GÜNDEM Haberleri Tümü

Bilişim Vadisinde Neler Oluyor?

Türkiye'de çok önemli projeler hayata geçiyor. Bir zamanlar hayal gibi gördüğümüz Dilovası Osman Gazi Köprüsü için 30 Haziranda açılış töreni yapılacak. Diğer önemli projelerle Türkiye, dünyada adından söz ettiriyor. Ancak yapılan bu güzel hizmetler içerisinde yanlışlarda yapılmakta. Bunlardan birisi de Bilişim Vadisi'ndeki yanlışlıklar.

Bilişim Vadisi'nin bulunduğu alan üzerinde son 30 yıldır bir çok proje uygulanmak istendi. 1940'lı yıllarda burası askeri bölge idi. Sonra tarım ziraat alanı olarak kullanıldı. Bir süre İstanbul Üniversitesi'nin uhdesinde kaldı. 1980'li yılların sonunda Bulgaristan'dan zorunlu olarak göç ettirilen soydaşlar için konut yapılması düşünülürken, depremde vefat eden dönemin Kocaeli Milletvekili Alaettin Kurt tarafından Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne tahsis edilerek kamulaştırma kapsamı içerisine alındı.

  MHP'nin iktidarda olduğu dönemde plansız ve programsız şekilde MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı  ünlü mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından 50 milyon dolar değerinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü binaları yapıldı. binalara Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü daha taşınmadan dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. F Nihat  Ergün  tarafından bölge Bilişim Vadisi'ne tahsis edildi.

    Bugün Bilişim Vadisi için bölgede imar planları değiştirildi. 50 milyon dolar değerindeki binalar yıkıldı. Bilişim Vadisi'nin müdürleri de sık sık değişerek Bilişim Vadisi yönetilmeye çalışılmakta.  Geçmiş dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri Işık'ın da Savunma Bakanı olmasından sonra Bilişim Vadisi'nde yeni bir dönemin açılması bekleniyor. Biz burada kısaca Bilişim Vadisi'yle ilgili özet bilgiler vermek istiyoruz. Bilişim Vadisi 'nin internet sitesindeki tanıtımında şu bilgilere yer veriliyor:

Bilişim Vadisi’nin Tarihi

  Bilişim Vadisi (Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi), 16.08.2012 yılında 2.847.968,66m²’lik bir alana kurulmuştur. Paydaşları;  TÜBİTAK, Gebze Teknik Üniversitesi,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, KOSGEB, Türk Standartları Enstitüsü, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası ve TOSB’dur.

  Bilişim Vadisi,  Silikon Vadisi Modeli örnek alınarak kurulmuş, başta Bilgi ve Bilişim Teknolojileri olmak üzere, Elektrik – Elektronik, Telekomünikasyon, Yazılım ve Robotik vb. sektörlerden Ar-Ge yapan tüm firmalara ev sahipliği yapmaya hazırdır.

  Bilişim Vadisi, 10.000m²’lik Türkiye’nin en büyük Kuluçka Merkezi ve Bv İnkübatör programı ile girişimcilere fikirlerini geliştirebilecekleri uygun ofis ortamı oluşturacaktır. Girişimcilere burada, projeleri ile ilgili mentörlük ve danışmanlık desteği, fon kaynaklarına erişim hususunda destek olma, gerekli eğitimlerim verilmesi gibi konularda destek olunacaktır.

50 Milyon Dolarlık Bina Nasıl Yıkıldı?

  Gebze Yüksek Teknoloji  Enstitüsü' ne tahsis edilen  Muallim Köy  bölgesi ile ilgili  bugüne kadar bir çok yazı kaleme aldım. Merhum Alaettin Kurt’un bölge ile  ilgili yaptığı açıklamalar  ve bölge ile ilgili gazete küpürleri halen arşivlerimizde yer alıyor. Bir gün bu arşivdeki yazı ve haberleride ayrıntılı bir şekilde kaleme alıp   Devri Alem Belgesel TV programı çekerek tarihe  "GYTE’den Bilişim Vadisine Devri Alem" adı ile belgeselleştirmek istiyorum.

