi Hasan Karahan Bey ile yaptığımız söyleşiyi aynı zamanda da Devr-i Alem kameralarına kayıt ettik.

NELER KONUŞTUK?

Giresun Valisi Hasan Karahan, il için güzel hizmetler yapan ve Giresun’da eser bırakmaya çalışan bir vali. Kendisi ile yaptığımız söyleşide; “ORGİ Havalimanı’nın açılmasından sonra Giresun, tarih, kültür ve doğa turizminde marka haline geldi. Giresun’un doğal güzelliklerini ortaya çıkarıp turizme açıyoruz. Yaylalarımızı tanıtacağız. Yedi Değirmenler şelalesini turizme açtık. 5 yıldızlı otellerin yapılmasına öncülük ediyoruz. Özel idare firmamızı 5 yıldızlı otel olması için önemli bir firmaya tahsis ettik” dedi.

Giresun’un ulaşımda yakın olduğunu belirten Vali Karahan; “Artık Giresun çok yakın. Trabzon’dan bile yakın. Ayın 10’undan itibaren ORGİ Havalimanı’mdan özel şirketlerde uçuş yapacak. Giresun turizmiyle de tanınırken, sanayicilerde Giresun’a yatırım yapmaya başlayacaklar. Yatırımcıları Giresun’a yatırım yapmaya bekliyoruz. ORGİ Havalimanı’na 5 dakika mesafede Giresun’un ikinci organize sanayi bölgesi olan Bulancak Organize Sanayi bölgesini kurduk. Giresun teşvik yatırımlarında öncelikli ilimiz. Hemşerilerimizi ve yatırımcıları Giresun’a yatırım yapmaya davet ediyoruz.” Diyerek yatırımcıları davet etti.

HARŞIT SAVUNMASININ 100. YILI

Vali Karahan’a 10 yıldır Giresun’un kültür tarihi ile araştırma yaptığımızı, 2016’ın Harşıt savunmasının 100. Yılı olduğunu söyleyerek tarihçilerin ifadesi ile; “Bir Çanakkale geçilmedi, bir Harşıt geçilmedi” Fakat Harşıt ile alakalı yeteri kadar kamuoyunda bilgi yok. Bu konuda neler yapılabilir? diye sorduğumuzda; “Tarih bilinci çok önemli. Giresun’da sadece doğa turizmi yok. Tarih turizmi de var.” Diyerek bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını, Giresunlu akademisyenleri, tarihçileri ve Giresun Üniversitesi’ni göreve davet ettiğini ve bu konuda bilimsel bir çalışma yapılırsa her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

VALİ’DEN GURBETTEKİ GİRESUNLULARA DAVET!

Gurbette çok sayıda Giresunlu yaşadığını söyleyen Vali Karahan, tüm Giresunluları artık sadece yazları değil, sonbahar ve ilkbaharda da Giresunluları memleketlerine gelmeleri için davet ettiğini söyledi. Bu konuda hazırlanan bir veriden de bahseden Vali; “TUİK verilerine göre Türkiye’de en uzun yaşayan insanların Giresun’da. Giresun’un havası ve suyu çok temiz. Tüm Giresun’luları baba ve dede memleketlerine gelerek burayı şenlendirmeleri için davet ediyorum” dedi.

ÇEVRE KATLİAMINI ŞİKÂYET ETTİK

Bölgede hayata geçirilen yol çalışmaları ve HES Projeleri yüzünden çevrede adeta katliam yaşandığını Vali beye söyleşi de ilettik. Doğu Karadeniz’in Mostar Köprüsü, tarihi Ericek Köprüsü’nün yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve hayata geçirilen HES projeleriyle birlikte derelerde yaşanan kirlilik nedeniyle alabalıkların öldüğünü Sayın Karahan’a ilettik. Vali Bey, bu konuda gerekli birimlere talimat vererek, konuyla yakından ilgileneceğini ve gereğinin yapılacağını açıkladı.

KANAL 28’DE CANLI YAYIN

Evet, Vali Bey ile yaptığımız söyleşinin satırbaşlarını sizlerle paylaştık. Bu söyleşi aynı zamanda Kanal 28 Televizyonu aracılığı ile canlı yayın ile izleyiciyle buluştu. Ayrıca Kanal 28’de Giresun’un önemli yazarlarından Fahri Şirin Bey ile Harşıt savunmasının yüzüncü yılı dolayısıyla konuk olarak açıklamalar yaptık. Program büyük ilgi gördü.

DAHA ÖNCE NE YAZDIK?

Daha önceki Giresun Valisi, şimdi ki Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin bey ile sahilden yaylalara kadar Devr-i Alem yapmış bu konuyla alakalı daha önce makale kaleme almıştık. O makalenin de satır başlarını bu köşeden sizlerle paylaşmak istiyorum.

KARAOVACIK YAYLASI İLK KEZ VALİ GÖRDÜ (Nisan/2013 – Gebze Gazetesi)

Oğuz Boyları’nın en önemli kolu olan Çepni Türkleri’nin yaşadığı bölge olan Karaovacık’ın tarihi çok eski. Bu bölgede birçok şehitlik var. Vali Bey’e ‘Şehitler fidanlarda yaşasın’ kampanyamızı anlattık ve bizlere çalışmamızdan dolayı destek verdi. Şehitlik’te Fatiha okuduk. Karadova’dan yola çıkarak tarihi Karaovacık’a Yaylası’na geldik. Vali Bey Karaovacık’a hayran kaldı korunması talimatını verdi. Yayla ilk kez bir vali gördü. Burada Dursun Ali Şahin ile özel söyleşi gerçekleştirdik, Kurtuluş Savaşı’nın büyük komutanlarından Giresunlu Hüseyin Avni Alparslan’ı anlattık ve Vali bey duygulandı. Otçugöçü geleneğini ilk kez Hüseyin Avni Alpaslan’ın araştırıp, kitaplaştırdığını söyledik. Vali Bey, yayla kültürü ve şehitlerle ilgili araştırma yapılmasını istedi. Şehitliklere dikilecek fidanın bizzat kendisinin vereceği müjdesinde de bulundu.

VALİ’YE YAYLA ÇİÇEĞİ

Yaylalar kültürümüzde çok önemli yer tutuyor. Tüm vefasızlığa rağmen, Karadeniz’de yayla kültürü yaşatılıyor. Türkiye sıcaklardan kavrulurken, yaylalarda sobalar yakılıyor. Vali Bey ile 3 bin metre yüksekte ki karlı Akılbaba Dağı’nın zirvesine çıkmak üzere yemyeşil vadiler şırıl şırıl akan dereler ve envai çeşit çiçekler arasından geçerek, zirveye tırmanıyoruz. Akılbaba’da Temmuz ayının ortasında bile kar bulunuyor. Bu yaylalar gerçekten görülmeye değerdi. Yaylacılık yapan kadın ve çocukların Vali Bey’i yayla çiçekleri ve özellikle yayla sümbülü ile karşılamaları gerçekten görülmeye değerdi.

Akılbaba Zirvesi’nde duygulu anlar yaşandı. Kendisini ‘hoş geldin, çok yaşa Vali Bey’ sloganı ile karşılayan çocuklara Vali Bey’in oyuncak dağıtması ise tarihe geçecek bir andı.Yaylacık yapan kadın ve çocuklar hayatlarında ilk kez bir Vali görüyorlardı.

GELEVERA’DA ŞİİR ZİYAFETİ

Vali Bey’in en anlamlı ziyareti bu yılsonu baraj suları altında kalacak, Gelevera Vadisi’ne yaptığı ziyaretti. Giresun Fındık Borsası Başkanı Mustafa Karadere Bey’in vadide verdiği akşam yemeğinde yine Vali Beyin okuduğu şiirler, geziye damgasını vurdu. Sahilden yaylalara 15 saatlik Devri Alem’in sonuna gelirken, Vali Bey’de hiç bir yorgunluk alameti yoktu. Türkiye’nin en önemli barajlarından birisi Gelevera Vadisi’ne yapılıyor. Vadi, sular altında kalmadan son kez burayı kameralarımıza kaydederken, geziye katılan çok önemli dostlar ve devlet yetkililerinin kültür gezisi ile ilgili görüşlerini de kameramıza kaydediyorduk. (Nisan/2013 – Gebze Gazetesi)

Evet, daha önceki Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ile yaptığımız Devr-i Alem hakkında kaleme aldığımız yazının bir bölümünü sizlerle paylaştık. Yazının tamamını http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makale-arsivi/makaleler/giresun-valisi-ile-devr-i-alem adresindeki linkten okuyabilir, ayrıca Giresun ile ilgili daha önce kaleme aldığımız yazıları www.belgeselyayincilik.com adresindeki makale arşivinden inceleyebilirsiniz.


    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz