banner1001
 Namaz kulun Rabbi ile kurduğu en güçlü iletişimdir. Ne büyük zikirdir namaz bir bilseniz.(Ankebut45) Beş vakit namazlarını muntazaman kılan, hele ki cemaatle kılan bir Müslüman için namazsız bir hayat düşünülemez. Camiye cemaate devam eden kişi bir vakit cemaate-camiye gidemediğinde yüreği sızlar. Bunu, namaza serin olanlar elbette anlamaz. Namaz müdavimi bir kimse bilmeyerek de olsa bir vakit geçirdiğinde yüreğine bir hançer saplanır.
Dünyayı ve ülkemizi saran Koronavirüs salgınının yayılmasını önleme tedbirleri çerçevesinde 16 Mart’ta ülkemizde tüm camilerimizde cemaatle namaza ve Cuma namazına ara verildiğinde hissettiklerimizi burada tam olarak ifade etmek mümkün değil.  
Düşünsenize minarelerden “haydin namaza-haydin kurtuluşa” diye davet edileceksin ama camiye gidemeyeceksin. Zor bir döneme girmiştik. Üstüne bir de Cuma namazlarından mahrum kaldık. Cumanın evde kılınması gibi bir durumu da yoktu. Tek yolumuz Cuma vaktinde öğle namazı kılmaktı öyle de yaptık. Hamdolsun. Önce birkaç haftada sona erer diye düşündük. Lâkin tam 10 hafta Cuma kılamadık. Ancak Rabbimizin inayetiyle salgının hafiflemesiyle birlikte 11. hafta ile birlikte cumamıza kavuştuk.
 Bu arada salgın devam ederken “On bir ayın sultanı” yine geldi hanelerimizi şenlendirdi. Lakin bu sene bu kutlu misafirimizi istediğimiz gibi ağırlayamamanın hüznünü yaşıyoruz. Camilerimiz yoktu bu sene Ramazanda. Camiler cemaatsiz idi. İlk defa camilerde cemaatle terâvihsiz bir ramazan ihya ettik. Evlerimize kapanarak yaşadık ramazanı. Ailecek kıldık teravihleri. Aslında bir yönüyle de iyi oldu. İç dünyamıza doğru derin bir yolculuk yapma fırsatımız da oldu. Ailecek orucu, teravihi, mukabeleyi birlikte yaşadık.
 Ramazanda camilerimizde kürsülerden cemaatimize sohbetler ederdik eskiden. Bu sene bu da yoktu. Ancak biz hocalar halkımıza ulaşmanın bir başka yolu olan sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak bu açığı gidermeye gayret ettik. Hamdolsun bunda müsbet manada geri dönüşümleri de gördük. Vazifeli olduğumuz ilçede müftülük olarak ramazan boyunca 24 saati mukabele olmak üzere 51 saat CANLI YAYIN gerçekleştirdik. 
Her gün “Din Görevlisi ile 365 Gün, Ramazan Sohbetleri, Mukabele, Hadis Sohbetleri” kuşaklarımızla dört defa canlı yayınla halkımıza ulaştık. Ben kendim ramazan boyunca 23 saat CANLI SOHBET gerçekleştirdim. 29 Mayıs Cuma günü Türkiye’de bir başka heyecan vardı. Yeni duruma göre camilerimizde iki vakit de olsa cemaatle namaza başlanmıştı. Ve tabi Cuma namazları da. Cumalar umumiyetle açık alanlarda kılındı. Bu da bir başka güzellik kattı cumamıza. Yağmurlu bölgelerde ise pandemik kurallar çerçevesinde camilerde kılındı. On hafta sonra Cuma kılmak, hutbe dinlemek bir başka geldi bana. Sanki kuş gibi hafiflemiştik.
 O gün “65 yaş üstü kısıtlaması” sebebiyle birçok kardeşimizin cumaya gidememesi yüreğini yaktı belki. Sosyal medyadaki bir fotoğraf herkesin yüreğini burktu sanırım. Millet açık alanlarda Cuma namazı kılarken muhtemelen 65 yaş üstü bir amcamız duvarların arkasından mahzun mahzun cemaate bakıyordu. Orada cemaatin içinde olamamanın derin hüznünü yaşıyor olmalıydı. Ama inşallah bu günleri de geride bırakıp tüm cemaatimizin iştirak edeceği namazlarda buluşacağız. Biraz daha sabır. 
Şimdi yeni normallerimiz çerçevesinde camilerimize gelirken yanımızda 3 şey getireceğiz: 
1-Abdest, 
 2-Seccade, 
 3-Maske. 
Camilerimizde belirlenen yerlere seccadelerimizi sererek namazlarımızı kılacağız. Namazdan sonra da seccademizi alıp yanımızda götüreceğiz ve seccadelerimizi sık sık yıkayacağız. Yine sosyal mesafeye dikkat edeceğiz. Musâfahayı bu süreçte terk edeceğiz. Camiden çıkarken tek tek çıkacağız. Ülkemizde günlük vaka sayısı SIFIR olup da bu durum 14 gün devam ederse işte o gün derin bir oh çekeriz sanırım. İşte o güne kadar yetkililerimizin uyarılarını dikkate alarak yaşamak durumundayız. Gevşemek yok. Unutmayın halen günlük vaka sayımız “bin” civarında. Bunu sıfırlamak bizim elimizde. 31.05.2020 
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934