  Devir değişti, GYTE’nin adı Gebze Teknik Üniversitesi oldu. Bölge  Bilişim Vadisi'ne tahsis edildi. İlk müdürlük Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp’in yaptığı devasa binalarda faaliyete başladı. Bugün  Bilişim Vadisi yönetiminde  Kocaeli  Valisi Sn.  Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında ,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.  İbrahim Karaosmanoğlu başkan yardımcılığında bir çok kurum ve kuruluş  temsilcisi bulunuyor.

  Ahmet Vefik Alp’in GYTE için yaptığı ve daha sonra  Bilişim vadisine tahsis ettiği gerçekten çok ilginç  mimariye sahip binalar  yıkıldı. Binaların yıkımı içinde  bu alanda daha önce yapılan imar planını değiştirdi . GYTE için yapılan  3 binanın yıkılması dava konusu oldu.

   Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, konuyu yargıya taşıdı.  Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nde, alınan kararların iptali için dava açtı.  50 milyon dolara mal olan    mimarisi  basında  çok konuşulan  Gebze  Yüksek Teknoloji Enstitüsü binaları’nın  yıkılması deyim yerinde ise   milli servetin çöpe atılması  gerçekten   üzücü.

   Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp,  Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, dosya ile ilgili olarak Ankara Gazi Üniversitesi’nden 4 kişilik “bilirkişi heyeti” atadı. Heyet üyeleri uzun bir çalışma yaparak rapor hazırladı.

  Bilir kişi  Heyet üyeleri, 4 Aralık 2015 tarihli raporlarını  Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne gönderdiler. Raporun sonuç bölümünde, “yeni imar planı” ve “3 binanın yıkılması” konularında, Bilişim Vadisi  ile ilgili  rapor gerçekten  çok tartışılacak  . Mahkeme tarafından atan bilir kişi raporunun sonuç bölmünü buraya  yazarak tarihe not düşelim.

Raporun sonuç bölümünü birlikte okuyalım.

“Sonuç olarak bilirkişi heyetimizce, Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12.94.2012 tarih ve 185 sayılı kararı ile onaylanan 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğinin ve 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli Nazım İmar planı değişikliğinin imar mevzuatına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olduğu;

25 Şubat 2014 gün ve 1558 sayılı kararı ile onaylanan Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1.1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın imar mevzuatına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır. “ denilmekte

Mevcut yapılara ilişkin değerlendirmede, yapıların yeni olması, alanın planlama içeriğine aykırı yapılar olmamaları nedeniyle, Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde korunarak yeniden işlevlendirilmelerinde kamu yararı olacağı kanaatine varılmıştır.”

Belgesel Haber Ajansı'ndan Bilişim Vadisi'nde Canlı Yayın

Belgesel Haber Ajansı olarak Bilişim Vadisi'nde neler olup bittiğini yerinde araştırıyoruz. Bilişim Vadisi'yle ilgili bugun bir çok şikayet gündemde, Muallim Köy halkı şikayet içerisinde. Kutsal tapularının delindiğini, devlet zoruyla tapularının yok hükmünde sayıldığını bölgenin harfiyat çöpluğüne çevrildiğini söylüyorlar. Bilişim Vadisi son olarak Kocaeli Birlik Spor Kulübü'ne yaptığı 1.5 milyon liralık bağışla gündeme gelmişti. Bilişim Vadisi üzerinde gerçekten hepimiz durmalıyız. Yıkıcı değil yapıcı eleştiriler yapmalıyız. Bilişim Vadisi 'nde bügun gerçekten bazı yanlışlıklar  yapılıyor. Bu yanlışlıkları durdurmak için  çiçeği  burnunda  geçmişde çok önemli hizmetlere  imza atan  yeni  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü başta olmak üzere herkese büyük görev düşüyor. Bilişim Vadisi ile ilgili araştırmalarımız ve  belgesel çekimlerimiz  devam ediyor. Belgesel haber ajansı olarak  bilişim vadisi bölgesinde çektiğimiz  belgesel haber videosunu izlemek için https://www.facebook.com/belgeselhaberajansi/?fref=ts linkinden izleyebilirsiniz.

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz