RÖPORTAJ:
Bilgi kenti olmalıyız!

23 Kasım 2015 Pazartesi 09:38

**Gazetemizin bu hafta ki konuğu Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün oldu. Sanayi kenti Gebze’nin GTÜ, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, TSE gibi kurumlarla bilgi kenti olmasının gerektiğini belirten Rektör Görgün, iyi bir koordinasyonla 2023 hedeflerine bu şekilde varılabileceğini söyledi.
Gebze Gazetesi: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Haluk Görgün: 1973 İstanbul doğumluyum, evliyim ve 2 çocuğum var. Kızım 6, oğlum 3 yaşında. Yaşantımızın çoğu İstanbul’da geçti. YTÜ Elektrik mühendisliğini bitirdim. ABD’de doktora eğitimi yaptım. 7-8 sene orada yaşadım. Araştırmacı olarak çalıştım. Dönüşte YTÜ'de göreve başladık. GYTE’de de haftada iki gün ders veriyordum. Haftada iki gün gelmek YTÜ'de yapacaklarımı engelliyordu. 2 günlük gönül bağına ara vererek YTÜ'de görevi devrettim. Gebze ile tanışıklığım GYTE’den bir Akademisyenle ABD’de tanışmam ile oldu. İlk hidrojen laboratuarının Türkiye’de kurulmasına vesile olduk. Asıl alanım kontrol ve otomasyon teknolojileri. İlk defa YTÜ'de bu bölümü kurduk. İTÜ'de vardı ama kendilerini ifade edemiyorlardı. Günümüz teknolojileriyle entegre değillerdi. Türkiye’de ilk defa Kontrol ve otomasyon teknolojileri bölümünü kurduk. 
2003 yılında doktora eğitimini Amerika Birleşik Devletlerinde tamamladım. Doktora mezuniyetinin ardından University of Connecticut’ta 2004-2005 yılları arasında doktora sonrası bilimsel çalışmalarda bulundum. 2005 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik- Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlayıp, 2008 yılında Doçent unvanını aldım, 2008-2009 yılları arasında Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum.Yaptığımız çalışmalar dünyanın her tarafında atıf aldı.  Fen Bilimleri Enstitü Müdürlüğü, Rektör danışmanlığı yaptım, son olarak rektör yardımcısıyım. 
Gebze Gazetesi: GTÜ’de Rektör olmak nasıl bir duygu?
Haluk Görgün: Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü görevine başlayalı tam 1 yıl oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız 18 Kasım gecesi GTÜ’de görevlendirmişti. Böyle güzide bir kurumda ve böyle kıymetli bir ilçede hizmet etiğimi  için mutluyum. 1992 de GYTE akademisyen ve araştırmacı yetiştirmek için kurulmuştu. Kıymetli Bakanımız en çok değişime inanan insandı. Yeni dönem açılışında ilk dersi kendisinden vermesini istedik. GYTE Akademisyen misyonuyla devam ederken zaman içinde çok çok iyi yaptığı dönemler oldu. Fakat ülkenin ihtiyacı olan teknoloji ihracatıyken bu makale ihracatına dönüşmüş. Hedefler makale üzerine kurulduğu için buna göre çalışmışlar. Bu bölgenin artıları OSB’ler, AR-GE  merkezleri, TÜBİTAK, TSE, Bilişim Vadisi gibi doğal bir inovasyon ortamı var.Teknik Üniversite bu ortamla örtüşen bir kavram. Ülkemiz 2023 vizyonuna hizmet etmesi için bir yıl içimde çalıştık. Üniversiteler kültürel ve sosyal aktörlerdir aynı zamanda. Bir yıl içimde kurum ve çevremizle ilişlileri düzenlerken sosyo kültürel etkinliklere önem verdik.
GTÜ akademik olarak büyümeye devam ediyor. Bir çok hocamız yurt dışı doktoralı. ODTÜ tarafından sıralama açıklandı. Genel sıralamada Yedinci,  Tıp Fakültesi olmayan Üniversiteler arasında da dördüncüyüz. Çok yakın zamanda ilk dördü zorlayıp geçmek için stratejik adımlar atıyoruz. Yenilikçi ve gelişimci Üniversiteler araştırmasında geçtiğimiz sene 1. sıradaydık. Bizim Teknoparkımız yok ama diğerlerinin var. Biz teknopark olmamasına rağmen ilk 11'deyiz. Geçen seneye göre yaptığımız çalışmalarla görüyoruz ki seneye daha da yukarılarda olacağız. 
SİSTEMATİK YÖNETİM ANLAYIŞI
Gebze Gazetesi: Bir yılı doldurdunuz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Haluk Görgün: Var olan kaliteyi sürdürebilir olup, bir devlet kurumu değil özel şirket gibi kaliteli hizmetler yapmak istiyoruz. Bunun için bir profesyonel kalite danışmanı aldık. Yaklaşık 1000 civarı personelimiz var 6 bine yakında öğrencimiz var. 250 araştırma görevlisi 350 Hocamız var. Bana bir firma gösterin 350 tane doktora personeli olan. En çok yapmaya çalıştığımız herkesi katılımcı bir şekilde Üniversite’yi benimsetmek. En büyük eksiklik üniversite kendi işçinde bile özümsenmemiş. Yaptığımız çalışma benimseme, memnuniyet anketleri yaptık çalışanlarımıza, ortak akıl arama konferansları yaptık iki gün  boyunca farklı oturumlarda GTÜ'yü konuştuk, üniversitemizi ülkemiz için nerelerde konumlandırmalı ve neler yapmalıyız bunları konuştuk. Sistematik yönetim anlayışı getirmek istiyoruz. Bir çok projemiz öğrencilerin şahsıma gönderdiği fikirlerdir. Öğrencilerimizin öneri ve taleplerine önem veriyoruz. İlk yaptığımız işlerden biri araştırma görevlileri dahil bütün hocalarımızla kahvaltı yaptık, gruplar halinde toplanıp birbirimizi tanıdık. Teknoloji transfer ofisi kurduk 13 öğrencimiz şu an üniversite içinde iş sahibi oldu. 
BİLGİ KENTİ GEBZE
Gebze Gazetesi: GTÜ ile kendinize belirlediğiniz hedef nedir?
Haluk Görgün: Sanayinin kenti Gebze’nin, bilginin kenti Gebze olması için çalışmalıyız. 
Kendime misyon olarak edindim. GTÜ, TÜBİTAK MAM, TSE, 3 Teknopark, 9 OSB, 37 Ar-Ge Merkezi, çevresinde Sabancı Üniversitesi, Gedik Üniversitesi, Piri Reis, Kocaeli Üniversitesi var ve Bilişim Vadisi kuruluyor. Müthiş bir alt yapı ve bilgi gücü var. 2023 hedeflerini yapacak her şey var eksik olan koordinasyon. ABD'de özel bir Silikon Vadisi diye bir şey yok. Caddeye giriyorsunuz büyük şirketler başlıyor. Bilişim kültürü oluşmuş. Teknoloji koridoru yapmışlar Singapur’da hepsi konuşuluyor. Nitelikli insan ve lojistik mevcut bu ülkelerde. 1 saat mesafe içinde buradan 20 milyon insana ulaşabiliyorsunuz. Eğer biz koordinasyonu sağlayabilirsek, bunu başarırsak 2023 hedeflerini çoktan ikiye katlarız. Üniversite de bir insan envanteri çıkarıyorum. İnsanların yetenekleri nedir, hangi alanlarda çalışıyor, neleri başarmış ve hangi projeleri yapabilir bu envanteri çıkartıyoruz. Teknolojik cihazlarımızın envanterini çıkartıyoruz. bu envanter çıkarsa kurumlar birbirleriyle rahat haberleşir ve iletişim kurabilir. Üniversite içinde biz bütün Üniversite’yi merkez kampüs yapmaya çalışıyoruz. Bütün cihazların hem kendi işçimizde kullanmaya hem de diğer kurumların kullanmasına açmaya çalışıyoruz. 

