Birden fazla emlakçı ile gayrimenkulünü hızlı satmayı düşünen mal sahiplerinin yüzde 80-90’ı gayrimenkulünün değerini kendisi belirleyip afaki bir fiyatla örneğin ‘’üç yüz bin TL bana ver kaça satarsan sat’’ diyerek kendisinin de emlakçılarla beraber pazarlamaya çalıştığı bir ortamda başına geleceklerden genellikle habersizdir.

Emlakçıların kurduğu hayale göre değişen fiyatlar, birbirinden habersiz pazarlayan ve hatta aynı alıcı müşteriyi aynı yere farklı emlakçının götürmesi ve farklı fiyatlar söylenmesi müşteriyi kaçırır. Ayrıca alıcının gözünde birden fazla emlakçı ile pazarlanan yerlerde elde kalmış bir mülk izlenimi verileceğinden yer mimlenir. Hal böyle olunca emlakçılardan bunalan ve yerini yalnız pazarlama kararı alan mal sahibi gelen ciddi bir alıcı müşterinin vereceği teklife yüzde 70–80 razı olur ve mülkünü yok fiyatına satmış olur. Şayet bu yer acil satılık ise fırsatçıların eline düşmesi de an meselesidir.

Pazarlama sürecinde yaşanan sıkıntılara şahit olan mahalle sakinlerinden alacağı yerle ilgili bilgi toplamaya çalışan alıcıya sohbet esnasında nereyi alıyorsunuz? Sorusunu soran mahalleli söz konusu yapının uzun bir süre birçok emlakçı tarafından pazarlandığını ve çıkan tartışmaları da genellikle anlattığı için alıcının kafası karışır. Alıcı bu durumun mal sahibinin yanlış pazarlama taktiğinden kaynaklandığını düşünemez ve yerde bir sıkıntı olduğu düşüncesi ile mülkü almaktan vazgeçer.


EMLAKÇININ ARKASINDAN İŞ ÇEVİREN ALICILAR


Emlakçının yetkisiz çalışması da olumsuz durumların yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Yetki belgesi olmayan emlakçıyla gelen alıcı adayı ertesi gün mal sahibine kendisi ulaşıp emlakçıyı aradan çıkarmaya çalışır. Bunun sonucunda da emlakçı ile mal sahibi arasında ‘’benim müşterim’’ kavgaları yaşanır. Hatta bazen emlakçılar alıcıları tehdit edip hizmet bedeli talep ederek işi bozmaya çalışır.


CAN ACITAN VERGİLERDEN HABERİNİZ VAR MI?


Gayrimenkulün satışı sonrası elde edilen ‘’değer artışı kazancı’’ gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından son derece önemlidir. Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı alınıp alınmadığıdır. Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabidir. Ayrıca, 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık süre esas alınmaktadır. Diğer taraftan 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde ise beş yıllık bir süre söz konusudur
.


GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANI: YASEMİN ÖZDOĞRU
EDİTÖR: ENES EMRE ÖZTÜRK
EXPERNET GAYRİMENKUL’ÜN KATKILARIYLA…


banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
sakine balcı 5 yıl önce

herkes yer gösteriyor sizin gibi yol gösteren yok teşekkürler yasemin hanım emeklerinize sağlık.

Misafir Avatar
Leyla Us 6 yıl önce

piyasa analiziniz sunumunuz mükemmel yazılarınızı sürekli takip ediyorum ve bu başarınızın yazılarınızın devamını diliyorum.

Misafir Avatar
fırat gülbez 6 yıl önce

hem yatırımcı hemde mülk sahibinin daha güvenli ve sağlıklı alışverişte bulunabilmesi ve çalıştığı emlakcıya guvenebilmesi açısından gayet yol gösterici ve sektörle alakalı aydınlatıcı bir yazı olmuş. kaleminize sağlık

Misafir Avatar
Engin tunç 6 yıl önce

Kendisinin fikirlerinden faydalandık ve beraber çalışıyoruz , emlak sektörünün yıldızı bence

Misafir Avatar
Erkan Dursun 6 yıl önce

Tebrikler,ağzınıza sağlık .

Misafir Avatar
mustafa arpa 6 yıl önce

tecruben zekiliginle edinmis oldugun boylesi güzel bilgilerle bizleri aydinlattigin icin tesekkurler yasemin

banner376

banner375

banner377

banner981