banner1006

Türkiye Dün’den itibaren yeni bir döneme girdi.15Temmuz darbe girişiminden sonra beklenen karar geldi. Milli Güvenlik Kurulu tavsiye etti.Hükümette 3 Ay sure ile olağanüstü hal ilan etti. Olağanüstü Hal dönemi ile ilgili çeşitli kuruluşlar özellikle yurtdışında bazı tepkiler gelsede olağanüstü hal Türkiye’yi normalleştirmeye götürmesi ve Darbe tehtidini ortadan kaldırması tarafından çok önemli.

Olağanüstü Hal ilan edilmiş Türkiye yeni bir döneme girmişti. Bu yeni dönemi Annemi ziyarette bulunduğum ve Belgesel çekimleri yaptığım Giresun ve Gümüşhane yaylalarında karşıladım. Ardından Giresun’dan Gebze’ye doğru yola çıktım. Zaman zaman polis kontrolleri olsada ortalık sakindi. Yolda gelirken aklıma 1980 darbesinden sonra yine Giresun’dan İstanbul’a gelirken yoldaki Asker kontrolleri aklıma geldi.

Türkiye Tarihi günlerden geçiyor. Gelecekte çocuklarımıza ve torunlarımıza bugünler ilgili anlatacağımız çok şey olacak. Tıpki geçmiş,darbe ve İhtilallerle ilgili anlattıklarımız gibi. Son 55 yıla sığdırılan 7 ayrı Darbe, İhtilal, Muhtıra ,Darbe girişimi ve E-muhtıra gibi Türkiye’yi geriye götüren ekonomisini batıran Türkiye’yi itibarsızlaştıran olaylar tam geride kaldı derken yeniden patlak vermesi üzücü.

Ohal Nedir?

Vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağına, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağına, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceğine, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağına ve olağanüstü yönetim usullerine ilişkin hükümleri kapsar.

Olağanüstü Hal Nasıl İlan Edildi?

Türkiye tam 19 yıl sonra yeniden olağanüstü hal dönemi ile tanıştı. Bundan 19 yıl önce Güneydoğu Anadolu bölgesi Olağanüstü hal ile yönetiliyordu. Ohal bölge Valileri yapılan duyurular daha dün gibi hafızalarımızda.Sıkı yönetimin bir başka benzeri olan Ohal ile ilgili gerek hükümet gerekse ilgili bakanlar bu yönetimin sıkı şekilde değil Devletin güvenliğini ve suç işleyenlerin cezalandırmasına yönelik olduğunu hak ve özgürlüklerin ihlal edilmeyeceğinin garantisini verdiler.

Ohal ile ilgili yaptığımız araştırma Cumhurbaşkanının verdiği açıklamalarının özet bir kısmını sizlerle paylaşıyorum.

Cumhurbaşkanın OHAL Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Erdoğan, 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın satır başları şöyle:

Türkiye 15 temmuz akşam saatlerinden itibaren tarihin en kritik anlarını yaşamıştır. FETÖ üyesi olduğu anlaşılan bu grup tanklarla silahlarla devlete ve milete karşı saldırıya geçmiştir.

Şahsım ve hükümetin kararlı duruşu milletimizin darbecilere karşı cesurca dikilmesi sayesinde hamdolsun bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır.

Geleceğine sahip çıkan milletimiz kahramanlık destanı yazmıştır. Darbeciler karşısında tek vücut olmuştur.

Gözlerinin önünde onlarca kişi şehit olurken yaralı kardeşlerimiz de sabaha kadar direnişlerini sürdürmüşlerdir.Milletimiz 1960 darbesinde Menderes ve arkadaşlarına sahip çıkmamanın üzüntüsünü yıllarca yasamıstır.

1980 darbesinde toplumumuzun acısı hala tazedir.15 Temmuz tarihi bu kötü gidişe dur.denilen bir dönüm noktası olmuştur. İlk defa bir darbe girişimi millet tarafından akamete uğratılmıştır.

246 masum insan hayatını kaybetmiş, 1536 masum vatandaşımız yaralanmıştır. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

3 AY SÜREYLE OHAL İLAN EDİLDİ

Şu siyasi parti bu siyasi parti üzerinden duracak değilim ama ben milletimle iftihar ediyorum. Demokrasi tarihine kahramanlık destanını biz yazmış bulunuyoruz. Darbe girişiminin haber alındığı andan itibaren. Başbakanımız, Bakanlarımız, Emniyet Teşkilatı, darbecilere karşı duran komutanlarımızla çok yakın çalışma içinde olduk. Derhal İstanbul’a giderek darbecilere karşı durduk. Ertesi gün akşam olmadan darbe girişimi bertaraf edildi.

MGK üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda terör örgütünün bertaraf edilebilmesi için anayasamızın 120. Maddesi uyarında OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar Kurulumuz da Türkiye’de 3 ay OHAL ilan edilmesi kararını aldı.

Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka, özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma, yükseltme, geliştirme adınadır.

Olağanüstü Hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.

Darbe girişiminin bastırılmasının ardından başka birileri aynı cüreti yeniden göstermesin diye demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdıklarını bilmesi gerekir.

TSK bünyesinde darbe girişimlerine karşı kararlı bir duruş sergileyen şehit olan yaralanan askerlerimizi milletimiz asla unutmayacak.

Kendilerine yanlıs emir vereni alnından öldürmek suretiyle daha soran kendisi de şehit olan askerimizi de Niğdeli kardeşimi hayırla yad ediyorum.

Milletin yanında saf tutan medya kuruluşlarımıza ve STK’larımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.

Milletimiz devletine devletimiz de milletimize sahip çıkmıştır.

Demokrasi konusunda hiçbir vatandaşımız ve kurumun endişesi olmasın. OHAL bu saldırılardan onları koruma amacı gütmektedir.

OHAL ilanının sadece ülkemizin karşı karşıya bulunduğu terör tehdide karşı gerekli önlemelerin alınmasına yönelik bir tedbir olduğunun altını çizmek istiyorum.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934