Gebze Gazetesi: Logo neleri ifade ediyor?
Haluk Görgün: Biz bir dönüşüm yaşadık ve isim değişti. Artık kültür de değişecek, Üniversite’yi temsil eden herşeyin yeni anlam kazanması lazım. Bunların başında da logo geliyor. Normalde bir firmayla anlaşılırdı. Çok sayıda firmadan teklif aldık. Onlarca logo tasarımları geldi. Bunları ankete açtık, öğrenci ve öğretim üyelerine sıralayın dedik ve bu logo birinci geldi. Logodaki kelebek değişim ve dönüşümü simgeler. Yeni bir başlangıcı simgeler. Bu kelebek farklı bir kelebek bizim Üniversitemizin de teknolojisini temsil ediyor. 

KARGAŞA BİTTİ
Gebze Gazetesi: GYTE Akademisyen yetiştirirken şimdi Lisans Seviyesi’nde eğitim veren Üniversite’ye dönüştürülmesi çok eleştirildi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Haluk Görgün: GYTE denilince Enstitü mü yoksa Üniversite midir anlaşılmadı. Acaba bu Enstitü gerçek manada Üniversite mi diye herkes soruyordu. Ailelerde, çocuklarını gönderirken bir kargaşa vardı. Bir anlam kargaşası vardı. Teknik Üniversite her zaman anlamını dolduran bir kavramdır. Biz GTÜ'ye dönüştüğünde yanlış anlaşma var. O misyondan vazgeçilmedi. 7 tane yeni Enstitü daha kuruldu dönüşümle birlikte. Bunların hiç biri lisans öğrencisi alamaz. 7 tane büyük bir lisansüstü programı kuruldu. Lisansüstü programları çok güzel ama ikinci sınıftan alıpta yetiştirebileceğiniz öğrenciler yok. Bizde mesela Makine Mühendisliği var lisans öğrencisi yok, Endüstri mühendisliğini kuruyoruz. Çevre mühendisliği bölümünün lisans programı yoktu mesela. Çevre mühendisliği bölümünü de lisans programına aldık. 

Gebze Gazetesi: Üniversite bu zaman kadar neden Gebze ile bütünleşemedi?
Haluk Görgün: Bölgenin Üniversite’yi hissetmemesinin sebebi Üniversite bölge ile ilgili sorunlara çözüm getirmemiş, öğrencisi bölgede kalmamış. Muallimköy’den servisle gelip gitmişler, buralarda öğrencilerimiz olmamış. Yerleşke içine kız ve erkek yurtları yapacağız. Kampüs içinde doğal yaşam olacak. Üniversite sanayi iş birliğine, Ar-Ge’ci kültürle de bakan, enerji alt yapını iyileştiren çalışan sayısını optimize eden ilişkilere de ihtiyacımız var. 

Gebze Gazetesi: GTO ile Sanayi Müzesi kurma kararı aldınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Haluk Görgün: Ticaret Odası’nı meclisini odamızda ağırladık. İlk defa bir Oda Üniversitede Meclis toplantısını yaptı. Sanayi Müzesiyle ilgili komisyon kurduk. GTO Başkanımızla iş paylaşımı yaptık. Eksik bir şeyler yapalım istemiyoruz. Nail bey Berlin’de ki Sanayi Müzesini ziyaret etti, ben İngiltere’de dünyanın en büyük sanayi müzesini ziyaret edeceğim. Bizim bu konuda birikimimiz çok fazla. 


AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ VE FORMASYON MÜJDESİ
Gebze Gazetesi: Hazırladığınız yeni projeler var mı?
Haluk Görgün:Üniversite içinde aile sağlığı merkezi kuruyoruz. İki taraflı kazanç var burada. Hem kendi çalışanım ve öğrencim sağlık hizmeti alacak. ikincisi bölge halkı da Üniversite içine girerek sağlık hizmetlerinden yaralanabilecek. Biz Teknik Üniversitesiyiz. Bizim eğitim fakültemiz yok mesela. Bölgede öğretmenlik kazanmış ama pedagojik formasyona ihtiyacı olanlar var. Gidip başka Üniversitelerle anlaştım bizde kurs açılması için izin aldık. Gebze’de formasyon almak isteyenler buraya gelip kurslarını alıyor. Bunu yapmak zorunda değiliz ama bölgeye dokunabilmek için yaptık. Bölgede iki Üniversite var ama burada ÖSYM sınavları yapılmıyor. ÖSYM başkanıyla görüştük sınavların tümünün GTÜ’de yapılmasını istedik ve sınavların burada yapılmasını sağlayacağız. 

