banner1024
SAĞLIK:
Akdeniz Ateşi'ne dikkat!

27 Temmuz 2016 Çarşamba 10:59

Uzm. Dr Ayhan Yüksel yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA), ataklar halinde görülen, ateş, karın ve eklem ağrısı, göğüs bölgesinde ağrı şeklinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Bu ataklar 3-4 gün kadar sürebilir. Atak sona erdiğinde hastalığın belirtileri de yok olur. Diğer atak gelene kadar herhangi bir belirti vermez. Adından da anlaşılacağı gibi hastalığın oluşması için anne ya da babadan en az birinde bu hastalığın olması gerekir. Genetiktir. Çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde görülür. Ülkemizde, Araplarda, Yahudilerde ve Ermenilerde sıklıkla görülür. Akdeniz bölgesinde görüldüğü kadar ege ve iç anadoluda da görülür. Hastalığın ortaya çıkış zamanı büyük ihtimalle 20 yaşından önce ve çocukluk dönemindedir.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Haftada bir kez ya da ayda birkaç defa ataklar şeklinde görülür. Atak süresi 72 saate kadar çıkabilir. Bu ataklar sırasında bazı bulgular ortaya çıkar. Karın ağrısı çok şiddetli olabilir. Göbek bölgesinde ortaya çıkar. Hasta kımıldayamaz. Sebebi karın içindeki barsak gibi organları örten zarın iltihaplanmasıdır. Akut apandisit ile çok sık karıştırılır.Bu yüzden hastaların bir kısmına ameliyat yapılır. Ancak şikayetler ameliyat sonrasında da devam eder. Adından da anlaşılacağı gibi ateşe neden olur. Hafif ateş yüksekliğinden 40 dereceye kadar yükselen ateş olabilir. Kontrol edilmezse hasta havale geçirebilir.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİNİN NEDENİ NEDİR?

Nedeni bilinmiyor. Fakat bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan gen bulunmuştur. Kalıtsal bir hastalıktır. Soya çekim özelliğindedir. Ebeveynlerde görülmesi bu hastalığın nedenini açıklar.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?

Bu hastalık zamanla vücudumuzda çeşitli organlarda protein yapısında bir madde olan amiloidin birikmesine yol açar. Bu madde organların fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olur. Vücudumuzdaki damarlara zarar verir. Bu da ciddi hastalıklara sebep olur. Bu hastalıklardan sıklıkla görüleni kronik (müzmin) böbrek yetmezliğidir. Böbrek gibi hayati önemi olan bir organın işlev yapamaması hayati tehlike yaratan bir durumdur. Ayrıca düşük yapma ve kısırlık AAA’lı hastalarda daha fazla görülür. Bu hastalığı olan hamilelere yapılan testlerle bebekte oluşabilecek olan sakatlık ya da hastalıkların olup olmadığı araştırılır.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ TEDAVİSİ NASILDIR?

Bu hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaç vardır. O da kolşisindir. Bu ilaç ağrının şiddetinin azalmasını, atakların gelme süresinin uzamasını, ağrı süresinin kısalmasını sağlar. Etkili ve faydalıdır. Başarı şansı yüksek olduğu için kullanılması gerekir. Bu ilaç ağrı kesici değildir ve hastalığı tedavi edicidir. Amiloid rahatsızlığının oluşmasını da engeller. Böylece çok ciddi sağlık problemleri görülmemiş olur. Belirtiler geçse dahi ilacın kullanılması gerekir. Düzenli ilaç kullanımı hastalık tedavisinde çok önemlidir. Fakat dozunu iyi ayarlamak gerekir. Bunun için uzman hekime görünmekte fayda vardır.Hastanın gelişebilecek böbrek yetersizliği açısından belli aralıklarla bir dahiliye uzmanı tarafından takip edilmesi gereklidir.”

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

TEM’de Zincirleme Kaza: 6 Yaralı
TEM Otoyolu’nun Kocaeli geçişinde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 6 kişi yaralandı.

Haberi Oku