Gebze Gazetesi: TOKİ ile anlaşma yaptınız, Öğretim üyeleri ve Ahıska Türkleri’ni ev sahibi yaptınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Haluk Görgün: TOKİ ile anlaşma yaptık. Üniversitemiz öğretim üyeleri için kontenjan istedik ve öğretim üyelerimiz kontenjan hakkı kazandı. Bir ev verdik, şimdi de bir de araba vermek istiyoruz. Bu kapsamda Renault firması ile anlaştık, satışlar başlanıyor. Ahıska Türkleri de kampüs içinde yıkık dökük binalıda yaşıyorlardı. Merhum Turgut Özal Ahıska Türklerine kapıları açmıştı. Anadolu herkese yuva olmuştu, kültürümüzde var. Üniversitede de kendilerine iş verdik, TOKİ Konutlarına yerleştiler. 

Gebze Gazetesi: Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nin dönüştürülmesi ve Tıp Fakültesi açılmasına nasıl bakıyorsunuz?
Haluk Görgün: Tıp Fakültesi olan tek Yer Karadeniz Teknik Üniversitesi. En az Tıp Fakülteleri kadar Tıp alanında araştırma yapan bir Üniversite burası. Moleküler biyoloji ve genetik bölümümüz var mutlaka burayı birlikte gezelim. Bir grup kanser teşhisi ve tedavisi üzerinde çalışıyor, biyolojik saat, obezite üzerinde çalışan hocalarımız var, bitki klonlamaya çalışan hocalarımız var. Darıca Farabi Hastanesi’nin pırıl pırıl ve girişken bir Başhekimi var. Gerçekten çok çalışıyor. İlla Üniversitede Tıp Fakültesi olmasına gerek yok. Tıp fakültesi olmasına gerek yok ki. İhtiyaçsa bir Tıp Fakültesi, YÖK ve siyasi irade değerlendirir. Ama bizim şu anda hayıflanacak bir dururumuzu yok. 

SPOT AÇIKLAMALAR: 

**Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü görevine başlayalı tam 1 yıl oldu. Böyle güzide bir kurumda ve böyle kıymetli bir ilçede hizmet etiğimi  için mutluyum. 1992’de GYTE akademisyen ve araştırmacı yetiştirmek için kurulmuştu. GYTE Akademisyen misyonuyla devam ederken zaman içinde çok çok iyi yaptığı dönemler oldu. Fakat ülkenin ihtiyacı olan teknoloji ihracatıyken bu makale ihracatına dönüşmüş. Bu bölgenin artıları OSB’ler, AR-GE  merkezleri, TÜBİTAK, TSE, Bilişim Vadisi gibi doğal bir inovasyon ortamı var.Teknik Üniversite bu ortamla örtüşen bir kavram.

**Üniversite içinde aile sağlığı merkezi kuruyoruz. Hem kendi çalışanım ve öğrencim sağlık hizmeti alacak, hemde bölge halkı da Üniversite içine girerek sağlık hizmetlerinden yaralanabilecek. Bölgede öğretmenlik kazanmış ama pedagojik formasyona ihtiyacı olanlar var. Gidip başka Üniversitelerle anlaştım bizde kurs açılması için izin aldık. Gebze’de formasyon almak isteyenler buraya gelip kurslarını alıyor. 

** Sanayinin kenti Gebze’nin, bilginin kenti Gebze olması için çalışmalıyız. 
Kendime misyon olarak edindim. GTÜ, TÜBİTAK MAM, TSE, 3 Teknopark, 9 OSB, 37 Ar-Ge Merkezi, çevresinde Sabancı Üniversitesi, Gedik Üniversitesi, Piri Reis, Kocaeli Üniversitesi var ve Bilişim Vadisi kuruluyor. Müthiş bir alt yapı ve bilgi gücü var. 2023 hedeflerini yapacak her şey var eksik olan koordinasyon. Eğer biz koordinasyonu sağlayabilirsek, bunu başarırsak 2023 hedeflerini çoktan ikiye katlarız.

** Sistematik yönetim anlayışı getirmek istiyoruz. Bir çok projemiz öğrencilerin şahsıma gönderdiği fikirlerdir. Öğrencilerimizin öneri ve taleplerine önem veriyoruz.






banner982
Anahtar Kelimeler
Bilgi Kenti Olmalıyız!
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Karamürsel sepetinin geleceği Muharrem ustaya...
Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde kiraz götürülmesiyle üne kavuşan "Karamürsel sepeti"nin...

Haberi Oku